tulpen fotografie

10 tips voor het vertellen van een verhaal met jouw beelden

Wil je een verhaal vertellen met je foto(serie)? Wij leggen alles uit over storytelling.

Het maakt niet uit wat je vastlegt, vaak wil je een verhaal of gevoel overbrengen met je beelden. Maar hoe doe je dit eigenlijk? En hoe maak je van een aantal losse foto’s een samenhangende serie met een verhaal? Wij leggen alles uit over storytelling aan de hand van 10 tips.

Tip 1: Bereid je goed voor

Voordat je aan de slag gaat met storytelling, is het belangrijk om te bedenken welk verhaal je wilt vertellen. Wat heb je daarvoor nodig? En in welke setting? Leg je bijvoorbeeld een boos persoon vast terwijl het buiten prachtig weer is of kies je voor symboliek en wacht je tot het regent. Als je hebt bedacht welk verhaal je wilt vertellen met je beelden is het tijd om een onderwerp te zoeken. Denk hier ook over na bij de voorbereiding.

Tip 2: Fotografeer meerdere perspectieven

Als je een verhaal wilt vertellen, kan het lonen om hetzelfde verhaal vast te leggen in verschillende perspectieven. Het is verleidelijk om overzichtsfoto’s te maken, omdat die al snel een groot verhaal vertellen, maar dit kan ook afleidend zijn. Wees niet bang om eens een close-upfoto te maken. Wanneer je je verhaal verwerkt in een fotoserie komen de verschillende perspectieven ook goed van pas.

Tip 3: Denk na over de kleuren

Kleuren zijn voor ons vaak gekoppeld aan emoties. Zo denken veel mensen bij rood aan liefde en passie, terwijl koele kleuren als blauw en geel vaak symbool staan voor verdriet. Door bepaalde kleuren mee te geven aan je foto, denk bijvoorbeeld aan de kleren die iemand draagt of de make-up, kun je een doordachte sfeer neerzetten binnen je verhaal.

Tip 4: Maak een fotoserie

Je kunt met één beeld al een verhaal vertellen, moet je nagaan wat je met een fotoserie kunt vertellen. Toch is het maken van een fotoserie niet per se makkelijker. Je moet namelijk nadenken over álle foto’s apart, maar ook als geheel. Eigenlijk vertelt elke foto in een fotoserie een hoofdstuk van het hele verhaal. Dit vergt veel voorbereiding, maar het uiteindelijk resultaat kan verbluffend zijn.

Tip 5: Kies sterke foto’s

Wanneer je een verhaal wilt vertellen met je foto’s kies je natuurlijk de foto waarbij het verhaal het sterkst overkomt. Om zeker te zijn dat het beoogde verhaal overkomt op de kijker, kun je mensen uit je omgeving vragen welk verhaal ze terugzien in je foto. Wanneer je een fotoserie met een verhaal maakt, bedenk dan dat de eerste en laatste foto het belangrijkst zijn. Dit zijn namelijk meestal de foto’s die mensen bijblijven en daarom het sterkst moeten zijn.

Tip 6: Denk na over de belichting

Bij fotografie is de belichting erg belangrijk. Het licht geeft namelijk sfeer mee aan je beelden. Is het een lichte dag en een vrolijk verhaal? Of zijn de gordijnen gesloten en leg je een verdrietig moment vast? Daarnaast kun je ook spelen met de lichtinval. Misschien valt het licht maar op één van de gezichten van degenen die je fotografeert en focus je op die manier op diens verhaal. Speel hier vooral eens mee!

Tip 7: Blijf aan de zijkant

Wanneer je fotografeert, wil je vaak alles in de hand houden. Het kan ook lonen om juist als ‘fly on the wall’ foto’s te maken. Degenen die je fotografeert vergeten dat je er bent en je kunt rauwe emoties fotograferen. Je documenteert wat er gebeurt en vertelt een ongeregisseerd verhaal van een afstandje.

Tip 8: Gebruik eens een filter

Met een filter kun je gemakkelijk een bepaald effect aan je beelden geven. Door bijvoorbeeld een polarisatiefilter te gebruiken, worden je kleuren levendiger en je beeld dus ook. Je kunt ook kiezen voor een mistfilter. Deze filter geeft je beelden meestal een wat zwoelere sfeer. Dit kan bijdragen aan het verhaal dat je wilt overbrengen!

Tip 9: Denk out-of-the-box

Bij storytelling zijn er geen geschreven regels of handleidingen. Het is daarom de uitgelegen kans om eens buiten de lijnen te kleuren en de grenzen op te zoeken. Wil jij met de kleur rood juist woede overbrengen? Ga je gang! Of wil je liever eenzaamheid in de drukte vastleggen? Wij houden je niet tegen. Er is geen goed of fout bij storytelling. Je vertelt immers jouw verhaal.

Tip 10: Vertel jouw verhaal

Elke foto vertelt een eigen verhaal. Welk verhaal dit is, bepaal jij als fotograaf. Wees origineel en laat jouw stijl terugkomen in de foto. Het is jouw verhaal en jouw beeld.

Wanneer je een verhaal wilt vertellen met je foto’s is er veel ruimte om te experimenteren. Grijp deze kans! Wie weet schiet je wel een totaal ander beeld dan je van tevoren hebt bedacht die nog beter bij het verhaal past.

Deel jouw resultaat

Heb jij een prachtige foto gemaakt? Deel jouw foto dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.