styling-tips-foodfotografie

10 Do's voor foodstyling

Sta je graag in de keuken en wil je jouw creaties op de gevoelige plaat vastleggen? Dan moeten je gerechten er natuurlijk zo mooi en smakelijk mogelijk uitzien. In dit artikel geven we je 10 do’s voor foodstyling om je een vliegende start te geven.

Contrast | Speels | Opscheppen | Garering | Smaaksensatie | Bereiding | Props | Vers | Eenvoud | Serveren

foodstyling tips

1. Zorg voor contrast

Een oranje pompoensoep in een zwarte kom met groene pompoenpitten, of een bolletje lichtgeel citroenijs in een roze schaaltje met een blaadje munt; er is een duidelijk verband tussen kleuren en smaaksensaties. Het aanbrengen van kleurcontrast in je foto’s is een goede manier om te zorgen voor appetijtelijke plaatjes. Denk van tevoren dus goed na over welke garnering en kleur servies je gaat gebruiken.

kerst foodstyling

2. Het hoeft niet heel netjes

Soms zit de schoonheid van een smaak in de tekstuur, of in de puurheid van bepaalde ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte pesto. Je wil misschien laten zien dat er verse basilicum of parmezaan in zit. Probeer te experimenteren door het eindproduct en de ingrediënten op een speelse manier in het beeld te verwerken.

taarten styling

3. Lekker opscheppen

Sommige gerechten zijn van binnen nog mooier dan van buiten. Denk bijvoorbeeld aan zoete of hartige taarten met een gelaagde structuur, of een mooie quiche. Snijd deze gerechten aan zodat de binnenkant zichtbaar wordt en je ook alle lagen van het eindproduct kan zien. Dat levert extra smakelijke foto’s op.

garnering foodstyling

4. De garnering maakt het af

Wanneer je een gerecht in zijn geheel van bovenaf fotografeert, loont het om te denken aan de garnering. Dus kom maar op met die croutons, pijnboompitten, citroenschijfjes of grove zoutkorrels. En geen zorgen als er iets over de rand van de snijplank of het bord valt, dat geeft alleen maar een speels en dynamisch effect.

macro-lens

5. Denk vanuit de belangrijkste smaaksensatie

Wat maakt het gerecht nu precies zo lekker? Is dat de sappigheid van een stuk vlees, de knapperigheid van een broodje of de zoetigheid van aardbeien? Identificeer waar de smaaksensatie van je gerecht vandaan komt en zorg dat dat element zichtbaar is op je foto’s. Dik het indien nodig een beetje aan met een paar druppels extra olijfolie of peper.

macro-lens

6. Gefrituurd of gebakken

Sommige gerechten zien er als ze eenmaal bereid zijn veel beter en lekkerder uit dan wanneer ze rauw zijn. Denk bijvoorbeeld aan vis, of gerechten die je moet frituren. Hou het kookproces dus in gedachten wanneer je gaat fotograferen, maar vergeet niet dat het ook leuk en origineel kan zijn om de verschillende fases van het koken vast te leggen.

statief

7. Haal die props uit de kast

Je gerecht ziet er top uit, dat is fijn! Maar denk ook na over wat je voor de rest op je foto wil zetten. Heb je bijvoorbeeld een mooi tafelkleed of servetten, smaakvol bestek, mooie kaarsen of een prachtig peper en zoutstel dat heel goed in het geheel past? Trek het uit de kast en gebruik het voor je foto’s.

verse foodstyling

8. Hoe verser, hoe beter

Verse ingrediënten geven niet alleen iets extra’s aan de smaak van je gerechten, maar ook aan je foto’s. Misschien spreekt het voor jou als kookliefhebber voor zich, maar zorg er dus voor dat je werkt met verse ingrediënten wanneer je gaat fotograferen. Zo voorkom je slappe takjes dille of verschrompeld en gebutst fruit op je foto’s.

foodstyling tips

9. Eenvoud en puurheid

Vergeet tijdens het fotograferen niet om af en toe even een stap terug te doen en goed en kritisch te kijken naar je compositie. Food fotografie moet in eerste instantie natuurlijk gaan om het gerecht. Probeer waar dan kan en nodig is dus het ‘less is more’ principe toe te passen en zorg ervoor dat de focus op het eten blijft liggen.

styling food tips

10. Serve it!

Heel leuk natuurlijk, die foto’s van het eindresultaat. Je zou bijna vergeten dat je niet alleen de fotograaf bent, maar waarschijnlijk ook de hele dag lekker hebt staan koken. Ga dus zelf ook eens op de foto met je gerecht, of breng jezelf op een subtiele manier in beeld terwijl je de laatste hand legt aan je creatie.

< Terug naar het overzicht