Chris Schmid over de grote katten van Afrika

Chris Schmid richt zich op Wildlife-fotografie. Hij maakt mooie, onderscheidende foto's vol dynamiek.

Chris: "Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar ik denk dat het bij natuurfotografie het belangrijkst is dat je er passie voor hebt. Ik houd ervan om de grote katten van Afrika te fotograferen. Hun gedrag is fascinerend, hoe ze op foto's staan is interessant en het is natuurlijk adembenemend mooi om ze in hun natuurlijke habitat op beeld vast te leggen. Hier zijn een paar belangrijke tips voor iedereen die prachtige foto's van wilde dieren wil maken." 

Leer van deze Sony-ambassadeur en Sony Alpha Universe-verhalenverteller.

Wie is Chris Schmid | Interview | Apparatuur | Voorbeeldfoto's



Wie is Chris Schmid?

Chris Schmid is Sony-ambassadeur en een Award-winnende Wildlife-fotograaf die zich inzet voor het vastleggen van de natuurlijke schoonheid van de planeet. Hij wil met zijn foto's het publiek uitnodigen om de wereld te ontdekken, met open ogen en een oneindig enthousiasme. Daarbij vindt hij het belangrijk om te beseffen hoe fragiel de natuur is.

Hij is van mening dat je de natuur mag/moet bewonderen, zonder haar te beschadigen. Hij werkt voor National Geographic, BBC en GEO en zet zich in voor WildAid en Remembering Elephants, Remembering Great Apes and Remembering Lions, the Born Free Foundation.

"Foto's zijn krachtig. Je kunt met één foto een emotie vastleggen of een gevoel vanbinnen teweegbrengen."


Ken je onderwerp

"Voor de beste foto's is het belangrijk dat je je subject kent. Ik heb talloze uren besteed aan het bestuderen van het gedrag van verschillende katachtigen. Vaak probeer ik slechts één of twee dieren te volgen om hun gedrag te leren kennen.

Ik volgde ooit bijvoorbeeld een paar dagen lang een luipaard die zijn linkeroog was verloren. Tijdens het volgen beseften we dat hij vanwege zijn slechte zicht niet meer kon jagen. Om zichzelf in leven te houden, stal hij karkassen van dieren die door andere luipaarden waren gedood. Als je per keer maar één of twee dieren volgt, zul je je subjecten beter begrijpen en hun volledige verhaal echt kunnen overbrengen."

Wees geduldig en besluitvaardig

"Elke dag is anders en er kan van alles gebeuren. Ik vertrek altijd 's ochtends vroeg uit het kamp, voordat de zon opkomt, en ik begin met het zoeken naar sporen van de dieren die we volgen. Soms zijn die er niet, dus dan moet je goed luisteren, kijken en op zoek gaan naar andere tekenen. Soms hoor je bavianen elkaar roepen of vind je een ongewoon stille, lege plek. Beide zijn een teken dat er mogelijk een roofdier in de buurt is. Het is een mix van factoren: de sporen, wat je ziet, wat je hoort, wat je ruikt. Je moet overal alert op zijn.

Inmiddels geef ik met gemak pitches voor een zaal vol luisteraars. Honderd, tweehonderd? Het maakt me oprecht niet meer uit. Ik doe het wel. Oefenen helpt dus echt. Het is heel belangrijk om te praten over beeld.

Het mooiste licht is altijd 's ochtends vroeg tijdens het gouden uur. Met het harde licht in Afrika moet je echt klaar zijn om in die eerste paar uurtjes van de dag te fotograferen. Als je 's ochtends vertrekt en geen sporen of tekenen vindt, moet je een beslissing nemen. Je kunt stoppen en olifanten proberen te fotograferen in het prachtige licht, of stug doorzetten en het risico lopen dat je het mooiste licht volledig kwijtraakt. Dat is een belangrijke, lastige keuze."


Weet wat je wil fotograferen voordat je de camera oppakt

"Tijdens het fotograferen gebruik ik vaak de modus voor volledig handmatige belichting. Het is belangrijk om te weten wat je op beeld wil zetten voordat je je oog naar de zoeker brengt. Zo maak je minder foto's, want je weet precies wat je wil bereiken en drukt dus niet gedachteloos de knop in.

