zeevonk fotograferen

Hoe fotografeer je zeevonk?

Met onze tips kan iedereen het magische lichtspektakel vastleggen

Stel je voor dat je een strandwandeling maakt op een zwoele zomeravond en het water licht blauw op wanneer je er doorheen loopt. Dit is het magische natuurverschijnsel zeevonk! Dat wil je natuurlijk fotograferen! In deze blog vertellen we je alles over dit fenomeen én vertellen we je hoe je het kunt fotograferen.

Dit is zeevonk  | Onze tips  | Deel jouw resultaat

Wat is zeevonk?

Zeevonk is een algensoort die in de zee leeft en licht produceert wanneer het wordt bewogen, bijvoorbeeld door golven of omdat iemand door het water loopt. Deze algen ontstaan voornamelijk in rustig, ondiep en warm zeewater.

Helaas is zeevonk niet de hele zomer lang te zien, omdat de omstandigheden precies juist moeten zijn. Zo moet het warm weer zijn, want dan groeien de algen het beste. Daarnaast moet het zeewater relatief stil zijn, omdat de algen dan bij de kustlijn zichtbaar zijn. Wanneer je dit bijzondere natuurverschijnsel wil zien, heb je de meeste kans na een paar warme zomerdagen. We moeten wel benadrukken dat het moeilijk te voorspellen is waar en wanneer zeevonk te zien gaat zijn. Soms moet je gewoon geluk hebben.

Let op! Ben je door het water gelopen om de zeevonk te activeren voor de mooiste foto’s? Vergeet dan niet om jezelf thuis even af te spoelen met zoet water. Zeevonk kan namelijk veel ammoniak bevatten en dit kan zorgen voor huidirritatie.

Onze tips om zeevonk vast te leggen

Nu we weten wat zeevonk is, kunnen we aan de slag! We willen het natuurverschijnsel natuurlijk zo goed mogelijk vastleggen, daarom hebben we een aantal tips voor je verzameld.

zeevonk fotograferen

Tip 1: Kies het juiste moment

Wanneer je zeevonk wilt fotograferen, kun je het beste na zonsondergang op pad gaan in de periode van april tot en met september. De lichtgevende algen zijn namelijk het beste zichtbaar als het écht donker is en er zo min mogelijk omgevingslicht is. Dit is dus echt ’s nachts.

zeevonk fotograferen

Tip 2: Zoek een geschikte locatie

Zeevonk is te zien in rustig, ondiep en warm zeewater. Het is dus verstandig om naar een kustplek te gaan waar het zeewater overdag niet veel beweegt, maar wel goed opwarmt. In principe kun je overal langs de kust zeevonk tegenkomen, maar het is soms ook een kwestie van geluk. Houd daarom in gedachten dat zeevonk echt onvoorspelbaar is en een mooie zomerdag geen garantie geeft.

zeevonk fotograferen

Tip 3: Stel je camera goed in

Wanneer je zeevonk gaat fotograferen, is het belangrijk dat je je camera goed instelt. Dit kan best lastig zijn, omdat het afhangt van hoe je zeevonk precies wilt vastleggen. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een korte sluitertijd in combinatie met een hoge ISO-waarde kun je de zeevonk op de foto ‘bevriezen’. Als je meer beweging wil creëren op je beeld, omdat je immers de zee fotografeert, kun je kiezen voor een langere sluitertijd. Hierdoor kan de ISO-waarde ook omlaag en zal er minder ruis op je foto zijn. Deze instellingen kunnen nog best een uitdaging zijn, maar we raden je aan hier mee te experimenteren voor het beste resultaat!

zeevonk fotograferen

Tip 4: Gebruik een statief

Wanneer je in het donker fotografeert, is het verstandig om je camera op een statief te zetten. Je zult waarschijnlijk experimenteren met een langere sluitertijd en om bewegingsonscherpte te voorkomen, is een statief de ideale oplossing. Daarnaast hoef je dankzij het statief meestal maar één keer manueel scherp te stellen, om scherpe foto’s te blijven maken. Neem hier dan ook de tijd voor!

zeevonk fotograferen

Tip 5: Wees geduldig

Het kan even duren voordat je de perfecte foto van zeevonk maakt. Daarom is het belangrijk om geduldig te blijven en te blijven proberen. Neem de tijd! Als het niet in één keer lukt, heb je meestal op een later moment tijdens de zomer nog een kans om zeevonk vast te leggen.

zeevonk fotograferen

Tip 6: Experimenteer met je beelden

Het lichtgevende water nodigt uit tot experimenteren! Misschien lukt het je wel om de zeevonk vast te leggen terwijl de horizon nog gekleurd is van de zonsondergang. Je kunt ook een portretshoot doen in de branding van het water. Of kies eens voor een video om het magische natuurspektakel vast te leggen!

Deel jouw resultaat

Heb jij zeevonk gefotografeerd? Deel je mooie foto’s met ons via ons Instagram-account. Gebruik de #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons vooral ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.