tulpen fotografie

8 tips voor documentairefoto- en videografie

Leg de wereld vast zoals die is!

Wie wil de wereld nou niet vastleggen zoals die is en de mensen op beeld brengen zoals ze zijn? Dit is de kern van documentairefoto- en videografie. Wil je hier zelf mee aan de slag, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij hebben acht tips voor je!

Tip 1: Bereid je goed voor

Voordat je een documentairefoto- of video maakt, is het belangrijk om je goed voor te bereiden en wat onderzoek te doen. Bedenk welk verhaal je wilt vertellen met je documentaire en wat je daarvoor nodig hebt. Als je tijd in de voorbereiding stopt en scherp hebt wat je wilt vertellen met je beelden, heb je hier tijdens het schieten en de edit je voordeel mee. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Tip 2: Zet niets in scène

Hoe graag je ook een bepaald beeld wil vastleggen, je kunt het bij documentairefoto- en videografie niet in scène zetten. Wanneer je iets documentair vastlegt, gaat het erom dat dit een weerspiegeling van de werkelijkheid is. Je legt de mensen vast zoals ze zijn en je laat de wereld zoals die is. Je documenteert de werkelijkheid en het is belangrijk om het beeld niet in scène te zetten.

Tip 3: Vertel een verhaal

Het maakt niet uit wat je precies wilt vastleggen met je documentaire, maar het is belangrijk om een verhaal over te brengen. Wat is er gaande op het moment dat je de foto afdrukt? Welk moment speelt zich af in de video? Je kunt natuurlijk enkel en alleen de realiteit in beeld brengen, maar documentairefoto- en videografie worden ook veel gebruikt om een maatschappelijk probleem aan het licht te brengen. Bedenk daarom voor jezelf welk verhaal jij wil vastleggen. > Wil je een verhaal vertellen met je beelden? Lees dan ook eens onze tips.

Tip 4: Wees geduldig

De werkelijkheid is niet altijd met één druk op de knop vastgelegd. Als je bijvoorbeeld een bruiloft wilt vastleggen in documentairestijl, is het belangrijk dat je eerst het koppel leert kennen en dat je elkaar leert vertrouwen. Hier moet je geduld voor hebben. Wanneer je op pad gaat om onbekenden of een situatie vast te leggen, kan het lonen om eens geduldig aan de zijkant te blijven, zodat je échte momenten kunt vastleggen.

Tip 5: Besteed aandacht aan compositie

Bij documentairefoto- en videografie leg je de realiteit vast, maar als fotograaf bepaal jij de invalshoek. Door gebruik te maken van licht en schaduw, verschillende perspectieven en kleuren kun je bepaalde aspecten van de werkelijkheid benadrukken. Natuurlijk moet je niets in scène zetten, maar je kunt wel spelen met de onderdelen die je benadrukt. En onthoud: niet elke foto hoeft geslaagd te zijn.

Tip 6: Kies je format

Je kunt documentaires op verschillende manieren delen: als foto, fotoserie of als video. De keuze ligt bij jou en hangt af van je onderwerp. Met een fotoreportage kun je al snel meerdere onderdelen van een verhaal laten zien, een video met de juiste muziek of voice-over verbindt de bewegende beelden, terwijl een enkele foto soms al meer zegt dan alle beelden bij elkaar. Dit is natuurlijk een lastige inschatting om te maken en hierbij geldt: oefening baart kunst.

Tip 7: Let op de details

Als je een documentairefoto- of video wil maken, kan het lonen om op de details te letten. Het is verleidelijk om overzichtsbeelden of portretten te maken, omdat die al snel een groot verhaal vertellen. Wees niet bang om eens een close-upfoto te maken. Wanneer je je foto’s of videoclips vervolgens verwerkt in een fotoserie of video komen de verschillende perspectieven ook goed van pas.

Tip 8: Experimenteer met je beelden

Natuurlijk hoeft niet elke foto of video te lukken. Documentairefoto- en videografie bieden een kans om out of the box te denken. Er zijn geen geschreven handleidingen of regels. Een fotoserie mag zoveel foto’s bevatten als jij nodig vindt en een documentairefilm mag zo lang zijn als jij wil. Documentairefoto- en videografie bieden daarom de uitgelezen kans om eens de grenzen op te zoeken en te experimenteren.

Deel jouw resultaat

Heb jij een indrukwekkende documentairefoto- of video gemaakt? Deel jouw beeld dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.