Elektronische zoeker

Het verschil tussen optische en elektronische zoekers

Sony maakt bij de meeste van haar camera’s gebruik van een elektronische zoeker. Daarom leggen we hier aan je uit wat het verschil is tussen een elektrische zoeker en een traditionele optische zoeker.

De zoeker is het deel van je camera waar je doorheen kijkt om je foto in te kaderen. Tegenwoordig wordt de zoeker aangevuld met een LCD-scherm op je camera. Op dit LCD-scherm wordt weergegeven wat je ook door de zoeker kunt zien. Het beeld is alleen groter en veel beeldschermen kunnen gekanteld worden, waardoor je ook vanuit lastige hoeken foto’s kunt maken. Toch heeft een zoeker ook zijn voordelen. Als het buiten erg zonnig is, is het beeld van je LCD-scherm lastig te zien. Bij een zoeker heb je daar geen last van, omdat je met je oog de kijker afsluit en daardoor geen invallend zonlicht doorlaat.

Optische zoeker

Bij een optische zoeker (ook wel optical viewfinder of OVF genoemd) kijk je door de lens van je spiegelreflexcamera. Het licht komt via de lens op de spiegel in de camera te vallen en dit wordt vervolgens naar de prisma weerkaatst. Deze prisma is op de zoeker gericht en zorgt ervoor dat je precies ziet wat er in je beeld gebeurt. Wanneer je dan op de ontspankop drukt om een foto te maken, klapt de spiegel weg en valt het licht op de sensor. Daardoor zie je niets door je zoeker tijdens het maken van een foto. Dit noemen we een black-out.

Omdat een optische zoeker met de spiegel in je camera werkt, heb je geen vertraging in de beelden die je via de zoeker ziet. Je ziet precies wat er gebeurt, op het moment dat het gebeurt. Ook zijn de beelden helder en scherp.

Elektronische zoeker

Waarom Sony dan kiest voor een elektrische zoeker? Dat leggen we je nu uit. Bij een elektronische zoeker (ook wel electronic viewfinder of EVF genoemd) kijk je eigenlijk naar een klein beeldschermpje in de zoeker van je systeemcamera. Het beeld wordt, zoals de naam al zegt, elektronisch weergegeven. Net zoals bij de optische zoeker valt er licht door de lens. Dat licht valt daarna niet op een spiegel, maar direct op de sensor. De sensor zet de informatie die hij via het licht ontvangt om in een digitaal beeld, dat wordt weergegeven op de zoeker. Doordat het beeld eerst omgezet moet worden, zit er soms een vertraging in. Dit zie je echter vooral bij oudere camera’s met een elektronische zoeker. Moderne Sony systeemcamera’s zijn zo snel dat er eigenlijk geen sprake is van vertraging.


Sony elektronische zoeker

Een elektronische zoeker heeft ook veel voordelen. Zo geeft een elektronische zoeker veel meer details weer over je instellingen. De zoeker kan namelijk een histogram, zebrastrepen, scherptediepte en belichting weergeven. Daardoor heb je een beter beeld van het eindresultaat van je foto. Je kunt er meteen op los fotograferen, zonder dat je eerst een testfoto hoeft te maken om te zien of je instellingen goed staan. Een elektronische zoeker heeft dus veel voordelen ten opzichte van een optische zoeker. Daarom zijn Sony systeemcamera’s van de nieuwste technologieën op het gebied van elektronische zoekers voorzien.

Bekijk alle Sony camera's

Ontdek nog meer voordelen van een elektronische zoeker in het filmpje hieronder.