Tien handige tips om jouw kinderen op de foto te zetten

Do en dont's voor kinderfotografie

Kinderen in hun eigen wereld is misschien wel het leukste om vast te leggen, maar laten we niet vergeten dat het een grote uitdaging is. Juist die momenten waar ze helemaal opgaan in hun eigen wereld zijn zo weer afgelopen. Hieronder delen we tien tips om jouw kinderen vast te leggen precies zoals ze zijn.

Snel naar: Snoeten poetsen | Spontaan | Geduld | Locatie | Details | Actie | Kinderwereld | Belevingswereld | Scherpstellen | Beweging | Apparatuur

kinderen fotograferen

Tip 1: Neem altijd een doekje mee

Misschien is het vanzelfsprekend, maar kinderen zitten voor je het weet helemaal onder het zand of misschien heb je toch nog een snottebel over het hoofd gezien. Zorg daarom dat je altijd een doekje binnen handbereik hebt, zodat je achteraf de snottebellen of vieze snoeten niet hoeft te accepteren (of weghalen in de nabewerking).

tips fotograferen kinderen

Tip 2: Laat je kind spontaan lachen

Er gaat niks boven een echte pure schaterlach van kinderen. Dat zijn momenten die je je voor altijd blijft herinneren. Door ze zelf of samen met je partner echt aan het lachen te maken, schiet je foto’s waarop je de echte lach te zien krijgt. Veel beter dan de geposeerde lach door de welbekende kiekeboe.

jonge kinderen fotograferen

Tip 3: Heb geduld!

Ja, dit is vast geen onbekende tip, maar we moeten 'm toch even noemen, want als je met kinderen werkt, is geduld wel belangrijk. Wanneer je aan de slag gaat met fotograferen en je merkt dat je kinderen hun dag niet hebben, kies er dan ook voor om op een ander moment aan de slag te gaan. Forceren is het laatste wat werkt met kinderen.

tips fotograferen kinderen

Tip 4: Kies een fijne locatie

Kinderen zijn super gevoelig voor de omgeving waarin jij ze wilt vastleggen. Hoe voelen jouw kinderen zich in een publieke ruimte waar veel mensen zijn? Of zijn ze liever thuis met hun eigen vertrouwde speelgoed? Wat goed werkt bij kinderen fotograferen, is een locatie waar ze lekker kunnen ravotten, bijvoorbeeld een park, bos of speeltuin.

baby's fotograferen

Tip 5: Let op de details

Veel mensen zijn geneigd om snel het totaal beeld vast te leggen, bijvoorbeeld een foto van kinderen die aan het spelen zijn of lekker liggen te slapen. Onze tip is om je juist te richten op de details van kinderen. Denk aan de kleine handjes of juist het unieke van een pasgeboren baby. Dit zijn momenten die niet meer terugkomen!

tips fotograferen kinderen

Tip 6: Sta altijd klaar voor actie

Een foto maken kun je niet alleen wanneer je de kinderen neerzet op de plek waar jij wilt, want juist de dagelijkse kleine momentjes zijn later goud waard. Denk bijvoorbeeld aan de gekke momenten aan de eettafel wanneer de kleine voor het eerst zelf gaat eten, wanneer jullie als gezin gaan stoeien of de kinderen rustig aan het spelen zijn.

spelende kinderen fotograferen

Tip 7: Stap in de kinderwereld

De wereld van de kinderen speelt zich een stuk lager af dan jouw leven. Let er dan ook op dat je tijdens het fotograferen van kinderen meer door je knieën gaat of zelfs gaat liggen op de grond. Zo kom je op gelijke hoogte en ben je meer één met de kinderen. Wees niet bang om vies te worden wanneer jullie bijvoorbeeld buiten zijn. Het is geen must voor mooie foto’s, maar wissel het perspectief lekker af!

tips fotograferen spelende kinderen

Tip 8: Duik in de belevingswereld

Tegen kinderen van een jaar of twee praat je op een hele andere manier. Om een pure lach van een tweejarige tevoorschijn te halen, maak jij hele andere geluiden dan wanneer je te maken hebt met een kind van tien. Verdiep je in de belevingswereld van de kinderen die je wilt vastleggen en maak vooral gebruik van de echte kindertaal die je thuis ook praat met je kinderen.

kinderen fotograferen

Tip 9: Stel scherp op de ogen

Kraaloogjes, helderblauw of juist mooi donkerbruin: Ogen vertellen zoveel bij kinderen. Beschik jij over een camera waarmee je constant op de ogen kunt scherpstellen? Gebruik deze functie dan! Heeft jouw camera dit niet? Stel dan handmatig scherp op de ogen. Wanneer ogen van kinderen niet scherp zijn, valt de foto eigenlijk altijd af. Dit valt namelijk direct op bij het bekijken van de foto’s.

tips fotograferen kinderen

Tip 10: Laat de kinderen lekker bewegen

Kinderen en rustig stilzitten past niet bij elkaar, zeker niet als je op zoek bent naar spontane foto’s. Ga samen naar het voetbalveldje in de buurt of hun favoriete speeltuin en zet ze daar op de foto. Denk eraan om dan de sluitertijd iets langer te maken zodat de beweging ook zichtbaar wordt. Wanneer ze ravotten, zijn ze in hun eigen wereld waardoor jij ze rustig kunt vastleggen. Dat levert de mooiste plaatjes op!

Musthaves voor het fotograferen van jouw kinderen

Nu je onze tips hebt gelezen, is het tijd voor actie! Waar begin je? Je hebt een goede camera in huis, maar welke lenzen zijn nu het fijnst bij het fotograferen van kinderen? We helpen je een stapje op weg. Je kunt kinderen vastleggen op twee verschillende manieren, dichtbij of juist verder van de situatie af. Wanneer je van dichtbij gaat fotograferen, heb je een kleinere brandpuntsafstand nodig, denk aan een 50mm- of 85mm-lens. Wil je liever kinderen vastleggen in hun eigen wereld, kies dan eens voor een telelens. Op deze manier kun je de situaties toch iets dichterbij halen, maar hebben ze je niet gelijk door!

Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen of inspiratieblogs.

Wat is een macrolens

MACROLENS
KOPEN

Leg de kleine wereld groots vast met een macrolens. Maar waar let je op bij aanschaf?

> Lees artikel

sluitertijd

WAT IS DE SLUITERTIJD?

De sluitertijd bepaalt een groot deel van jouw foto. Hoe bepaal je deze?

> Lees artikel

wat is compositie

WAT IS COMPOSITIE?

Compositie kan je foto maken of breken. Ontdek onze belangrijkste tips.

> Lees artikel

reflecties fotograferen

FOTOGRAFEREN MET REFLECTIES

Een reflectie kan een foto dynamischer maken. Maar waar moet je op letten?

> Lees artikel