Fotograferen met het effect van een lachspiegel, een wereld waarin alles wat recht is krom wordt en waarin perspectief compleet uit zijn verband wordt gerukt. Dit is het effect van een fisheye lens. Creatief, een gimmick of kun je er professioneel mee werken? En wanneer je voor een fisheye lens kiest, waar let je dan op? In dit artikel lees je hier meer over.
Wat is een fisheye | Wanneer koop ik een fisheye? | Fisheye kopen; waar moet ik op letten? | Voor- en nadelen op een rijtje | Welk merk kies je?
Wanneer je foto’s hebt gemaakt met een fisheye lens zullen deze meteen opvallen. Het geeft een vervreemde wereld waarin alles wat dichtbij staat reusachtig groot lijkt en alles wat verder staat, piepklein op de foto komt. De beeldhoek van een fisheye lens is groot, met wel 180 graden zicht. Hierdoor moet je tijdens het fotograferen goed opletten wat er in het beeld te zien is.
Een fisheye lens is een supergroothoeklens met een korte brandpuntsafstand, de vervormingen komen tot stand door de grote beeldhoek. Vanaf de jaren 60 wordt dit type lens ook op grote schaal geproduceerd voor zowel de consument als voor wetenschappelijke toepassingen.
De fisheye lens staat bekend om de bolvormige lens, dit zorgt voor kromme lijnen in het beeldveld, waardoor afbeeldingen met een sterk vertekend beeld worden weergegeven die totaal verschilt van de werkelijkheid. Deze vervorming is handig wanneer je architectuur, landschappen of vervoersmiddelen in één beeld wilt vastleggen.
Bij lenzen met een beeldhoek van 180 graden of meer is het zelfs mogelijk de gehele hemelkoepel in één foto vast te leggen.
Zoals met elke lens kan het een artistieke keuze zijn van de fotograaf. Een fisheye lens geeft je een uniek effect in je fotografie. Bij het fotograferen van een portret bijvoorbeeld. Kies ervoor om iets boven je onderwerp te staan. De fisheye lens maakt het hoofd groot en het lichaam klein. Hiermee kun je eindeloos creatief zijn.
Een andere manier om prachtige beelden vast te leggen, is door gebouwen die al over kromme lijnen beschikken te combineren met rechte lijnen van omringende gebouwen. Wanneer je een zeer brede compositie wilt vangen in een beeld dan kan de fisheye lens uitkomst bieden, er kan namelijk met een grotere beeldhoek worden gewerkt dan bij de standaard groothoeklens.
Er zijn twee verschillende soorten fisheye lenzen, de circulaire en diagonale. De eerste fisheye lens die ontwikkeld is, is de circulaire lens. Het objectief is in staat om 180 graden beelden te projecteren als een cirkel in het camera frame. De onderwerpen krijgen een vertekend beeld en worden omhuld door een zwart oppervlak. De typische bekende fisheye look.
Bij de diagonale fisheye lenzen wordt het complete beeldoppervlak gebruikt om de projectie weer te geven. Dit heeft als gevolg dat er nog meer pixels worden benut, wat resulteert in een mindere bolvorming in de foto. Dit type fisheye lenzen is effectief bij het vastleggen van stadsgezichten, het interieur van gebouwen en optredens in concertzalen.
"Een fisheye lens is een supergroothoeklens met een korte brandpuntsafstand, de vervormingen komen tot stand door de grote beeldhoek."
Een voordeel van het perspectief van een fisheye lens is dat de vertekeningen juist het effect geven waarmee beelden een warmer geheel worden. Een fisheye lens is ideaal in een situatie waarin een groot terrein moet worden vastgelegd. Dit komt door de grote beeldhoek van de lens. De enorme beeldhoek en de lichtsterkte maken de fisheye ideaal voor Astrofotografie
Ondanks dat de beelden vreemd aandoen, komt de fisheye lens overeen met het perspectief vanuit de lens van het menselijk oog. Enig verschil is dat ons gezichtsveld zich slechts beperkt tot een hoek van rond de 45 graden en het verkleinde beeld van een fisheye lens daarmee niet realistisch aanvoelt. Ook is een fisheye lens niet geschikt voor serieuze portretten door de vertekeningen.
Wil je een bepaald merk? Wij hebben diverse topmerken:
Samyang | Meike | Sigma | Lomography