Ik benut de elektronische zoeker op mijn Sony α9- en α7R III-camera's om de gewenste foto op de camera zelf te creëren en alvast zo dicht mogelijk bij het beoogde eindresultaat te komen. Ik let daarbij voornamelijk op de belichte delen, omdat ik weet dat ik de belichting kan terugschroeven om de lucht er goed uit te laten zien en de schaduwen vervolgens kan versterken tijdens het bewerken van de RAW-afbeelding. Beide Alpha-camera's beschikken over sensoren met het juiste dynamische bereik om dat te kunnen doen."

Lenzen en onderwerpen kiezen

"Ik heb het goed voor elkaar: ik gebruik een Sony α9 en twee Sony α7R III-camera's. De α9 gebruik ik met een batterijgrip, die me helpt de camera in balans te houden en vast te houden, want ik gebruik hem vaak met de 400mm f/2.8 G Master-lens en soms met een 1.4x teleconverter. Hierdoor kan ik portretten van mijn subjecten maken zonder ze te verstoren. Een van de belangrijkste factoren voor het maken van goede foto's, is je subjecten niet storen. Daarom is de stillesluiterfunctie op mijn Alpha-camera's ook zo geweldig.


Mijn andere advies met betrekking tot lenzen is dat minder vaak meer is. Less is more! Veel mensen hebben tassen vol met lenzen, waardoor het soms lastiger wordt om te kiezen welke je het beste kunt gebruiken. Ik heb de 70-200mm f/2.8 G Master-lens voor bredere shots en de 400mm f/2.8 voor telefoto's. Op mijn andere camera gebruik ik de lens van 24-105mm. Ik fotografeer ook bijna altijd uit de hand, zodat ik bewegingsvrijheid heb. Het laatste wat je in de verzengende hitte wilt is onnodig veel lenzen en apparatuur meedragen."

Compositie

"Een van de eerste dingen die ik doe, is een lage positie innemen zodat ik op ooghoogte of lager dan de grote kat zit. Die positie biedt een interessant perspectief om het verhaal van het dier te vertellen. Qua compositie volg ik het liefst de klassieke regels. Ik gebruik de elektronische zoeker om met de rasterlijnen de regel van derden te volgen en ga ook op zoek naar mooie diagonale leidende lijnen om de aandacht van de kijker op het subject te vestigen. Ik vind het belangrijk om diepte in de foto te creëren met een voorgrond, het subject en een achtergrond. Hierdoor wordt het subject in de context van de omgeving geplaatst en staat het dier centraal in de foto.

Als het je echter een goed idee lijkt om af te wijken van de regels voor compositie, vertrouw dan op je gevoel en neem die foto. Alles kan zo snel veranderen dat je misschien geen tweede kans krijgt." 

 

 

Apparatuur

Voor zijn foto's maakt Chris Schmid gebruik van Sony-apparatuur. Hij werkt met een Sony α9, twee α7R Mark III body's en een brede selectie aan lenzen waaronder de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM, 400mm f/2.8 GM100-400mm GM en een 1.4x teleconverter

Sony A9 + Battery grip

Sony A9 + Battery grip
  • 24.2 megapixels
  • 20fps burst
  • 4K video
Bekijk hier

Sony FE 400mm f/2.8

Sony FE 400mm f/2.8
  • Snelle AF-motoren
  • Optische stabilisatie
  • Slechts 2,895kg
Bekijk hier

Sony FE 70-200mm f/2.8

Sony FE 70-200mm f/2.8
  • Constant diafragma
  • Optische stabilisatie
  • 2 scherpstelgroepen
Bekijk hier

Voorbeeldfoto’s

Bekijk hieronder meer werk van Chris Schmid:


Wil je nog meer (Sony)dierenfotografie-inspiratie? Surf naar de landingspagina over de Animal Eye Auto Focus en lees nog meer verhalen op de Sony Alpha Universe-website!

Overzichtspagina