Interview met reisfotograaf Sjoerd Bracké

Sjoerd Bracke

Sjoerd Bracké is een Nederlandse reisfotograaf. Hij begon met fotografie toen hij in 2017 op reis was door Azië. Door deze reis verdiepte hij zich steeds meer in het fotograferen en hoe hij reiscontent kan maken. Inmiddels is hij fulltime reisfotograaf. De afgelopen jaren reisde Sjoerd naar veel verschillende landen én hij werd Canon Nederland ambassadeur. In totaal bezocht Sjoerd al 38 landen, maar er staan nog veel meer op zijn bucketlist. Het doel van zijn beelden? Het gevoel van het moment overbrengen. Soms betekent dit het kleine gevoel dat je krijgt wanneer er hoge, imposante bergen om je heen zijn, maar op andere momenten betekent dit het machteloze gevoel wanneer een vulkaan uitbarst.

Sjoerd vertelt ons graag meer over zijn werk als reisfotograaf en hoe hij het gevoel van een plek wil overbrengen met zijn beelden. Natuurlijk geeft Sjoerd ook tips voor wanneer je zelf aan de slag wil met reisfotografie.

Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

De wereld van reisfotografie

Toen Sjoerd in 2017 begon met fotografie, was hij met zijn vriendin op reis door Azië. “Ik mocht haar instapcamera lenen en ik legde daarmee de reis vast.” Daar begon zijn passie voor reisfotografie. Sjoerd vertelt dat hij steeds meer begon te leren over fotograferen en hoe hij reiscontent zou kunnen maken. “Ik heb marketing gestudeerd en ik vond het eigenlijk wel een leuk project om te kijken hoe de wereld van reisfotografie in elkaar steekt.”

Sjoerd vertelt dat hij al jong begon met reizen. Zo ging hij sinds hij 12 jaar was met zijn ouders op vakantie naar landen als Ecuador en Vietnam, maar ook zuidelijk Afrika. “Ze lieten mij kennis maken de natuur en cultuur van die landen.” Voor die tijd gingen ze voornamelijk naar Zwitserland en Oostenrijk op vakantie. “Ik denk dat tijdens die vakanties mijn liefde voor bergen en natuur is ontstaan.” In totaal heeft Sjoerd nu 38 landen bezocht en wanneer hij op reis gaat, zoekt hij nog steeds graag de natuur op van een land. “Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar de plekken waar ik mezelf heel klein voel. Dat gevoel probeer ik altijd te vinden als ik ergens naartoe ga.”

Canon-ambassadeur

De afgelopen jaren maakte Sjoerd veel content en hij leerde veel. In eerste instantie met de instapcamera van zijn vriendin, maar na een paar jaar werd hij gevraagd als Canon-ambassadeur in Nederland. “Ik vind dat nog steeds zo gaaf. Dit heeft mij de kans gegeven om zulke mooie gear te gebruiken en toffe beelden te maken.”

Sjoerd Bracke Canon Ambassadeur 1

Sjoerd Bracke Canon Ambassadeur 2

Wanneer je veel fotografeert, wil je wellicht foto’s die je vroeger maakte wel eens overdoen. Sjoerd kreeg deze kans. “Ik heb jaren geleden een gorillatrekking gedaan in Oeganda. Ik gebruikte destijds de instapcamera van mijn vriendin en kon best prima foto’s maken.” Afgelopen jaar kreeg Sjoerd de kans om opnieuw gorilla’s te fotograferen in Oeganda, maar deze keer met Canon-gear en de kennis die hij nu heeft. “Dat was echt een droom”, blikt Sjoerd terug. Hij vertelt dat hij de afgelopen jaren veel bijzondere foto’s heeft mogen maken, maar dit is wel één van zijn favorieten. “Een andere foto waar ik trots op ben, is de foto die ik maakte tijdens de zestiendaagse hike naar Everest Base Camp.” Hij legt uit dat hij het een hele sprekende foto vindt. “Je moet negen dagen lopen voor je deze foto kunt maken.”

Door de ogen van de fotograaf

Een foto is voor Sjoerd geslaagd, wanneer hij het gevoel kan overbrengen dat hij zelf had op het moment dat hij de foto maakte. “Ik denk dat je met een foto door de ogen van de fotograaf kijkt. Daarnaast moet het voor mij ook redelijk dicht bij de realiteit blijven.” Hij legt uit dat hij zijn foto’s bewerkt, maar nooit het beeld zou veranderen. “Ik pas soms de kleuren aan op een foto, maar verder fotoshop ik mijn beelden minimaal. Ik voeg nooit dingen toe en ik manipuleer de vormen of grootte niet.” Wanneer je in een bergketen bent, herken je misschien dat je je overweldigd voelt door de imposante bergen. “Dat is het gevoel dat ik dan wil overbrengen. Dat doe ik niet door de bergen te vergroten in de nabewerking, maar door na te denken over de compositie.” Sjoerd legt uit dat dit gevoel bijvoorbeeld bereikt kan worden door een persoon voor de berg te zetten. “Hierdoor kan iemand die naar de foto kijkt zich verplaatsen in het moment.”

