Architectuur

10 tips om architectuur foto’s te verbeteren

Architectuurfotografie geeft je de mogelijkheid om te experimenteren met compositie, belichting, verschillende perspectieven en framing, symmetrie en lijnenspel. Het fijne van deze fotografievorm is dat je niet ver hoeft te reizen voor mooie architectuur. Elke stad heeft een eigen stijl en mengeling van oude en nieuwe architectuur. Zelfs in nieuwbouwwijken zijn lijnspellen en abstracte vormen te vinden, die een bijzonder beeld kunnen geven. Wij geven je een aantal tips zodat je direct aan de slag kan.

tijdstip

1. Tijdstip op de dag

Het beste moment om te fotograferen is vaak tegen zonsopkomst en tegen zonsondergang. Het licht is dan op zijn mooist door een zachte gloed. Ook staat de zon een stuk lager waardoor je de kleuren van de zon in gebouwen kunt vangen. Dit is vooral het geval bij moderne architectuur waar vaak veel glas is gebruikt.

compositie

2. Compositie

Kort gezegd: de compositie is het ordenen van beeldelementen in je foto. Natuurlijk kan een foto van de voorkant van een gebouw een mooie afbeelding geven maar het geeft weinig diepte in de foto. Interessanter is om verschillende hoeken en hoogtes te bekijken en hier bijzondere composities mee te creëren.

perspectief

3. Perspectief

Het perspectief waarmee je naar een gebouw kijkt, hangt natuurlijk samen met de compositie. Toch behandelen wij hem hier apart. Denk eens aan de Dom van Utrecht. Ga daar eens recht onder staan en kijk naar boven. De Dom lijkt ineens tot de hemel te reiken en is extra imposant. Van bovenaf gezien suggesteer je nog steeds hoogte maar met omgekeerd effect. Alles lijkt kleiner. Een perspectief kan dus een bewuste keuze zijn en sfeerbepalend van je beeld.

omgeving

4. Laat de omgeving zien

Voor alle soorten architectuur maar vooral gebouwen in de wat oudere stijlen kan het een toevoeging zijn om het landschap om het gebouw mee te nemen in het beeld. Oude gebouwen zijn vaak opgezet met gevoel voor context. Ook kan juist het contrast tussen oud en nieuw een interessant beeld opleveren. Concentreer je dus niet alleen op het gebouw, maar ook waar het gebouw staat en de omgeving.

lens

5. Gebruik van de juiste lens

De lens die het beste past bij architectuurfotografie is de groothoeklens. Gebouwen zijn hoog en groot en vaak moet je in een krappe ruimte het hele plaatje vastleggen. Een groothoeklens is hier geschikt voor. In de 35mm definitie is een groothoeklens een lens die 24mm en korter is.

Natuurlijk hoeft niet altijd het hele gebouw op de foto. Het kan interessant zijn om juist een klein gedeelte van de architectuur vast te leggen. Hiervoor gebruik je een telelens. Je kunt hiermee het perspectief in elkaar drukken waardoor er patronen en lijnen kunnen ontstaan. Dit maakt de foto extra interessant en zorgt ervoor dat de kijker langer blijft kijken.

vervorming

6. Vervorming van het beeld

Omdat je gebruik maakt van een lens en gebouwen natuurlijk groots zijn, heb je kans op vervormingen in het beeld. Het beste dat je kunt doen is een minder grote hoek op de lens te zetten of toch verder naar achteren te gaan en uit te zoomen. Mochten deze opties niet uitkomen, kun je er altijd nog voor kiezen om het beeld aan te passen met een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop.

Een iets prijzigere manier is gebruik maken van een tilt-shift lens. Deze lens heeft draaiwieltjes waarmee de afzonderlijke lensdelen zo kunnen worden geplaatst dat het perspectief wordt gecorrigeerd.Zo ben je verzekerd van een mooi beeld met goede verhoudingen.

technieken

7. Fotografie technieken

Voor architectuurfotografie is het belangrijk om scherptediepte, de ISO waarden en diafragma goed in te stellen. Het is een technische uitdaging om een goede architectuurfoto te maken. Er zijn elementen van veraf en dichtbij, die je allebei scherp wilt hebben. Dit kun je het beste bereiken met een kleine diafragma (groot getal) in te stellen. Als je bij een zonsopgang of zonsondergang wil fotograferen is het van belang om een goed statief aan te schaffen. Controleer verder of je de horizon recht hebt staan in je beeld. Zeker in het geval van architectuurfotografie zie je elke kanteling van het beeld meteen.

HDR

8. Gebruik HDR

Een voorkomend probleem is het vastleggen van het dynamische bereik. Stel je bent een doorgang of de gang van een fantastisch gebouw aan het vastleggen. De zon schijnt door de ramen of tijdens de schemering staat de straatverlichting al aan. Dan is het best lastig om alle contrasten goed vast te leggen in één beeld. Je kunt er dan voor kiezen om meerdere beelden te maken. Afhankelijk van het onderwerp kies je bijvoorbeeld voor drie opnames met twee stops verschil. Achteraf kun je dan deze beelden combineren tot een hdr-beeld, een high dynamic range beeld. Als je twijfelt en echt zeker wilt zijn van het resultaat, dan maak je er gewoon meer. Beter safe than sorry.

filter

9. Experimenteer met filters

Maak eens gebruik van een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter is ideaal om reflecties uit ramen weg te halen of een kleur aan te passen. Dit is een groot voordeel bij glas dat een speciale coating heeft of verkleurd is door het zonlicht. Een polarisatiefilter geeft dan een mooi effect.

paraat

10. Sta altijd paraat

De belangrijkste tip: sta altijd klaar ! Architectuur is een groot onderdeel van ons dagelijks leven. Neem daarom altijd een camera mee. Zo ben je altijd goed voorbereid op onverwachts mooi licht en een prachtig staaltje architectuur.



Meer lezen

wat-is-een-compositie

WAT IS COMPOSITIE

Compositie kan je foto maken of breken. Ontdek onze belangrijkste tips.


> Lees artikel

wat-is-hdr

WAT IS EEN HDR-FOTO?

Wat is HDR-fotografie? En waar moet je op letten bij het maken van een HDR-foto?

> Lees artikel

zo-fotografeer-je-een-skyline

EEN SKYLINE FOTOGRAFEREN

Je wilt de skyline van New York, Tokio of Rotterdam fotograferen. Maar hoe?

> Lees artikel

polarisatiefilter

WAT IS EEN POLARISATIEFILTER?

Wat doet een polarisatiefilter? Wanneer en hoe gebruik je hem? Dat en nog veel meer.

> Lees artikel

> Terug naar de overzichtspagina