Landschapsfotografie vanuit een ander perspectief

Landschapsfotografie bestaat in allerlei vormen. Toch kennen landschapsfoto's over het algemeen wel gelijkenissen. Vaak staat kleur centraal en is er een groothoekobjectief gebruikt om een zo groot mogelijk gebied op de foto te krijgen. Binnen landschapsfotografie zijn er echter veel meer mogelijkheden. Ga eens voor een verrassende invalshoek of kies voor een ander perspectief. Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om je landschapsfoto's in zwart/wit te schieten of om vanuit de lucht te werk te gaan? Op deze pagina lichten we vier verrassende perspectieven voor landschapsfotografie uit.

 

1. Landschappen vanuit de lucht

We weten allemaal dat een boom groter lijkt wanneer je deze vanuit een laag perspectief fotografeert en dat je voor een mooi overzichtsshot juist beter iets boven je onderwerp moet staan. Maar waar veel fotografen geen rekening mee houden is dat landschappen er vanuit de lucht weer heel anders uitzien. Beschik je over een drone? Dan is het zeker de moeite waard om dit perspectief eens te proberen bij landschapsfotografie.

Drones beschikken over een kleine camera waarmee je foto's of - in de meeste gevallen 4K - video's kunt maken. Het bekendste drone merk is DJI en deze drones kan je heel makkelijk vanaf je smartphone bedienen. Net als bij een camera kan je belangrijke instellingen als de ISOsluitertijd en het diafragma eenvoudig controleren. Het vliegen zelf vergt wel even wat oefening. Je bestuurt de drone immers met joysticks en dient er rekening mee te houden dat je geen objecten raakt en dat je beelden zo vloeiend mogelijk zijn. Ook belangrijk: de vliegduur van een drone is zeer beperkt (zo'n 20 minuten) dus bedenk vooraf wat je in die tijd wilt fotograferen. De voorbereiding is in dit geval het halve werk.

 

2. Gebruik mist voor een mysterieus effect

Vooral als je op de vroege ochtend gaat fotograferen kan je nog wel eens last hebben van flinke mistbanken. Ook de Nederlandse herfst hult zich regelmatig in een dikke mist. Laat je hier niet door tegenhouden, maar gebruik deze mist juist om een mysterieus effect in je foto's te krijgen. Mist lijkt op het eerste gezicht misschien een groot obstakel, maar is dus ook erg goed te gebruiken bij het fotograferen.

Natuurlijk dien je wel met een aantal dingen rekening te houden wanneer je in de mist gaat fotograferen. Omdat er bij mist vaak weinig licht aanwezig is, is het aan te raden een statief mee te nemen. Vooral wanneer je bijvoorbeeld in een bos wilt fotograferen, is een statief onmisbaar wanneer je met een langere sluitertijd wilt fotograferen. Om te voorkomen dat je foto onderbelicht is, kan je het best wat belichtingscompensatie toevoegen. Met het histogram kan je de belichting precies controleren. Automatisch scherpstellen is niet aan te raden bij het maken van mistfoto's. Kies dus altijd voor handmatige scherpstelling.

Tenslotte zijn er nog wat praktische zaken om in je achterhoofd te houden. Mist is natuurlijk niets meer dan kleine waterdruppeltjes die in de lucht zweven. Hierdoor loop je het risico dat er waterdruppeltjes op je camera of lens terecht komen. Neem altijd schoonmaakmateriaal mee om dit te verwijderen. Ook dien je er rekening mee te houden dat je de camera niet direct op een warme plek legt om hem even te laten acclimatiseren.

 

3. Ga in plaats van voor kleur voor zwart/wit

Eén van de aantrekkelijkste factoren bij landschapsfoto's, is de kleur. Het groene gras, de mooie felgekleurde bloemen of paarse lavendel roepen direct een gevoel op. Kiezen voor zwart/witte landschapsfoto's is dan ook totaal niet voor de hand liggend. Toch kan je zonder kleur misschien wel nóg beter die dreigende lucht vastleggen en komen contrasten nog beter uit als je alleen zwart, wit en grijstinten in je foto hebt.

Omdat zwart/wit foto's geen kleur bevatten, moet je er op een andere manier voor zorgen dat mensen direct naar je foto toegetrokken worden. Een van de voornaamste manieren om dit te doen, is door rekening te houden met de compositie. Zorg ervoor dat er één onderwerp of bijvoorbeeld een bepaalde textuur centraal staat. Ook kan je goed gebruik maken van zonlicht in je foto's. Door bijvoorbeeld met tegenlicht te fotograferen kan je prachtige effecten bereiken. Zorg er hierbij wel voor dat de contrasten in je foto niet te groot worden. 

Een van de meest gebruikte accessoires bij landschapsfotografie is filters. Zeker wanneer je in zwart/wit wilt fotograferen zijn filters onmisbaar. Gebruik bijvoorbeeld een polarisatiefilter om reflecties uit je beelden te verwijderen of een grijsverloopfilter om nog meer controle over het contrast te hebben. Een normaal grijsfilter helpt je om mooie effecten te creëren als je bijvoorbeeld fotografeert met een langere sluitertijd.

 

 

4. Kies voor minimalisme in je landschapsfoto

Minimalisme is misschien niet het eerste woord dat in je opkomt wanneer je denkt aan landschapsfotografie. Associaties met landschapsfotografie zijn toch vaak vrolijkheid, kleur en leven. Toch kan een landschapsfoto ook een heel treurig of leeg gevoel oproepen. Minimalistische landschapsfoto's stellen één onderwerp centraal in een verder lege of kale omgeving. Voor landschapsfotografen is het een leuke uitdaging om ook eens op deze manier naar landschapsfotografie te kijken.

Om het gevoel van leegte te versterken, zijn minimalistische landschapsfoto's vaak in zwart/wit bewerkt, maar dat is absoluut geen vereiste. Het minimalisme kan bijvoorbeeld ook blijken uit een bepaalde symmetrie in je foto. Het duurt misschien even voordat je het perfecte onderwerp gevonden hebt. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hoef je zeker niet op zoek te gaan naar die ene afgelegen boom of naar een verlaten hutje op de hei. Ook met filters kan je veel bereiken. Kies bijvoorbeeld voor een ND-filter en voor een lange sluitertijd om bepaalde onderwerpen in de omgeving weg te vagen.

< Terug naar het overzicht