Tips en tricks om een zonsverduistering te fotograferen

Een (gedeeltelijke) zonsverduistering komt niet zo vaak voor in België, maar áls dit bijzondere fenomeen plaatsvindt, wil je die natuurlijk goed kunnen vastleggen.

Een zonsverduistering ontstaat als de zon, de maan en de aarde op één lijn staan. Wist je dat dit gemiddeld over de hele wereld maar twee keer per jaar voorkomt? Extra bijzonder dus om dit astronomische fenomeen vast te leggen. Daarom helpen wij je graag op weg met acht tips en tricks! Deel jij jouw resultaat met ons?

Op dinsdag 25 oktober 2022 is het weer zo ver! Tussen 11:09 en 13:00 uur schuift de maan voor de zon. Rond 12.04 uur zal de zonsverduistering op z’n hoogtepunt zijn: dan is een derde van de zon bedekt.

Let op: dit zijn de tijden voor als je je in Brussel bevindt. Het kan afwijken als je ergens anders in België de zonsverduistering wil zien.

Tip 1: zet een eclipsbril op

Onze eerste tip is gelijk ook de belangrijkste: zet een eclipsbril op je neus. Er wordt afgeraden om recht omhoog naar de zon te kijken tijdens een zonsverduistering, omdat dit je ogen kan beschadigen. Het is daarom verstandig om een eclipsbril opzetten, óók als je door je camera naar de zonsverduistering kijkt. Als je geen eclipsbril hebt, kan je ook via de live-view van je camera naar de zon kijken. We raden het wel echt af om door de zoeker naar de zon te kijken.

Tip 2: gebruik een filter op je lens

Naast dat het verstandig is om een eclipsbril op te zetten, raden wij aan om een filter op je lens te zetten. Je kan bijvoorbeeld een speciale zonnefilter, een lasglas (nr. 14) of een sterke grijsfilter gebruiken.

Een speciale zonnefilter voor een eclips moet minstens een zogeheten Neutral Density (OD) van 5.0 hebben. Deze filter is vaak gemaakt van vergelijkbaar materiaal als een eclipsebril en beschermt je ogen en camera het beste. Wanneer je kiest voor een lasglas of een sterke grijsfilter, draag dan ook een eclipsebril en kijk nooit door de zoeker. Het zonlicht is nog steeds krachtig en zou je ogen kunnen beschadigen.

Als je een filter gebruikt, is het mogelijk dat je autofocus niet goed werkt. Je kan dus het beste manueel scherpstellen.

Tip 3: pas op voor smeltgevaar

Je lens vangt al het zonlicht op en dit zorgt voor veel warmte in je camera. Je kan het vergelijken met het effect van een vergrootglas in de zon. Als je je camera continu op de zon gericht laat staan, heb je kans dat je gear enorm beschadigt. Het is verstandig om de camera af en toe dus van de zon weg te draaien of om je lens af te schermen. Stel je neemt een timelaps op, dan kan je een witte doek over je camera hangen, maar houd dan alsnog goed in de gaten of je camera niet te warm wordt.

Tip 4: denk goed na over wat je wil vastleggen

Een zonsverduistering is altijd sneller voorbij dan je denkt. Het is daarom handig om van tevoren te bedenken wat je wilt vastleggen. Een zonsverduistering heeft drie fases: eerst schuift de maan langzaam voor de zon, tot de zon maximaal is verduisterd. Soms is dit helemaal, maar vaak is de zon maar gedeeltelijk verduisterd. Daarna schuift de maan weer van de zon af. Denk van tevoren goed na van welke fase(s) je foto’s wil maken, want voor je het weet is het weer voorbij.

Tip 5: kies de juiste lens

Tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering kan je veel verschillende foto’s maken. Als je hebt bedacht wat je wil, kan je de juiste lens erbij uitkiezen. Stel je wil een landschapsfoto maken mét de zonsverduistering in beeld, dan kan je het beste kiezen voor een groothoeklens.

Het nadeel van deze lens is dat de zon in verhouding met de foto een klein stipje wordt. Je kan er ook voor kiezen om een telelens te gebruiken, met deze lens kan je het hele fenomeen gedetailleerd vastleggen.

Als je kiest voor een telelens is het verstandig om ook een statief te gebruiken.

Zelf al een idee wat voor lens je wilt gebruiken? Bekijk dan ons enorme aanbod aan objectieven.

 

Tip 6: stel je camera goed in

Het is wijs om je camera voor de zonsverduistering plaatsvindt al goed in te stellen. Zo kan je het beste de ISO-waarde zo laag mogelijk zetten, er is immers al een overvloed aan licht. Je kan het diafragma daarom ook ver dicht zetten. Ook kan je het beste kiezen voor een korte sluitertijd, omdat je camera maar voor een korte periode het licht moet opvangen.

Ten slotte moet je de brandpuntafstand van je lens instellen. Hoe groter de brandpuntafstand van je (tele)lens, des te meer details je kan zien op je foto. Als je fotografeert met een objectief van 400mm of meer, kan je de zon groot in beeld brengen. Vaak zelfs groot genoeg om de eclips van dichtbij te fotograferen. Met een lagere brandpuntafstand is de zonsverduistering kleiner in het geheel van de foto.

Tip 7: maak eens een video of een timelapse

Je kan er ook voor kiezen om een video of timelapse van de gedeeltelijke zonsverduistering te maken. Als je een (video)camera op een statief neerzet en twee uur laat filmen, kan je de hele periode van de zonsverduistering vastleggen. Houd dan wel goed in de gaten of je camera niet te warm wordt. Als je deze video vervolgens snel laat afspelen, is het net alsof zo’n zonsverduistering heel snel verloopt. 

Je kan ook vanuit deze opstelling om de vijf of tien minuten een foto maken. Als je vervolgens de beelden gaat nabewerken, dan kan je deze foto’s achter elkaar zetten. Je hebt dan een timelapse van de zonsverduistering. Dat is ook gaaf!

Tip 8: speel met het licht

Wist je dat een zonnestraal er anders uitziet tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering? Als je in een papier gaatjes knipt en vervolgens in de zon houdt, heeft de schaduw een soort kleine sikkelvormige vlekjes.

Je kan er je creativiteit op loslaten. Je kan er ook voor kiezen om een foto te maken waarin de zon gebruikt wordt als voetbal, of dat het lijkt alsof iemand de zon vasthoudt. Wees vooral creatief!

 

 

 

Deel jouw resultaat

Ga jij na het lezen van deze tips en tricks foto’s maken van een (gedeeltelijke) zonsverduistering? Deel jouw foto’s dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Bekijk meer natuurfotografietips