bloesem fotografie

10 tips om bloesem te fotograferen

Staan de bomen en bloemen in bloei? Pak dan snel je camera en ga aan de slag!

Het is weer lente! Dat betekent dat de bloemen én de bomen in bloei staan. De prachtige bloesem is fantastisch om te fotograferen. Helaas is bloesem maar kort te zien, wacht daarom niet te lang om op pad te gaan om bloesem vast te leggen. Wij helpen je graag op weg met deze tien tips!

Tip 1: Gebruik het licht in jouw voordeel

Bloesem zit vaak hoog in de boom. Hierdoor kun je gemakkelijk om een boom heen lopen om bloesem vanuit verschillende standpunten en met verschillend licht vast te leggen. Je kunt met tegenlicht fotograferen, dit zorgt vaak voor een donkerdere achtergrond, maar je kunt ook met het zonlicht mee fotograferen waardoor de bloemen vaak een wat warmere kleurtoon krijgen.

Tip 2: Speel met de scherptediepte

Je kunt prachtige bloesemfoto’s maken waarop elk bloemetje scherp is, maar wij dagen je uit om eens te spelen met de scherptediepte van je foto. Wanneer de bloesem scherp is en de achtergrond wazig, komt de bloesem meer tot z’n recht. Dit kan fantastische beelden opleveren!

Tip 3: Maak eens een macrofoto

Bloesem leent zich goed voor macrofotografie. Zet hiervoor je camera op een statief, zodat je bewegingsonscherpte voorkomt, en stel scherp op één bloemetje of een takje bloesem. Je kunt ook wachten tot een insect of een bij op de bloem landt. Hier moet je wel geduld voor hebben, maar geduld wordt meestal goed beloond bij macrofotografie!

Tip 4: Houd rekening met storende elementen

Wanneer je bloesem vastlegt, wil je natuurlijk dat alle aandacht naar de boom in bloei gaat. Houd daarom rekening met storende elementen op de achtergrond. Stel je fotografeert de bloeiende boom naast je huis, dan kan de woning storend zijn op de achtergrond. Zoom dan wat meer in of ga wat dichterbij staan, zodat de storende elementen niet meer te zien zijn.

Tip 5: Fotografeer eens naar boven

Goed, wij zijn de eersten die toegeven dat dit voor een zere nek kan zorgen, maar ga eens recht onder de boom staan en fotografeer dan naar boven. De lucht zorgt voor een prettige egale achtergrond en het licht kan voor mysterieuze schaduwen zorgen op de foto. Het is leuk om hier eens mee te spelen!

Tip 6: Overbelicht je foto’s eens

Veel bloesem in Nederland is licht van kleur, denk aan zachtroze, wit of heel licht geel. Hierdoor is het verstandig om je foto iets te overbelichten. Als je dit niet doet en je foto onderbelicht is, ziet een wit bloempje er al snel grijzig uit. Dat is natuurlijk zonde! Wanneer je je foto met één stop overbelicht, komt de kleur veel beter tot z’n recht.

Tip 7: Ga op het juiste tijdstip op pad

Wanneer je bloesem gaat fotograferen, raden wij je aan om met zonsopkomst of -ondergang op pad te gaan. Op deze momenten is het licht zachter. Dit geeft een prettige en zwoele sfeer aan je bloesemfoto’s! Daarnaast is het, zeker vroeg op de ochtend, nog lekker rustig. Je zult dus minder last hebben van mensen die door je beeld lopen.

Tip 8: Schiet eens een portret

Het is natuurlijk fantastisch om foto’s te maken van bloesem, maar je kunt bloesem ook gebruiken als achtergrond van een portretfoto. Goed, de bloesem zit vaak hoger in bomen, maar door in de boom te klimmen of door op een stoel te gaan staan, kun je fantastische portretten schieten met bloesem op de achtergrond. Je kunt er vervolgens voor kiezen om je onderwerp scherp te houden en de achtergrond van bloesem wazig. Dit geeft een zacht effect aan je foto’s.

Tip 9: Gebruik eens een filter

Wanneer je buiten fotografeert, kun je niet altijd de omstandigheden naar je hand zetten. Gebruik daarom eens een filter! Zo heb je bijvoorbeeld een polarisatiefilter. Met deze filter wordt de kleur van de bloesem net wat contrastrijker, dit kan extra diepte aan je foto’s geven. Als het erg licht is buiten, raden we je aan om een ND-filter te gebruiken. Dit is eigenlijk een zonnebril voor je lens!

Tip 10: Wacht niet!

Natuurlijk is bloesem prachtig en kondigt het de lente aan, maar de bomen hangen niet lang vol met bloesem. Gemiddeld staat een boom maar twee weken in bloei! Houd hier rekening mee en wacht niet te lang wanneer je bloesem wilt fotograferen. Het zou zonde zijn als je een heel jaar moet wachten om weer bloesem vast te kunnen leggen.

Deel jouw resultaat

Heb jij een prachtige foto gemaakt van bloesem? Deel jouw foto dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

> Bekijk meer natuurfotografie