Nikon Wildlife fotografie

Herfst door de ogen van Nikon-fotograaf Nico van Kappel

Allround natuurfotograaf Nico van Kappel is dol op de herfst. Voor zijn foto's is hij altijd op zoek naar sfeer en kleur en deze elementen zijn in overvloed terug te vinden in de herfst. De terugkerende factor in zijn foto's is het kleurrijke landschap met daarin veel aandacht voor details. Wij interviewden Nico en vroegen hem alles over hoe hij herfstfotografie benadert.

Wie is Nico van Kappel?

Nico van Kappel (1980) heeft Bos- en Natuurbeheer gestudeerd aan Wageningen Universiteit. Zijn liefde voor natuur heeft zich tijdens zijn studie vertaald naar een grote passie voor natuurfotografie en reizen. Na zijn studie is hij professioneel natuurfotograaf geworden. Samen met zijn gezin woont hij in Zuid-Holland.

"De Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta bestaat uit dynamische landschappen en een grote soortenrijkdom die naast de seizoenen ook en vooral beïnvloed worden door het tij. De Delta heeft alles wat een natuurfotograaf zich kan wensen."

Nico is gefascineerd door de dynamiek van de Nederlandse kust en rivierengebied. De invloeden van seizoenen en getijden zorgen ervoor dat het altijd anders is. Deze dynamiek brengt Nico ook over in zijn beelden. Nico gaat voor esthetische beelden met veel sfeer en kleur. Het beeld moet spreken en het verhaal van de dynamische natuur vertellen.

Fotograferen in de herfst

Wat Nico zo leuk vindt aan de herfst is de felle kleuren in combinatie met het vaak onstuimige weerk. "De herfst kan soms heel kort en heftig zijn. Een herfststorm kan er in een keer voor zorgen dat alle bladeren van de loofbomen vallen. Het is belangrijk om het goede moment te pakken. Ieder seizoen is mooi en we boffen maar dat we in een klimaat wonen met echte seizoenen." Nico maakt met zijn Nikon 105mm F/2.8 veel macrofoto's met weinig scherptediepte. Daarnaast kiest hij vaak voor groothoekbeelden waarin de voorgrond een hoofdrol speelt. Bij het fotograferen van herfstlandschappen zoekt Nico vooral naar beweging of dramatische kleur.

Locaties

Nico noemt een aantal locaties die favoriet zijn voor het maken van herfstfoto's. Als eerste noemt hij het Speulder- en Sprielderbos op de Veluwe. "Dit is een sprookjesachtig boslandschap met oude kromme beukenbomen dichtbij Garderen met de kenmerkende ‘dansende bomen’. Vooral heel erg mooi op een mistige ochtend. Als je geluk hebt ziet u misschien zelfs wilde zwijnen!" Een andere plek waar hij regelmatig komt, is de Amsterdamse waterleidingduinen. "Dit is een goede plek om dieren in een kleurrijk herfstlandschap te fotograferen", aldus Nico. Tot slot is ook de Prunjepolder bij Zierikzee een bezoekje waard. "In de Zeeuwse Delta begint de herfst altijd vroeg, vaak al begin september. De zoutmoerassen met zeekraal kleuren dan felrood en de zeeasters bloeien paars en vormen daarna pluizige zaadhoofdjes. Voor mij is dit de Nederlandse Indian Summer: warm weer en felle herfstkleuren." Het gebied is beperkt toegankelijk vanaf Kerkwerve. Hier is een uitkijktoren en een kort wandelpad waar u het gebied in mag.

 

Speulderbos

Werkwijze

Als Nico op pad gaat, is daar veel voorbereiding aan vooraf gegaan. Hij vertelt dat hij zich graag vastbijt in een bepaald landschap of thema en dat hij heel vaak terugkomt op dezelfde locaties. 

"Alleen door veel tijd te besteden aan een bepaald onderwerp kan ik een idee krijgen van hoe planten en dieren verbonden zijn met het landschap. Dit leidt vanzelf tot betere beelden. Ik steek veel tijd in voorbereiding; ik gebruik Google Maps om interessante locaties op te sporen en kijk goed naar het weerbericht." 

Tijdens de dag zelf zorgt Nico ervoor dat hij op tijd is en dat hij tijdens de zonsopkomst op de goede plek staat. Omdat het licht buiten steeds verandert, stelt hij zijn Nikon in op de diafragma-voorkeuze stand of de A-stand (waarbij hij zelf bepaalt welke scherptediepte hij wil bereiken). Aan de hand van de sluitertijd in de zoeker past hij zijn ISO-waarde aan. "Ik probeer als het ware drie balletjes in de lucht te houden die elkaar beinvloeden: eerst diafragma, dan sluitertijd en als laatste ISO. Ik gebruik ook vaak (invul)flits om donkere partijen in de voorgrond van landschapsfoto's bij te lichten."

Het bepalen van zijn compositie doet Nico door op zoek te gaan naar onderwerpen met kleur en vooral naar beelden met contrasterende kleuren zoals rood en blauw. Hij probeert bij een onderwerp verschillende objectieven en diafragma's te gebruiken. "Door rustig de tijd te nemen om te spelen met scherptediepte en verschillende beeldhoeken, komt u al snel tot verrassende beelden."

Nico geeft tips

  • Ga goed voorbereid op stap, gebruik Google Maps om interessante locaties op te sporen en kijk goed naar het weerbericht.
  • Slecht weer is goed weer. Op dagen met miezerig of mistig weer zijn de herfstkleuren extra verzadigd. Op dagen met zonlicht is het contrast vak erg hoog. U kunt dan het beste vroeg of laat op de dag op pad gaan om te genieten van zacht strijklicht. 
  • Ga eens languit op de grond liggen. De wereld ziet er meteen heel anders uit! Paddenstoelen en andere kleine organismen komen beter los van de achtergrond als u ze op ooghoogte fotografeert in plaats van bovenaf. Neem een grote plastic zak mee waar je op kunt liggen als de grond nat is. Ook met live view kun je gemakkelijk fotograferen zonder dat je jezelf in allerlei bochten hoeft te wringen.
  • Gebruik ook eens een telelens. Zo kun je als het ware stukjes uit het landschap halen en storende elementen uit beeld houden.
  • Naast voor landschapsfotografie, is een groothoekobjectief ook goed te gebruiken voor het vastleggen van kleinere onderwerpen als paddenstoelen of bloemen. Hiermee laat je de leefomgeving van je onderwerp zien en zorg je voor afwisseling in je serie. 
  • Geef nooit op! als de resultaten na een eerste fototrip niet naar je zin zijn, ga dan snel weer terug. Mooie natuurbeelden zijn vaak een combinatie van dom geluk en stug volhouden. 


Een impressie van de foto's van Nico

< Terug naar het overzicht