Happy New Gear

2022 in 12 foto’s

We hebben 2022 weer achter ons gelaten. Daarom blikken we met 12 foto’s terug op het afgelopen jaar. Weet je nog dat we het jaar begonnen met lenteachtige temperaturen? De zomer werd gekenmerkt door hoge temperaturen en lange rijen op het vliegveld. Natuurlijk mag de zonsverduistering ook niet in het rijtje ontbreken. We hebben 12 foto’s uitgezocht die passen bij elke maand in 2022. Welke foto is jouw favoriet?

Snel naar:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Januari

Januari

Hoogst gemeten temperatuur op 1 januari ooit

De eerste dag van 2022 is de boeken ingegaan als warmste 1 januari ooit gemeten. In grote delen van Europa begon het jaar met uitzonderlijk zachte temparturen. Het was bijna lente! Zo werd het in Maastricht, Nederland, op 1 januari zelfs 15,1 graden. Dit was de vroegst gemeten lentetemperatuur ooit in Nederland. Ook in Duitsland was het gemiddeld een zachte maand, maar de temperaturen in verschillende gedeelten van het land verschilden flink. Zo werd het op 12 januari -17,3 graden op 12 januari bij Oberstdorf en wel 18,2 graden op 4 januari in Baden-Württemberg.

Februari

Februari

Russische invasie van Oekraïne

Eén van de meest impactvolle gebeurtenissen van 2022 is de oorlog in Oekraïne. Na maanden van spanningen viel Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnen. Nu, tien maanden later, is het nog altijd oorlog in Oekraïne. Steden en monumenten zijn verwoest en gezinnen zijn verscheurd. Tijdens deze oorlog is opnieuw gebleken hoe belangrijk het is om beelden te maken. Beelden maken impact en vertellen het verhaal.

Door: Ilvy Njiokiktjien (bron)

Maart

Maart

Versoepelingen van coronamaatregelen

In het voorjaar van 2022 werden de coronamaatregelen in heel Europa langzaam versoepelt. We kregen steeds meer vrijheid. Reizen werd gemakkelijker en mondkapjes werden op steeds meer plekken verleden tijd. De tijd na corona ging van start. Voor veel mensen staat deze periode voor vrijheid om weer te gaan en staan waar je wilt.

Wil jij ook een foto maken die voor jou voor vrijheid staat? Lees dan eens deze blog.

April

April

Eindelijk weer een festivalzomer

Ook in april was de vrijheid weer voelbaar. Het festivalseizoen werd na twee jaar eindelijk weer afgetrapt. Lowlands, Pinkpop, Wacken Open Air, Fusion, Pukkelpop en Tomorrowland. Eindelijk konden we weer dansen met familie, vrienden en onbekenden. Het was weer ongekend genieten en de start van een vrijwel zorgeloze zomer.

Mei

Mei

Lange rijen op vliegvelden

Op vliegvelden was de vrijheid ook merkbaar, maar niet in positieve zin. Door het personeelstekort waren er lange wachtrijen op veel vliegvelden. Wachtrijen van ruim vier uur waren geen uitzondering en dan nog bestond de kans op het missen van je vlucht. De start van een zorgeloze zomer werd hierdoor toch iets minder zorgeloos voor veel vakantiegangers.

Juni

Juni

De opkomst van BeReal

De ene na de andere socialmediatrend doet z’n intrede. Vorig jaar was het jaar van TikTok (wist je dat Kamera Express ook op TikTok is te vinden?) Is het dit jaar het jaar van BeReal. Het idee van deze app is dat er korte metten wordt gemaakt met het perfecte plaatje van sociale media. Met dit medium krijg je een melding op een willekeurig moment, om een foto te maken van wat je aan het doen bent. Het maakt dan niet uit wat je doet, waar je bent of hoe je eruitziet.

Juli

Juli

Eerste foto’s gemaakt van Jupiter met de James Webb-telescoop

De ruimtetelescoop James Webb kan foto’s maken van verre sterrenstelsels en maakte in juli zelfs foto’s van Jupiter. De foto’s zijn gemaakt om de telescoop uit te testen, maar NASA is enthousiast over de heldere beelden. De telescoop laat Jupiter zien als nooit tevoren. De weken daarna volgden meer foto’s gemaakt door de telescoop. Dit belooft veel goeds voor de toekomst met meer gedetailleerdere foto’s van sterrenstelsels.

Door: NASA, ESA, CSA, and B. Holler and J. Stansberry (STScI) (bron)

Augustus

Augustus

Heetste Europese zomer ooit

De zomer van 2022 was de heetste zomer ooit gemeten in Europa. In het zuidwesten van Europa werden meerdere keren temperaturen van 40 graden gemeten. Hoewel een warme, zonnige zomer voor sommigen als muziek in de oren klinkt, is het niet alleen maar fijn. De hitte zorgde voor extreme droogte en veel natuurbranden, vooral in het zuiden en westen van Europa.

September

September

Queen Elizabeth II is overleden

Op 8 september 2022 overleed de Britste Queen Elizabeth II op 96-jarige leeftijd. Ze was de langstzittende monarch ter wereld en veel mensen zullen niet beter weten dan dat zij op de Engelse troon zat. Het was een maand met een zwart randje. Duizenden mensen wilden de koningin een laatste eer bewijzen. Daarom stonden sommigen uren en soms ook nachten in de rij om langs haar kist te lopen. Anderen gingen naar Buckingham Palace, waar binnen een paar uur een bloemenzee ontstond.

Oktober

Oktober

Een gedeeltelijke zonsverduistering

Een zonsverduistering komt niet vaak voor in Europa, maar op 25 oktober 2022 was het zo ver. De maan schoof gedeeltelijk voor de zon en ondanks de lichte bewolking was op de meeste plekken de zonsverduistering goed te zien én vast te leggen.

Wil je je alvast voorbereiden op de volgende zonsverduistering in 2025? Lees dan deze blog.

Door: Niels Oosterhof

November

November

Comedy Wildlife Photography Awards

Er zijn veel verschillende fotografieprijzen, maar één van onze favorieten is toch de Comedy Wildlife Photography Awards. De grappige dierenfoto’s zijn fantastisch om naar te kijken. Van een onhandig leeuwenjong en een sassy pinguïn tot een zwaaiende wasbeer en een vliegende eekhoorn. De foto van deze eekhoorn, gemaakt door de Nederlandse fotograaf Alex Pansier, kreeg een eervolle vermelding.

Bekijk meer foto’s van de fotowedstrijd op onze Instagrampagina.

Door: Alex Pansier

December

December

Het is ijzig koud

De eerste weken van december waren erg koud en dat terwijl de energieprijzen torenhoog zijn. Staat bij jou de thermostaat uit? Veel mensen zitten thuis met extra vesten aan in de kou. Ook buiten zijn deze extra vesten niet overbodig. Gelukkig komt dit nadeel ook met een voordeel. Dankzij de koude dagen vroren de kanalen en meren dicht en konden we voor het eerst dit jaar schaatsen.