Online photography communities

De smartphone is een uitstekende tool voor het delen van uw mooiste plaatjes. Dankzij de connectiviteit die social media biedt, kunt u uw werk met mensen over heel de wereld delen in zo geheten photography community-apps. Deze apps maken interactie met andere fotografen mogelijk, zo kunt u bijvoorbeeld feedback op uw werk krijgen. Via een aantal van deze gemeenschappen heeft u zelfs de mogelijk uw foto's te verkopen.

Nabewerking

De meeste photography community-apps bieden ook mogelijkheden voor het nabewerken van uw foto's. Naast een selectie van filters zijn er ook vaak tools voor wat ingewikkelder nabewerkingen; zoals controle over de belichting, kleurverzadiging en het gebruik van een penseel voor meer vrijheid van uw creativiteit.

Lidmaatschappen

Photography communities zijn zeer geschikt om uw werk naar een hoger niveau te tillen en meer bekendheid te krijgen als fotograaf. Basis lidmaatschappen zijn vrijwel altijd gratis bij deze online gemeenschappen, maar de meeste hebben ook betaalde diensten in de vorm van een premium account. Uiteraard biedt een premium account meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld meer opslagruimte of een lidmaatschap op Adobe’s Creative Cloud Photography Plan. Hieronder zetten we wij de leukste fotografie gemeenschappen en de mogelijkheden op een rijtje.

Instagram

Instagram is voor de meeste mensen misschien wel het bekendste in dit rijtje. Deze community gaat al enkele jaren mee en heeft al veel fotografen geholpen om ontdekt te worden. Ooit was het alleen mogelijk om foto's met een beeldverhouding van 1:1 te plaatsen, tegenwoordig zijn er veel meer opties. Zo is het nu ook mogelijk foto's in andere beeldverhoudingen te plaatsen zoals voor landschaps- en portretfoto's. Bovendien biedt de app de mogelijkheid om video's tot 1 minuut op uw tijdlijn te plaatsen. Ook maakt de app gebruik van diverse bewerkingsmogelijkheden en kunt u filters toevoegen. Naast de foto's die u met uw telefoon maakt kunt u net als vele fotografen uw foto's ook van uw computer naar uw telefoon transporteren en via de app uploaden. Aangezien het uploaden van uw foto’s alleen via de app mogelijk is en niet bij de webversie. Het gebruik van Instagram is volledig gratis.

YouPic

YouPic is een vrij nieuwe photography community voor zowel de beginnende als professionele fotograaf. YouPic biedt de mogelijk feedback van andere fotografen te krijgen op basis van compositie, creativiteit, techniek en inhoud. Bovendien kunt u van de curators zogenoemde Inspiration Stars voor uw foto’s ontvangen, wat ervoor zorgt dat uw werk eerder door anderen gezien wordt. Wat deze gemeenschap van vele anderen onderscheidt is dat u al de rechten over uw foto’s behoudt, uw werk kan dus niet zomaar door derden gebruikt worden. Ook heeft u de mogelijkheid om uw werk commissievrij te verkopen via de Shop, wat betekent dat u 100% van de verdiensten behoudt.

Flickr

Flickr is de grootste online photography community en is de beste optie voor de serieuze fotograaf. De eenvoudige en schone interface zorgt ervoor dat Flickr fijn in gebruik is. Zo kunt u door gebruik van het drag-and-drop systeem eenvoudig albums organiseren; zowel van uw eigen foto’s als die van andere fotografen. Bovendien biedt Flickr fantastische selectiehulpmiddelen, uitgebreide tag-functies en het bekijken en downloaden van foto’s in hoge resolutie. Vanaf 2019 beperkt Flickr het aantal foto’s op gratis accounts tot maximaal 1000. Wat nog steeds een enorm aantal foto’s is! Als u toch behoefte heeft aan meer opslag, kunt u ook een premium account aanschaffen. Hiermee heeft u toegang tot onbeperkte opslagruimte, video ondersteuning en ziet u geen advertenties. Daarnaast ontvangt de gebruiker ook nog eens 15 procent korting op een Adobe Creative Cloud-account.

500px

500px is een online photography community die zich richt op de serieuze fotograaf. Het ontwerp van de interface legt de focus op de foto’s van de gebruiker. Dit betekent weinig tekst en veel foto’s! Het biedt u de mogelijkheid om uw foto’s op een elegante manier te delen. Door uw foto's te organiseren op thema’s, evenementen of andere categorieën, kunnen andere leden uw foto’s makkelijk vinden. Bovendien biedt 500px gebruikers de mogelijkheid hun foto’s rechtenvrij te verkopen. Met de gratis versie kunt u totaal 2000 foto’s op uw account opslaan en maximaal 7 foto’s per week uploaden. Als u meer uit 500px wilt halen kunt u voor een van de 3 premium lidmaatschappen kiezen. Deze lidmaatschappen bieden u een onbeperkt aantal uploads, meer aanpassingsopties en vermelding in de pro-directory voor meer exposure. De Pro With Adobe lidmaatschap bevat een lidmaatschap op Adobe’s Creative Cloud Photography Plan.

EyeEm

EyeEm, uitgesproken als “I am”, is een online photography community die vooral groot is in Europa en Azië. Het wordt gezien als een mix tussen Instagram en 500px, vanwege de elegante uitstraling die gericht is op het tentoonstellen van afbeeldingen. Ook kunt u filters toevoegen en basisaanpassingen aan uw foto’s maken. Bovendien kunt u ook de locaties van uw foto’s toevoegen, waardoor andere fotografen in uw omgeving uw werk kunnen ontdekken. Door hashtags te gebruiken is het ook makkelijk om ontdekt te worden via de homepage. Wat EyeEm van de meeste online fotografie gemeenschappen onderscheidt is dat het gebruik maakt van kunstmatige intelligentie, die trefwoorden voor hashtags voorstelt. Daarnaast heeft u met EyeEm ook de mogelijkheid om foto’s te verkopen. Hierbij wordt eveneens kunstmatige intelligentie gebruikt, nu om de beste foto’s te arrangeren en voor te stellen aan merken, agentschappen en particulieren, die opzoek zijn naar authentieke afbeeldingen. Een andere handige feature van EyeEm is de Web Uploadfunctie, waarmee u met gemak afbeeldingen van andere online fotografie gemeenschappen, zoals Flickr, uploadt.

Terug naar de overzichtspagina