Fotograaf Rutger Geerling over de Canon EOS M50: “Een schot in de roos, liefde op het eerste gezicht!”


Wie is Rutger Geerling?

Rutger Geerling (48) is vooral bekend om de foto’s die hij als professioneel fotograaf maakt van de dance scene (house scene, elektronische muziek scene). Wat niet iedereen weet is dat hij ook naam gemaakt heeft als reisfotograaf en schrijver van reisverhalen.

Na een studie Bedrijfskunde besloot Rutger het erop te wagen om zijn grote fotografiepassie vorm te geven. Zijn eerste grote fotografieklus was bij een snowboardmagazine, waar hij zich als skate- en snowboardliefhebber als een vis in het water voelde.

Het beroemde sneeuwbaleffect, toepasselijk in dit geval, volgde: hij kreeg klussen bij kranten, bij andere reismagazines en bij muziekmagazines. Uiteindelijk richtte Rutger zich vooral op dancefotografie. “Maar het kriebelt en ik maak nog geregeld uitstapjes naar reisfotografie en onderwaterfotografie." Vorig jaar maakte hij een reportage voor National Geographic over toeristische plekken in Europa met weinig lichtvervuiling: dark sky parks.

"Ik werk voor events wereldwijd en vlieg de wereld over"


Officieus Canon EOS M50-ambassadeur

De reisfotografie is bijna een logisch onderdeel van eventfotografie voor Rutger: de fotograaf is namelijk extreem veel op pad. Op dit moment verblijft hij in Mexico. “Ik werk voor events wereldwijd en vlieg de wereld over. Ik maak foto's op veel verschillende plekken en bestemmingen. Soms plak ik er dagen aan vast, maar ik heb een gezin en probeer het zo efficiënt mogelijk in te delen. Ik ben al zo vaak van huis.’’

Andere keren moet hij langer blijven op bestemming. “Vorig jaar had ik in twee aansluitende weekenden opdrachten in Seoul en Singapore, in de tussenliggende dagen ben ik naar Kuala Lumpur gegaan, een stad waar ik nog nooit geweest was.

Van Canon mocht ik een Canon EOS M50 meenemen op reis. Deze systeemcamera combineerde ik met de Canon EF-M 15-45mm kitlens. Het idee was dat ik een vlog bij zou houden over mijn werk." 

Rutger was meteen verliefd op de camera.  “Ik heb mezelf min of meer gebombardeerd tot officieus M50-ambassadeur."


Lichtgewicht camera voor op reis en voor de familiekiekjes

Rutger moest wennen aan het vloggen. Het is toch weer een heel andere tak van sport. "Hier geldt, net als bij fotografie, dat je veel leert door het gewoon te doen." Hoe langer hij zich bezighield met vloggen, hoe soepeler het ging. De fotograaf kreeg niet alleen het vloggen steeds beter onder de knie: hij raakte ook steeds meer verknocht aan de camera.

Het toeval wilde dat hij al tijden op zoek was naar een lichtgewicht camera voor op reis en voor de familiekiekjes. Want: "Foto’s nemen met je telefoon is leuk. Het ziet er allemaal aardig uit op je kleine schermpje, maar zodra je het op een echte monitor ziet, kan je wel huilen. Ik wilde echt een kleine, makkelijk te bedienen camera waarmee je professionele beelden kon maken. De Canon EOS M50 had dit allemaal. Het was een schot in de roos, liefde op het eerste gezicht!”


Een feest, nooit meer wisselen van lens

Rutger combineert de camera met een Canon EF-M 18-150mm lens. “Wat een feest: je hoeft nu nooit meer te wisselen van lens. Van wijd tot machtige telelens in één compact en licht lensje. Vooral de kwaliteit van de lens is echt zo veel beter dan je zou verwachten van een lens met zo’n extreem zoombereik.”

Geerling had de handzame camera en EF-M 18-150 mm lens ook bij zich toen hij laatst naar New York ging met de familie. "Ik was echt toe aan wat welverdiende quality time en vond het heerlijk om deze camera mee te nemen. Je sleept geen zware apparatuur mee op die manier en je stopt de camera snel en makkelijk even weg tussen de fotomomenten door.

Ik heb echt gave foto's gemaakt met de Canon EOS M50 en de Canon EF-M 18-150mm lens. De beelden stralen ontspanning en ongedwongenheid uit.'' 

Voorbeeldfoto’s

Benieuwd naar het werk van Rutger? Je ziet hieronder foto's die Rutger gemaakt heeft met zijn Canon EOS M50.


Terug naar de overzichtspagina