Vloggen

Tips voor het fotograferen van glas in lood

Neem alle kleuren mee naar huis!

Iedereen herkent het vast wel. Je loopt een kerk binnen en ziet een imposant glas in lood partij. Glas in lood is natuurlijk niet alleen te vinden in een kerk, maar ook in een museum of juist een station of oud pand. Je kan ze niet ontwijken als je binnenkomt, de diverse kleuren. Word jij hier blij van, neem dan eens je camera mee op pad. We zullen je alvast wat tips geven om deze prachtige verschijningen goed te fotograferen.

Snel naar: Lichtinval | Instellingen | Overbelicht | Bestandskeuze | Kies je kader | Positie kiezen | Bewerken | Kijk iets verder

glas in lood fotograferen

Tip 1: Juiste lichtinval is succes

Veel fotografen staan normaal niet te springen als er veel licht is. Zeker geen tegenlicht! Maar juist wanneer je aan de slag gaat met het fotograferen van glas in lood kan je een dansje doen als er veel zonlicht is. Want op een zonnige dag zie je de kleuren van het glas-in-lood-raam nog beter. Maar maak je geen zorgen als jij op een bewolkte dag naar een mooie kerk gaat. Want geen direct zonlicht betekent niet gelijk dat het onmogelijk is. De lucht kan namelijk nog erg ‘fel’ zijn buiten. Maar wordt het een grijze en donkere dag dan is het wel een stapje moeilijker. Hou dus goed het weer in de gaten als je de keuze hebt. En anders; ga de uitdaging aan!

tips fotograferen glas in lood

Tip 2: Camera-instellingen

Daar sta je dan voor het prachtige raam, en nu? Tijd om jouw camera juist in te stellen. Kijk naar de sluitertijd, diafragma en ISO. Ondanks de lastigere lichtomstandigheden is het niet per se nodig om een statief te gebruiken. Dit maakt het nog fijner, want niet in elke kerk is het toegestaan dit mee te nemen. Merk je dat de sluitertijd te lang is, verhoog dan de ISO-waarde en wees niet bang voor ruis. Voor sommige foto’s zal je merken dat je een hoge ISO nodig hebt om de kleuren en patronen goed vast te leggen, soms loopt het op tot zelfs ISO 1600. Proberen is in dit geval het beste en daag jezelf uit.

glas in lood fotograferen

Tip 3: Voorkom overbelichting

We zijn blij met veel lichtinval in deze mooie monumentale panden, maar er zit ook een risico aan. Met te veel licht op jouw foto verdwijnen de lichte kleuren van het glas-in-lood. Geel is bijvoorbeeld een van de eerste risicokleuren. De belangrijkste noodzaak wat betreft overbelichting is je camera kennen en zeker niet op de automatische stand fotograferen. In de automatische stand raakt de camera in de war, de ruimte om je heen is natuurlijk veel donkerder dan het raam. Dit zorgt voor overbelichting van het raam, dit is precies niet wat je wilt.

fotografie tips glas in lood

Tip 4: Bestandsformaat kiezen

Oei, dit is misschien wel iets volledig nieuws voor jou. Fotografeer jij vooral in JPEG of ben je al overgestapt naar RAW of ga je voor zekerheid en fotografeer je in beide bestanden? Voor glas-in-lood is het een grote aanrader om gebruik te maken van het RAW-bestandsformaat. De RAW-foto’s geven je namelijk meer informatie als je met nabewerking aan de slag gaat. Je kunt namelijk eenvoudig schuiven met kleuren of juist de lichtinval bijsturen. Ben jij nog een newbie op het gebied van fotograferen met RAW? Dan nemen we je even mee in het fotograferen in RAW.

kaderen bij glas in lood

Tip 5: Kies je kader

Veel mensen kiezen ervoor om het volledige glaswerk op de foto te zetten, dit is natuurlijk ook supergaaf. Maar hoe leuk is het om juist aan de slag te gaan met kaderen van deze mooie glaspartijen. Glas-in-lood kun je eigenlijk met iedere lens vastleggen. Je krijgt natuurlijk wel extra mogelijkheden als je gebruik maakt van een telezoomobjectief. Neem een kijkje in de gedetailleerde scénes in de ramen en kies jouw perfecte plaatje.

glas in lood fotografie tips

Tip 6: Kies je positie

Deze klinkt voor veel mensen heel logisch, maar vaak vergeten mensen er echt naar te kijken. Je moet opzoek naar de juiste positie tegenover het raam. Want als jij hem recht van voren wilt fotograferen, moet je zorgen dat je er écht recht voor staat en niet één stapje te veel naar links. Het beste advies om dit goed te realiseren? Loop een stukje naar voren of naar achteren of ga opzoek naar een hoger standpunt om te kijken of jij de juiste lijnen realiseert op je foto.

glas in lood bewerken

Tip 7: Nabewerking

Je foto’s staan op de computer en nu is het tijd voor de laatste stap. Je bekijkt de foto’s en ziet dat je niet helemaal recht hebt gefotografeerd of het perspectief net niet is zoals je dacht. Dan kun je dit in Lightroom of Photoshop aanpassen. We helpen je stap voor stap op weg met het bewerken in Photoshop of Lightroom.

glas in lood

Tip 8: Kijk iets verder!

Als laatste tip willen we een beroep doen op jouw creativiteit als fotograaf. Het zonlicht in combinatie met alle kleuren zorgen voor bijzondere situaties. Bijvoorbeeld lichtvlekken op de grond of muren. Een portretshoot in een kerk met glas in lood levert bijzondere kleureffecten op, zeker de moeite waard!


Meer lezen

welke lens moet ik kopen

WELKE LENS MOET IK KOPEN?

Weet je nog niet helemaal welke lens je nodig hebt? Lees dan gauw verder.

> Lees artikel

belichtingsdriehoek

HET BELANG VAN DE BELICHTINGSDRIEHOEK

Houd de belichtingsdriehoek in de gaten, en je hebt altijd een goed belichte foto.

> Lees artikel

silhouetfoto

WAT IS EEN SILHOUETFOTO?

Alles over het maken van een silhouetfoto en de handigste tips op een rijtje.

> Lees artikel

beschrijving

FOTOGRAFEREN MET TEGENLICHT

Fotograferen met tegenlicht kan moeilijk zijn, maar niet met deze tips.

> Lees artikel