Full frame sensor

Wat is full frame?

Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een camera is de sensor. Hierbij speelt vooral de grootte van de sensor een doorslaggevende rol in de kwaliteit van je foto’s. Camera’s met een full frame sensor zijn uitgerust met een sensor met de afmetingen van een ‘ouderwets’ filmnegatief: 24 x 36 mm. Dit levert enkele voor- en nadelen op die we hier onder de loep nemen.

Groot dynamisch bereik | Goede ruisprestaties | Beeldhoek | Scherptediepte | Lenzen | Voor- en nadelen | Wanneer? | Ons aanbod

Groot dynamisch bereik

Eén van de grote voordelen van een full frame sensor is het grote dynamisch bereik. Dit betekent simpel gezegd dat er meer nuances zitten tussen zwart en wit. Dit komt vooral van pas bij situaties waarbij het verschil tussen donker en licht groot is. Denk bijvoorbeeld aan wintersport, waarbij het kleurverschil tussen een sporter en de sneeuw groot is. In dat geval wil je dat zowel de sneeuw als de sporter een mooie doortekening heeft. De sporter moet echter geen groot zwart vlak worden met dichtgelopen schaduwen.

Groot dynamisch bereik

Een full frame sensor heeft een groot dynamisch bereik

Goede ruisprestaties

Goede ruisprestaties in bijvoorbeeld schemering

Goede resultaten in moeilijke lichtomstandigheden

Omdat de full frame sensor relatief groot is, betekent dat dat de individuele pixels op een sensor meer ruimte hebben. Dit heeft als voordeel dat de pixel meer licht kan opvangen en je dus minder snel last hebt van ruis in je foto’s. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat een kleinere sensor tóch betere ruisprestaties kan hebben, mits de pixels meer ruimte hebben dan bij zijn grotere broer. Een snelle vergelijking tussen een 24 megapixel full frame sensor en een 12 megapixel cropsensor met factor 1,5 leert dat de individuele pixels bij de kleinere sensor meer ruimte hebben.

Volledige beeldhoek wordt benut

Met een full frame sensor wordt de volledige beeldhoek van een objectief benut, in tegenstelling tot bij een cropsensor. De kleinere sensor zorgt in de praktijk voor een uitsnede van het beeld. Dit komt omdat de sensor te klein is om het gehele beeld vast te leggen. Dit betekent dat het objectief niet tot de randen benut wordt en er dus als het ware meer zoom is. Bij een full frame camera is dit niet het geval. Een nadeel van het volledig benutten van de beeldhoek is dat de vaak kwalitatief mindere randen van een objectief ook weergegeven worden op de foto. Dit kan resulteren in lensafwijkingen als vignetting, vervorming of onscherpte naar de randen.

Volledige beeldhoek wordt benut

De benutte beeldhoek: full frame vs. cropfactor 1,5

Minder scherptediepte

Een full frame sensor levert mooie bokeh op

Kleinere scherptediepte

De scherptediepte wordt bepaald door drie factoren: de brandpuntsafstand, het diafragma en de grootte van de sensor. Als de brandpuntsafstand en het diafragma gelijk blijven, maar de sensor groter wordt, dan wordt de scherptediepte kleiner. In je foto’s zie je dat terug in een mooie onscherpte voor en achter je onderwerp. Dit wordt ook wel bokeh genoemd. Dit is vooral mooi bij portretfotografie, waarbij je de ogen des te sprekender kunt maken door al het andere te laten vervagen.

Kan ik alle lenzen gebruiken op een full frame camera?

Nee, helaas kan dit niet. Niet alle lenzen zijn op zowel full frame camera’s als cropcamera’s te gebruiken. Dit komt omdat de lensvatting anders is. Als je twijfelt of een lens geschikt is voor jouw camera, loop dan even langs bij één van onze winkels of informeer bij onze klantenservice.

Voordelen:

Groot dynamisch bereik

Minder snel ruis bij hogere ISO-waardes

Volledige beeldhoek van objectief wordt benut

Kleine scherptediepte, dus meer bokeh

Nadelen:

Lensafwijkingen komen naar boven

Duurder in aanschaf


 

Wanneer kies ik voor full frame?

Als je budget het toelaat en je behoefte hebt aan een groot dynamisch bereik en uitstekende prestaties in moeilijke lichtomstandigheden, dan is de full frame camera de juiste optie. De camera presteert uitstekend in donkere lichtomstandigheden, waardoor je minder snel last krijgt van ruis in je foto’s. Daarnaast onderscheid je je ook met een grotere onscherpte (bokeh) voor en achter je onderwerp. Ideaal voor bijvoorbeeld portretfotografie of bruiloften.

Bekijk ons aanbod:

Spiegelreflexcamera's met full frame sensor

Systeemcamera's met full frame sensor

Huren

Kan je geen keus maken? Dan is het huren van een camera een goede optie voor je. Zo kan je alles uitproberen en kijken wat je het fijnst vindt werken. Kijk snel op verhuur.kamera-express.nl voor een groot aanbod full frame- en cropcamera's. Leuk om te weten: je totale huurprijs wordt in mindering gebracht van de camera mocht je deze willen aanschaffen na de huurperiode.



Meer lezen

full frame versus cropsensor

FULL FRAME VS CROPSENSOR

Wat betekenen de termen full frame en cropsensor? Wat is voor jou de beste keuze?

> Lees artikel

Alles over lensvattingen

ALLES OVER LENSVATTINGEN

Het klinkt niet zo spannend, maar de lensvatting is een belangrijk stukje techniek.

> Lees artikel

wat is hdr

WAT IS EEN HDR-FOTO?

Wat is HDR-fotografie? En waar moet je op letten bij het maken van een HDR-foto?

> Lees artikel

spiegelreflexcamera versus systeemcamera

DSLR VERSUS SYSTEEMCAMERA

Een systeem- of spiegelreflexcamera kopen? Wat is het verschil eigenlijk?

> Lees artikel