Een systeem- of compactcamera kopen?

Bij het kopen van een nieuwe camera kom je voor veel keuzes te staan. Eén daarvan is misschien deze: koop ik een compactcamera of juist een systeemcamera? Bij het maken van die keuze is het belangrijk om te weten wat eigenlijk de verschillen tussen de twee zijn. Op deze pagina vertellen we je de grootste verschillen tussen de twee soorten camera's.

Formaat | Objectief | Sensor | Gebruiksgemak | Video | Prijskaartje | Overzicht

Het formaat

De belangrijkste reden om voor één van deze twee te kiezen is waarschijnlijk het formaat. Beide camera's zijn klein, maar de compactcamera is toch wel echt het kleinst. De meeste modellen passen gewoon in je jas- of broekzak. Hoewel dat bij sommige systeemcamera's ook mogelijk is, heb je daar nog de lens die erop zit. Daardoor ben je toch vaak gebonden aan een rug-, of schoudertas. Ga je liever zonder tas op pad, neem dan een compactcamera mee. Vanwege het formaat en gewicht is de compactcamera ook enorm populair onder vakantiegangers.

Verwisselbare lenzen

Het grootste verschil tussen de compact- en systeemcamera is het lenssysteem. Bij de systeemcamera heb je verwisselbare lenzen en kan je kiezen uit een ruim assortiment. Grote of geen zoom, lichtsterk of juist niet, het is er allemaal. Ook voor verschillende budgetten heb je verschillende objectieven. Zo is er voor ieder wat wils.

De compactcamera heeft een vaste lens. Doordat je deze niet kan wisselen hebben de fabrikanten wel enorm veelzijdige lenzen in deze camera's gestopt. Vaak heb je een ruim zoombereik en zijn ze ook redelijk lichtsterk. Enkele modellen hebben weer een heel groot diafragma en weinig zoom, andere hebben weer een zoombereik waarmee je zelfs de kraters van de maan kan zien!


Verschillende sensoren

Systeemcamera's hebben een grotere sensor dan compactcamera's. Dit kan een APS-C, Micro Four Thirds of zelfs een fullframe sensor zijn. Hierdoor valt er meer licht op en kan je betere foto's maken in donkere omstandigheden en heb je een groter dynamisch bereik. Compactcamera's hebben meestal een één inch sensor.

Over het algemeen is de regel bij compactcamera's, hoe groter de sensor, hoe kleiner de focale lengte en dus het zoombereik. Een bridgecamera is een voorbeeld waarbij een grotere sensor een kleinere focale lengte oplevert. Om dit te compenseren hebben deze camera's dus ook grote lenzen. De camera past dan alleen niet meer in je broekzak. Een sensor van één inch is een ideale middenmaat waarbij er genoeg licht op de sensor komt en je ook kan zoomen.

Wil je een groter dynamisch bereik en meer controle over siuaties met weinig licht? Dan is een systeemcamera een betere optie. Wil je meer weten over de verschillende sensor types? Kijk dan op onze sensor-pagina..

Instellingen

De compactcamera wordt ook wel eens een point-and-shoot camera genoemd vanwege het makkelijke gebruik. Er zitten niet al te veel knoppen op en de controle over de instellingen is minder dan bij een systeemcamera. Selecteer de juiste modus voor de huidige situatie, mikken en schieten maar. De camera doet het meeste werk voor je. Als je wel meer controle wilt over wat de camera doet, dan is dit mogelijk bij sommige compactcamera's, maar de systeemcamera is dan een betere optie. Hier heb je net als bij een spiegelreflexcamera volledige controle over je instellingen. Geen zorgen, deze camera kan ook een heleboel automatisch. Voor de beginner is de compact camera wel een stuk makkelijk om fotografie te leren.Video mogelijkheden

Als je naar de lijsten met specificaties kijkt dan zal je opvallen dat systeem- en compactcamera's tegenwoordig allebei met gemak 4K video kunnen opnemen. Toch zit er een duidelijk verschil in de beelden die dit oplevert. De systeemcamera, met grotere sensor, heeft een veel scherper beeld met meer detail. Daarnaast is het kunnen wisselen van objectieven erg fijn voor video. Met speciale video lenzen maak je de meest prachtige video's. Toch is de kwaliteit van de compactcamera in veel situaties meer dan genoeg. Een film van je vakantie, korte slow motion van je rennende huisdier of je eigen vlog zijn voorbeelden van soorten video's die je prima met een compactcamera kan filmen.

Prijzen

Dit is voor veel mensen waar de doorslag gegeven zal worden, de prijs. Een systeemcamera kost over het algemeen meer dan een compactcamera. Bovendien moet je er ook nog één of meerdere lenzen bij aanschaffen. Maar verkijk je er niet op! Compact- of bridgecamera's zitten tegenwoordig vol leuke functies en enorm goede lenzen waardoor de prijzen ook omhoog kunnen schieten. Zo kan een instap compactcamera tussen de €200 tot €300 kosten, maar een wat meer uitgebreide versie gaat al snel richting de €1000. Een instap systeemcamera met lenzenkit van €500 is dan ineens een stuk voordeliger. Je kan natuurlijk ook voor een tweedehands model gaan. Die testen wij zorgvuldig, zodat jij een wat oudere, maar goede camera voor weinig hebt.


De verschillen op een rijtje

Compactcamera's

 • Past in je broekzak
 • Vaste lens met goede zoom
 • Digitale of geen zoeker
 • Kleinere sensor
 • Prima video mogelijkheden
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Point-and-shoot
 • Budget-vriendelijker

Alle Compactcamera's

feest

Systeemcamera's

 • Iets minder compact
 • Verwisselbare lenzen met ruim aanbod
 • Digitale of geen zoeker
 • Grotere sensor: MFT, APS-C of fullframe
 • Uitstekende 4K video's
 • Meer controle over instellingen
 • Betere kwaliteit foto's
 • Meestal duurder dan een compactcamera

Alle systeemcamera's

Alle Blogs