Originele portretten

7 tips voor originele portretfotografie

Op deze pagina vind je zeven tips voor het creëren van originele portretfoto's. Vaak wordt een foto beoordeeld op hoe goed de techniek gebruikt is. Dat is zeer belangrijk in fotografie! Helaas gaat techniek vaak wel ten koste van creativiteit. Het is essentieel in fotografie om de techniek te begrijpen en de regels te kennen. Maar door creativiteit kan je je met jouw werk onderscheiden van anderen. Regels zijn er nou eenmaal om gebroken te worden! Hier volgen zeven tips.

1

modelfotografie originele portret perspectief

foto: @jorevora

Perspectief

In portretfotografie is het gebruikelijk om op ooghoogte van het model te fotograferen. Dit zorgt voor een connectie met de kijker. Wilt u wat anders proberen? Speel dan met perspectief door de hoogte van je camera t.o.v. je model aan te passen. Plaats je camera laag als je jouw model juist machtiger neer wilt zetten en langer wilt laten lijken. Dit zie je vaak terug bij portretfoto's van stoere rocksterren en rappers, zoals bij de bovenstaande foto.

2

modelfotografie originele portret groothoek

foto: @henrikkedue

Groothoeklens

Gebruik in plaats van een standaard portretlens een groothoeklens om de aandacht van de kijker te trekken. De vervorming van een groothoeklens zorgt ervoor dat delen van het gezicht of lichaam vergroot worden. Bovendien kan je op deze manier meer van de omgeving laten zien. Groothoeklenzen komen ook goed van pas wanneer je het hele lichaam van jouw model in beeld wilt hebben, omdat je bijvoorbeeld de kleding wilt laten zien.

3

modelfotografie originele portret ogen

foto: @averieclaire

Ogen

De plaatsing van ogen is erg belangrijk in portretfotografie. Het is meestal de bedoeling dat het model contact maakt met de kijker. Ogen zijn immers de toegang tot de ziel van de mens. Toch? De focus van de lens ligt daarom vrijwel altijd op de ogen. Om een dramatisch effect te creëren kan je het model naar iets buiten het beeld laten kijken. Hierdoor vraagt de kijker zich af waar het model mee bezig is. Bij het fotograferen van meerdere personen spelen de ogen een belangrijke rol in het uitbeelden van de relatie tussen die personen. Dit kan door ze naar elkaar te laten kijken of juist niet.

4

modelfotografie originele portret compositie

foto: @chrisjoelcampbell

Compositie

De compositie is zeer belangrijk. Het maakt foto’s veel interessanter om naar te kijken. Ook bij portretfotografie zijn deze regels zeer belangrijk. Dat neemt niet weg dat een foto meeslepender kan worden door er eens vanaf te wijken. Het is in portretfotografie gebruikelijk om het model de ruimte in te laten kijken. Door je model anders neer te zetten kan je somberheid uitdrukken of het zo laten lijken dat het model zich van de wereld afsluit. Je kan ook chaos creëren door de kijker uit balans halen en jouw portretfoto eens ondersteboven te draaien.

5

modelfotografie originele portret contrast

foto: @shamimnakhaei

Contrast

Contrast speelt een belangrijke rol in het creëren van een originele portretfoto. Het meest gebruikelijke is een visueel contrast met bijvoorbeeld licht óf kleur. Contrasten kunnen ook gevormd worden door sociale of maatschappelijke kwesties. Met bijvoorbeeld een juxtapositie, waarin je twee of meer onderwerpen naast elkaar zet om een contrast te creëren, zoals bijvoorbeeld arm - rijk, jong - oud of oorlog - vrede. Dit type contrast zet de kijker aan het denken, waardoor het beeld een unieke boodschap kan bevatten. 

6

modelfotografie originele portret mysterie

foto: @nativemello

Mysterie

Mysterie kan een portretfoto zeer interessant maken. De kijker moet hierdoor net wat langer kijken. Een silhouet is een leuke manier om mysterie te creëren. Dat is best tof in fotografie! Naast een silhouet van het model kan een bewust onderscherpe foto ook mysterie met zich meebrengen. Probeer de kenmerkende looks van het model naar voren te brengen en je hebt een top portretfoto! Ook kan je alleen een kenmerkend deel van het lichaam in beeld brengen, zoals in de bovenstaande foto.

7

modelfotografie originele portret groothoek

foto: @shanerounce

Beweging

Portretfotografie hoeft niet altijd statisch te zijn. Beweging kan een portretfoto juist veel interessanter maken. Bovendien vertelt het vaak ook meer over het model. Om dit voor elkaar te krijgen kunt gebruik maken van een bewegende achtergrond. Bijvoorbeeld op een plek waar veel mensen rondlopen. Of nog leuker, laat het model juist wat doen. Net als in de bovenstaande actie portretfoto. Speel met de sluitertijd van je camera en laat beweging toe in je portretfotografie. Als je dit probeert zal je ongetwijfeld origineel zijn met jouw portretten.


< Terug naar het overzicht