Maak eens een video met kerst!

Handige tips voor een geslaagde kerstvideo

December is nog maar net begonnen en we weten nu al één ding bijna zeker: op 25 en 26 december staan er op je Facebook- en Instagramfoto's van de kerst(maaltijd) bij je vrienden en familie. Zelf maak je ze misschien ook wel. Wij dagen je uit om iedereen dit jaar eens te verrassen met een video! Hier vind je een aantal handige tips die de kwaliteit van je opnamen kunnen verbeteren, zonder dat je van je woonkamer direct een filmstudio hoeft te maken (dat mag natuurlijk wel).


Voor een geslaagde kerstvideo is het belangrijk dat er een verhaalelement inzit. Stel dat het kerstdiner het onderwerp van je film is: begin dan bijvoorbeeld met korte shots van de kokende en bakkende familie en neem het commentaar dat je krijgt ('zou je niet eens meehelpen?') voor lief. En als je niet zelf kookt, maar bijvoorbeeld een stapel pizza's laat aanrukken: ook dat is onderdeel van jouw persoonlijke kerstverhaal.

 

Als je eenmaal aan tafel zit, moet je natuurlijk zien te voorkomen dat je vanwege je filmactiviteiten zelf niet aan eten toekomt. Dat bereik je in eerste instantie door de shots kort te houden. Maar je kunt de camera ook af en toe doorgeven aan anderen, bijvoorbeeld iemand aan de andere kant van de tafel. Je kunt tijdens het eten ook de camera op een vaste plek zetten en een timelapse maken. Hiermee ontloop je meteen het lot van veel thuisfoto- en videografen: dat je er als enige niet opstaat.

 

Film tijdens het eten


Hoge ISO, meer ruis

Maak je shots sowieso niet te lang, zeker als er niets bijzonders gebeurt: een paar tellen is dan genoeg. Wissel ook regelmatig van standpunt en perspectief. En eindig bijvoorbeeld met de treurige aanblik van de enorme afwas en de (half)lege wijnflessen. Zo krijg je een verhaal met een kop en een staart. Zorg er tenslotte voor dat je cinematografische meesterwerk niet te lang wordt. Bedenk hoe lang je zelf naar zo'n filmpje zou willen kijken.


Technische tips

Kerstsfeer kenmerkt zich door weinig licht. Om de lampjes in de kerstboom goed uit te laten komen, is het normale huiskamerlicht immers meestal uit. Dat is beroerd om de krant bij te lezen, laat staan om bij te fotograferen of filmen. Eenvoudige camcorders en je mobiele telefoon hebben daar een oplossing voor: ze verhogen automatisch de gevoeligheid van de sensor, die daardoor meer licht binnen laat. Nadeel daarvan is dat je kleurruis krijgt. Je ziet die in het gehele beeld, maar hij valt het meest op in de donkere stukken.

De hoeveelheid ruis hangt vooral af van de leeftijd van je camera. Hoe moderner deze is, hoe beter de sensor in staat is storende ruis weg te werken. Meestal gaat dat iets ten koste van de detaillering. Dat is echter nog altijd beter dan ruis, die je opname echt onrustig kan maken. Camera's en camcorders waarbij je de lichtgevoeligheid van de sensor kan instellen, hebben meer mogelijkheden om ruis te onderdrukken.

 

Probeer het eerst even uit

Om te kijken wat je camera aankan, is het verstandig als je bij 'kerstlicht' een proefopname maakt, waarbij je steeds de gevoeligheid (ISO) een klein beetje verhoogt. Je bepaalt dan zelf wat een aanvaardbaar ruisniveau is. Let op: het aanpassen van de lichtgevoeligheid naar beneden (minder ruis) heeft tot gevolg dat de sluitertijd van de camera langer wordt, met meer kans op bewegingsonscherpte. En denk aan de regel: bij een framerate van 25 beelden per seconden moet de sluitertijd het dubbele zijn. 1/50e seconde in dit geval.

Natuurlijk kun je altijd extra licht inzetten. Met een kleine ledlamp bent je al geholpen. Kies wel voor een lamp met een dimmer, want de kerstsfeer is natuurlijk helemaal weg als je de spreekwoordelijke bak wit licht op het kerstdiner en de gasten loslaat. 

Verwisselbare lens

Als je een spiegelreflex- of systeemcamera gebruikt, is het handig om een lichtsterk objectief te gebruiken, met een lichtsterkte van f/2.8 of lager. Bij zo'n objectief krijg je minder snel last van ruis, omdat er heel veel licht doorheen kan en er voor de camera dus geen noodzaak is de gevoeligheid van de sensor te verhogen. Voor filmen met een smartphone is het leuk een gimbal te gebruiken, zoals de DJI Osmo Mobile 3 of de Zhyun Gimbal Smooth 4. Ook bij slecht licht zorgt een gimbal voor een stabiel en rustig beeld. Het wordt bovendien veel makkelijker om vanuit een ander standpunt te filmen.

Zet de lens niet te ver open


Gebruik een gimbal