7 tips voor het fotograferen van honden

Met tips van huisdierenfotograaf Andreas Romijn!

Hoe krijg je je favoriete viervoeter nou goed op de foto? Andreas Romijn is huisdierenfotograaf en maakt de meest gave portretten van honden. Nieuwsgierig hoe hij deze fantastische beelden maakt? Hij geeft 7 unieke en handige tips om je hond te fotograferen! 

Fotografeer op ooghoogte | Achtergrond | Dynamiek | Compositie | 'Dog & Model' | Belichting | Werk met een team 


Tip 1: Fotografeer een hond op ooghoogte

Voor 'pakkende' portretten adviseert Andreas om een hond op ooghoogte te fotograferen. "Je kunt een hond dan goed in beeld krijgen en een blik goed vangen. Daarnaast komt een foto op ooghoogte realistischer over en voor dieren voelt het ook prettig en gelijkwaardig." Let wel op dat je kleren aantrekt die vies mogen worden en dat je je  instelt op een beetje beweging. "Je moet dierenfoto's niet stilstaand vanuit de hoogte maken. Dan krijg je niet die natural vibe die je wil bereiken."

Daarnaast fotografeert Andreas graag met lenzen met een brandpunt tussen de 85 en 105mm. "Ik geniet als ik zie hoe scherp de foto's worden die je daarmee maakt. De keuze van je lenzen is natuurlijk een persoonlijk en je moet zelf kijken wat voor jou het beste werkt. Maar dit heeft wel echt mijn voorkeur voor portretfoto's van honden." 

Tip 2: Stem de achtergrond af op de kleur van de hond

Het is handig om van tevoren om een duidelijke foto van de hond te vragen. "Zo kun bedenken welke kleur achtergrond goed bij het dier past", zegt Andreas. "Bij deze hond, een Thai Ridgeback met de naam 'Winner', koos ik voor een handgeschilderde grijze achtergrond. Door de subtiele details en highlights in de achtergrond komt de Winner de Thai Ridgeback mooi los van de achtergrond. Het beeld wordt nog eens versterkt doordat de kleur van de achtergrond en de kleur van de hond op elkaar afgestemd zijn."

Andreas legt uit dat deze foto is gemaakt met één flitser en een zogenaamde 'Deep Umbrella' (Profoto white L) met een diffuser. "Het is dus mogelijk om met één flitser het model en de achtergrond zo uit lichten dat er een balans ontstaat tussen de lichte en donkere partijen in een foto."

Tip 3: Zorg voor dynamiek in een portretfoto

Andreas haalt veel inspiratie uit de model- en beauty-fotografie. "Een portret van een mens of hond maken is niet zo moeilijk, maar hoe zorg je nu voor een zekere dynamiek in een foto? Dat is net wat moeilijker bij hondenfotografie. Je wil een spannend en origineel beeld maken."

Zijn tip is om bij langharige honden gebruik te maken van een beetje wind. "Overleg dit wel eerst met de eigenaar en vraag of de hond hier tegen kan! Gebruik een föhn (koude lucht) of een reflectiescherm om de lucht te verplaatsen."

Tip 4: Stem de compositie af op de hond

Er zijn vele soorten honden en die hebben allemaal hun eigen uiterlijk en typische kenmerken. "Het is de kunst om deze kenmerken te versterken, vraag ook aan de klant wat zij belangrijk vinden om terug te zien in de foto's."

"Ik fotografeer honden met een langere snuit ook vanaf de zijkant. Bij de Weimaraner zijn de lange snuit en lange oren heel typische kenmerken. Bij deze foto heb ik het model in een hoek 'gedrukt' en bijgesneden. Hierdoor is er aan de linkerzijde toch meer ruimte in de kijkrichting."

Tip 5: Geef je eigen draai, zoals bij 'Dog & Model'

Andreas is twee jaar geleden begonnen met het concept 'Dog & Model'. "Was het destijds uniek? Nee, niks is uniek binnen de fotografie! Maar ik heb er wel mijn eigen draai aan gegeven. Destijds heb ik ook samengewerkt met een team dat mij geholpen heeft met het samenstellen van een moodboard. Ik wilde een romantische en elegante, vintage uitstraling creëren. Ik zocht daarvoor een elegant uitziende hond en de keuze viel daarom op een Saluki (windhond)." Hij vertelt dat de mogelijkheden eindeloos zijn. "Denk daarom goed na over een stijl en concept."

Hij vindt het ook leuk om tegenstellingen te gebruiken. "Bijvoorbeeld een stoere hond met een lief uitziend model. Nu, een aantal jaren later, is het 'Dog & Model'-concept verder ontwikkeld en geef ik samen met collega's workshops onder de naam 'Mixing Styles'. In deze workshop komen de stijlen en kennis van twee fotografen samen. Meer informatie hierover is te vinden op mijn Social Media-profielen (Facebook en Instagram)."