Sinds Sjoerd in 2017 begon met fotograferen, heeft hij veel geleerd. “In het begin wist ik nog niet zo veel en kon ik ook niet veel. Door met andere fotograferen om te gaan, leerde ik meer.” Daarnaast leerde hij dat een goede voorbereiding heel belangrijk is. “Soms zie je foto’s en denk je ‘dat ga ik ook even maken’. Dat werkt dus niet.” Hij legt uit dat een reis goed voorbereid moet worden, zodat je weet waar je op welk moment moet zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over de omstandigheden. “Is het een foto die je kunt maken met zonsopkomst of -ondergang? Hoe zit het met het weer?” Sjoerd vertelt dat een geslaagde foto afhangt van de voorbereiding.

Sjoerd Bracke Lokaal

Lokale mensen kennen de mooiste plekken

Hoewel je veel kunt voorbereiden voor je op reis gaat, is niet alles te voorspellen. Zo was Sjoerd onderweg naar IJsland toen een vulkaan uitbarstte. “Dat is zo’n toeval. Je moet überhaupt al geluk hebben dat je naar IJsland kunt reizen voor zulk uniek natuurgeweld en ik was al onderweg. Ik heb daar prachtige beelden kunnen maken.” Naast de onvoorspelbare momenten laat Sjoerd zich graag verrassen. “Wanneer ik op reis ben en de planning laat het toe, vraag ik graag aan lokale mensen waar ik naar toe zou moeten.” Zo ook op Oost-Java. Hij was hier met zijn vriendin, toen hij aansloot bij een groep lokale content creators. Zij namen hen mee naar meerdere watervallen. “We hebben toen een paar dagen bij vrienden en familie van die lokale creators geslapen en we zijn samen op pad geweest. Van alle watervallen die we toen hebben bezocht, had ik misschien één of twee zelf kunnen vinden in mijn voorbereiding. Dit is echt een leuke manier om meer te zien in een onbekende omgeving. Ik kan het aan iedereen aanraden om lokale bewoners eens de leiding te laten nemen.”

De komende jaren hoopt Sjoerd nog veel mooie plekken te zien. “Ik heb een hele lijst met landen en gebieden die ik graag nog zou willen bezoeken.” Zo wil Sjoerd graag nog naar Tanzania en Kenia, maar Patagonië staat ook hoog op zijn bucketlist. “Ik wil ook heel graag nog een keer naar Groenland. Dat lijkt me ook heel vet. Ik ben voorlopig echt nog niet klaar met reizen.”

Tips

Tips

Ben je zelf geïnspireerd geraakt en wil je de mooiste foto’s maken tijdens je reizen? Lees dan vooral eens deze tips van Sjoerd.

1. Bereid je goed voor.
“Zonder goede voorbereiding kom je nergens. Je moet rekening houden dat je als reisfotograaf 90 procent van de tijd bezig bent met het voorbereiden van je reizen. Je bent bezig met onderzoek doen, opdrachten vinden en het pitchen van ideeën. Je bent daadwerkelijk maar 10 procent van de tijd op reis, maar dankzij de goede voorbereiding wordt een reis wel echt leuker.”

2. Vind je eigen stijl.
“Vrijwel de hele wereld is al vastgelegd. Het is daarom belangrijk dat je als reisfotograaf je eigen stijl vindt.”

3. Bedenk je waarom je reisfotograaf wilt zijn.
“Reisfotografie ziet er heel romantisch uit op sociale media, maar bedenk ook dat je reizen veranderen als je er content over moet maken. Reizen wordt ook echt je werk en het neemt een deel van je reiservaring weg. Ik zeg altijd dat je als reisfotograaf net zo goed een ondernemer moet zijn.”

Het werk van Sjoerd Bracké

Website: www.sjoerdbracke.com

Instagram: @sjoerdbracke

Apparatuur

Voor zijn foto’s gebruikt Sjoerd de volgende Canon-apparatuur. De Canon EOS R5, een 15-35mm, een 24-70mm en een 70-200mm-objectief.

Canon EOS R5 body

Canon EOS R5 body

Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS USM

Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS USM

Canon RF 24-70mm F/2.8 L IS USM

Canon RF 24-70mm F/2.8 L IS USM

Canon

Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM

Sjoerd Bracke Portfolio 2

Sjoerd Bracke Portfolio 3

< Terug naar reisfotografie