Zes veelgestelde vragen beantwoord
Analoge fotografie is weer helemaal in! Er is natuurlijk niets zo leuk als een klassieke, tastbare foto. Door analoog te fotograferen ga je terug naar de roots van fotografie en dat gaan we met deze blog ook doen. We beantwoorden namelijk zes meestgestelde vragen over analoge fotografie. Wat is het eigenlijk? En hoe ontwikkel je zo’n filmrolletje nou? Wij geven antwoord.
Analoge fotografie is een klassieke manier van fotograferen. Je maakt foto’s zonder dat je direct het resultaat kunt zien en je gebruikt vervolgens filmrolletjes en chemicaliën om foto’s tot werkelijkheid te brengen. Analoge fotografie brengt je dus helemaal terug naar de basis van fotografie. Door analoog te fotograferen, leer je namelijk de belangrijkste onderdelen van fotografie zonder hulp van technologie. Er is immers geen ‘automatische stand’. Zo leer je op een hele ‘nieuwe’ manier te fotograferen. Het grote verschil tussen analoge en digitale fotografie is dat bij analoge fotografie het beeld wordt vastgelegd op een stukje film. Bij digitale fotografie gebeurt dit op een sensor. Hierdoor heb je bij analoge fotografie beperkte mogelijkheden, omdat je maar een paar foto’s per rolletje kunt maken. Het is dan ook een stuk kostbaarder. Je moet beter nadenken voordat je een foto maakt, waardoor je er meer tijd voor neemt.
Een analoge camera is een camera waarbij filmrolletjes gebruikt worden om de foto’s op te slaan. De foto’s worden zonder sensor gemaakt en de camera heeft een lichtgevoelige film. Door de verschillende lichtinvallen worden de foto’s opgeslagen op de filmrol.
Ja, er bestaan meerdere soorten analoge camera’s met allemaal verschillende functies. Zo heb je bijvoorbeeld polaroid- en SLR-camera’s. Polaroids zijn terug van weggeweest. Een andere naam voor een polaroidcamera is instantcamera. Dat betekent dat de foto direct uit de camera komt nadat je de foto hebt gemaakt. Na een aantal minuten is je foto al zichtbaar! Daarnaast heb je SLR-camera’s, oftewel Single Lens Reflex. Als je bij zo’n camera op de shutter-knop klikt, klapt de spiegel en komt er licht naar binnen. Als je dit doet, kan je door de zoeker kijken en een foto maken.
Naast polaroids en SLR-camera’s heb je nog veel meer soorten. Zo heb je ook een balgcamera. Deze kan je invouwen en is heel dun zodat je hem makkelijk mee kan nemen. Eén van de eerst gebruikte camera’s voor het grote publiek is de boxcamera. Na elke foto moet de film zelf doorgedraaid worden. De pinholecamera lijkt qua uiterlijk veel op de boxcamera. Allebei zijn ze namelijk boxvormig. De pinholecamera is een camera waarbij een klein gaatje wordt gebruikt in plaats van een lens. Hoe kleiner het gaatje is, hoe scherper de foto wordt.
Het filmrolletje dat je nodig hebt, hangt af van de camera. De meeste analoge camera’s gebruiken 35mm-filmrolletjes. Een ander formaat is de 120mm, die gebruik je voor een medium format camera. De film bepaalt in welke ISO-waarde en kleurtoon je fotografeert. Als je een zwart-wit film in je camera hebt zitten kan je geen kleurfoto’s maken. Zelfs niet als je je instellingen aanpast. Het ‘even snel’ verwisselen van het rolletje kan niet, want dat duurt wel even. Je kunt kiezen uit verschillende merken, zoals Kodak, Agfa, Ilford en Fujifilm. De getallen 100, 160, 200, 400, 800, 3200 geven de ISO-waarde aan.
Om je foto’s werkelijkheid te laten worden, moet je ze ontwikkelen. Dit is een secuur proces en er zit veel werk in. Je hebt meerdere benodigdheden nodig en daarnaast kost het ook tijd. Houd er rekening mee dat er ook nog verschil zit in het ontwikkelen van zwart-wit- en kleurenfilms.
Je begint met de film in een donkere kamer uit het rolletje te halen. Draai je film vervolgens op een spoel en stop het in een ontwikkeltank. Meng dan de chemicaliën of gebruik een handige kit. Na dit gedaan te hebben, hang je de film op om te drogen en klaar zijn je foto’s! Wil je meer weten over het ontwikkelen van je analoge beelden? In deze blog leggen we alles uitgebreid uit.
Er zit dus veel tijd in het ontwikkelen van je analoge beelden. Geen probleem als je dit iets te veel werk vindt. Wij ontwikkelen graag je filmrolletjes in één van onze winkels!
Wat niet?! Met analoge fotografie kun je alle kanten op. Zo kun je je leven op een klassieke manier vastleggen, je kunt events op een tijdloze manier fotografen en je kunt ook gewoon terug naar de basis van fotografie. Door terug te gaan naar de basis van fotografie leer je misschien wel nieuwe inzichten die je kunt gebruiken in het maken van nieuwe foto’s. Gebruik ze voor je portfolio of gebruik ze in je huis. De keuze ligt bij jou, de gear en inspiratie vind je bij ons.
Ben je enthousiast geworden over analoge fotografie? Deel je mooie foto’s met ons via ons Instagram-account. Gebruik de #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons vooral ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.