Tip 6: Denk goed na over de belichting

Zwarte en donkere honden fotograferen kan lastig zijn, omdat het licht als ware 'geabsorbeerd' wordt en er geen details te zien zijn. "Als ik donkere honden fotografeer, maak ik gebruik van lichtvormers met een zilverkleurige binnenzijde. Dit zilver geeft een contrastrijker beeld en haalt de highlights uit de vacht. Om een zwarte hond los te laten komen van de achtergrond, maak ik gebruik van striplights. Let wel op, want dit moet subtiel gebruikt worden."

"Je kan het licht controleren met grids", adviseert Andreas. "Vaak gebruik ik een reflector met een grid erin. Deze zijn in diverse maten en graden te koop. Pas de spreiding van de grid aan op het formaat van de hond. Ik gebruik daarnaast bijna altijd striplights en een achtergrondlicht. Het zorgt voor veel diepte in een foto."

Tip 7: Huur een team in als je werkt met mensen én honden

Voor een hondenfotograaf is het fotograferen van mensen niet de meest voor de hand liggende soort van fotografie. Toch doet Andreas het. "Ik ben ermee begonnen om iets nieuws te leren en om uit mijn comfortzone te stappen. Dit laatste is namelijk heel leerzaam. Door iets nieuws te doen, krijg je weer andere ideeën. Dat bevordert de creativiteit." Denk je eraan om als hondenfotograaf ook mensen te gaan fotograferen, dan heeft Andreas nog een aantal tips.

"Als je samenwerkt met een model, huur dan eens een visagist en een kledingstylist in. Je kunt je dan volledig richten op het fotograferen. Wil je starten met zogenaamde 'baas en hond'-shoots, huur dan visagist in. En kijk of de kleuren van kleding passen bij de vacht van de hond."

 

Wie is Andreas Romijn?

Andreas Romijn is een studio(honden)fotograaf uit Ridderkerk. Andreas staat bekend om zijn pakkende portretten van honden. Van tijd tot tijd fotografeert hij ook honden en modellen samen volgens het 'Dog&Model'-concept. 

De hondenfotograaf kocht in 2010 zijn eerst camera om foto's te maken van zijn nieuwe hond Onyx. Begrippen als sluitertijd, diafragma en ISO-waarde waren voor hem nieuw en alles ging dus maar in de automatische stand. Er werden heel veel kiekjes gemaakt van Onyx. Na een aantal jaar kocht Andreas een setje flitsers en een rol achtergrondpapier en ging hiermee aan de slag. Hij begon in 2015 met de studiofotografie met gezinnen, een trouwerij, producten en natuurlijk honden! Na een jaar veel oefenen in de thuisstudio was het tijd voor de volgende stap, namelijk het kiezen van een specialisatie: hondenfotografie.

Andreas huurt sinds 2016 de studio van HIA 3D design in Hendrik Ido Ambacht samen met anderen. Hier, en in het buitenland, geeft hij workshops. Door hard te werken, samen te werken, lef te hebben en de markt goed te bestuderen is het Andreas gelukt om een goed lopend fotografie bedrijf op te zetten. Andreas werkt ook graag samen met andere fotografen, zoals Sonja de Vlaming.

Apparatuur

Andreas gebruikt apparatuur in alle prijsklassen. Hij gebruikt en combineert diverse merken met elkaar, maar het meest gebruikt hij apparatuur van Profoto en Elinchrom. Een goede combinatie is bijvoorbeeld de Profoto D2 flitskop met de Rotalux Deep Octa 100cm. Dit is een prettige combinatie om mee te werken, hiervoor heb je echter wel de Elinchrom Rotalux Speedring MK2 nodig.

Voor de honden- en modelportretten gebruikt hij de Profoto Softlight Reflector Silver met en zonder diffuser, het hoe en waarom is te lezen in dit artikel. Verder is het gebruik van de zogenaamde 'Deep Umbrella's', striplights en reflectoren met grids een veel toegepaste werkwijze in zijn studio beelden!

Andreas maakt gebruik van een Sony-camera omdat hij een lichtere en nieuwe camera wilde. Een keuze is altijd persoonlijk, maar de kwaliteit van de beelden spreken voor zich. Mirrorless is de toekomst, hij werkt nu met een Sony A7R Mark III camera en de Zeiss Batis 85mm F/1.8.

Profoto

Het is duidelijk dat Andreas een tevreden gebruiker is van Profoto-apparatuur. Hij is dan ook Profoto-ambassadeur. Zijn studio is een plek om tijdens workshops ervaring op te doen met een aantal populaire en veel gebruikte lichtvormers.

< Terug naar het overzicht