Vogelspotten

In de Nederlandse natuur vind je prachtige vogels. Vele vogels komen naar Nederland voor het broedseizoen om vervolgens in de herfst ons land weer te verlaten voor warmere oorden. Zo kun je gedurende het hele jaar diverse vogels ontdekken. Vogelspotten is niet alleen een hobby; het is een reis door de natuur. Duik met ons mee in de wereld van vogelspotten.

Starten met vogelspotten: een goede verrekijker

Voor het bekijken van vogels heb je alleen maar je ogen nodig. Veel vogelsoorten houden zich verborgen in natuurgebieden waar je niet direct in de buurt kan komen. Zonder vogels te storen ontdek je met een verrekijker vogels die anders onzichtbaar zouden blijven. Een verrekijker is dan ook onmisbaar voor elke vogelspotter.

Een goede verrekijker onthult details die met het blote oog moeilijk waarneembaar zijn, zoals kleurpatronen en snavelvormen. Daarnaast scheelt het een hoop tijd. Vanaf één plek kan je in verschillende richtingen in de verte kijken en zo meer vogels ontdekken.

Tip: Ben je op zoek naar een verrekijker die het meest geschikt is voor vogelspotten? Bekijk dan onze beste verrekijkers voor vogels.

Wat heb je nodig voor het spotten van vogels?

Naast een goede verrekijker zijn er nog meer hulpmiddelen om het vogelspotten eenvoudiger én leuker te maken.

 1. Vogelgids
  In Nederland vliegen er ruim een miljoen verschillende soorten vogels rond. Om de vogels te identificeren die je tegenkomt, kan je een vogelgids meenemen. Zet een vinkje achter de vogels die je bent tegengekomen, zo heb je altijd een recente lijst bij de hand.
 2. Kleding en schoeisel
  Kies voor kleding die je beschermt tegen de wisselende weersomstandigheden en insectenbeten. Vergeet ook niet om stevige wandelschoenen aan te trekken.
 3. Camera
  Als je graag foto’s wilt maken van de vogels die je ziet, is een camera met telelens een goede toevoeging aan je uitrusting. Spot de vogels met een verrekijker en leg ze vervolgens vast met je camera.
 4. Statief
  Ga je vogels spotten vanaf een vaste plek? Dan kan een statief de juiste uitkomst bieden. Op het statief kan je de verrekijker vastmaken, zodat het gewicht niet in je handen blijft. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk een statiefadapter nodig hebt. Ook je camera kan je vastmaken aan het statief.

Waar kan je het beste vogels kijken?

Vogels kijken kun je overal doen: in de achtertuin, in een park, vanaf je eigen balkon of in een mooi natuurgebied. Niet elke vogel zal zich in de buurt van jouw huis bevinden. Om zoveel mogelijk vogels te spotten, kan je verschillende vogelgebieden bezoeken in Nederland.

Met ruim 800 vogelgebieden in het land is er genoeg te ontdekken. In veel gebieden zijn er zelfs speciale vogelkijkhutten te vinden. Vanuit deze hut kan je ‘onzichtbaar’ naar vogels kijken. Houd er wel rekening mee dat je sommige vogelkijkhutten moet reserveren van tevoren.

Tips voor het spotten van vogels

Als je eenmaal met je spullen de natuur in loopt, is het spotten van vogels nog een hele sport. Om het vogelspotten iets gemakkelijker voor je te maken, hebben wij een paar tips voor je op een rij gezet:

 1. Oriënteer je online welke vogels zich bevinden in het gebied waar je naar toe gaat.
 2. Houd je waarnemingen bij in een boekje of schrift.
 3. Wees zo stil mogelijk om de vogels niet weg te jagen.
 4. Ga het gesprek aan met andere vogelaars die je tegenkomt onderweg. Zij kunnen je vertellen welke vogels ze allemaal gezien hebben die dag.
 5. Heb respect voor de natuur; laat nesten met rust en betreed geen verboden terreinen.

Ga samen vogels kijken!

Twee ogen zien meer dan één, maar vier ogen zien nog meer. In plaats van alleen te gaan, neem eens je partner of een vriend mee de natuur in. Samen zal je meer ontdekken. Wil je meer leren over het herkennen en ontdekken van vogels? Ga dan eens op pad met een gids. In veel natuurgebieden bieden boswachters vogelexcursies aan, zoals tijdens het broedseizoen of tijdens de vogeltrek.

Tip: Deel jouw vogelfoto’s op Instagram met de tag #kameraexpress en maak kans op een feature op ons hoofdaccount!

Vogelspotten en fotograferen

Na het ontdekken van een vogel is het nog leuker om deze vogel op beeld vast te leggen. Het fotograferen van vogels kan behoorlijk lastig zijn. De vogel kan uit het niets een onverwachtse beweging maken en verdwijnen. Het is dan ook belangrijk om je camera uit te rusten met de beste apparatuur voor het fotograferen van vogels. Het vogelspotten en fotograferen vergt veel geduld, maar de resultaten zullen het meer dan waard zijn.