Ontmoet Steven, bedrijfsleider van onze winkel in Antwerpen met een passie voor portretfotografie in Afrika en Azië

Steven Goethals

Steven Goethals is inmiddels al vijf jaar de bedrijfsleider van onze winkel in Antwerpen. Als medewerker in onze winkel is hij natuurlijk veel bezig met foto- en videografie, maar als zijn werkdag voorbij is, is hij het nog niet zat. Steven schiet graag portretten, en als het even kan, reist hij hiervoor naar Afrika of Azië.

Ben je nieuwsgierig waarom hij graag naar deze continenten reist? Hij vertelt het je graag en neemt je met zijn foto’s mee op reis. Daarnaast geeft Steven een aantal tips, zodat je ook zelf aan de slag kunt met het schieten van prachtige portretfoto’s!

"Er is zoveel culturele diversiteit op deze wereld, maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen van vlees en bloed met gevoelens en emoties. Dat wil ik vertellen met mijn beelden."

Specialisatie: Portretfotografie

Steven Goethals

Ik fotografeer inmiddels bijna net zolang als ik reis. Toen ik in de jaren 2000 begon met reizen, wilde ik graag mijn ervaringen vastleggen. Mijn grootvader inspireerde mij al jong om de wereld over te reizen én om het vast te leggen. Hij reisde zelf de wereld rond en had thuis een kamer volledig behangen met foto’s van zijn reizen, beelden uit magazines en wereldkaarten. Er stonden ook heel wat boeken en ik kon er als jonge jongen uren doorbrengen. De foto’s van Afrika en Azië trokken in deze kamer altijd mijn aandacht en inspireerden mij om ook op reis te gaan. Ik denk door de culturele diversiteit, de eenheid van mens en natuur, en de lokale architectuur van deze continenten. Dit waren voor mij meer dan genoeg goede redenen om ook zelf de wereld te gaan verkennen.

Eenmaal op reis bleek dat ik het vooral leuk vond om mensen te fotograferen. Ik hou van de interactie met de lokale bevolking van een land, vooral omdat ik het ook super vind om een beetje van de lokale taal te leren. Dit zorgt altijd voor speciale momenten én het is een ideale ijsbreker. Het is die lach of die verraste blik die ik graag vastleg. Ik neem daarom ook niet meer dan 5 of 6 foto’s van een onderwerp. Als ik meer schiet, is het moment dat ik wil fotograferen ook weer voorbij.

Er is zoveel culturele diversiteit op deze wereld, maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen van vlees en bloed met gevoelens en emoties. Dat wil ik vertellen met mijn beelden. Je zou mijn foto’s dan ook met drie woorden kunnen omschrijven: expressie, kleur en licht.

 

Ik vind het moeilijk om te vertellen wat mijn favoriete foto is. Ik heb er inmiddels zo veel geschoten en ze zijn allemaal wel favoriet, maar als ik er één moet kiezen, is het misschien wel de foto van een meisje van de Mbororo-stam in Kameroen. Ik was hier een tijd geleden en toen ik op een lokale markt rondwandelde, kwam ik drie Mbororo-meisjes tegen die aan het shoppen waren voor een nieuw shirt. Eén van hen sprong er echt uit en ik vroeg of ik haar op de foto mocht zetten. Dat was geen probleem en ik had niet veel nodig om het prachtige portret te schieten. Haar uitstraling, het licht en de kleurrijke achtergrond van de shirts op de markt maakten het beeld helemaal af.

"De kleuren van Afrika en Azië zijn echt prachtig. Die verdienen wat extra aandacht in de nabewerking."

Steven Goethals

 

Steven Goethals

Gear en instellingen

Ik gebruik op dit moment een Canon EOS R6 voor mijn foto’s. Als ik op pad ga, mag mijn Canon RF 50mm-lens ook absoluut niet ontbreken. Met deze combinatie van camera en lens kan ik snel een haarscherpe foto schieten.

Wat voor mij ook zeker niet mag ontbreken als ik op reis ga, zijn extra batterijen. Ik bezoek voornamelijk landen die warm en vochtig zijn en hierdoor trekken batterijen sneller leeg. Daarnaast heb ik ook altijd een lensdoekje én een oude tandenborstel in m’n cameratas zitten. Hiermee kun je heel goed alle stof uit de randjes halen.

Voor de nabewerking van mijn beelden gebruik ik Adobe Photoshop. Dit geeft me de meeste mogelijkheden. Bij het bewerken push ik voornamelijk kleuren. De kleuren van Afrika en Azië zijn echt prachtig, die verdienen wat extra aandacht. Daarnaast besteed ik ook aandacht aan de curves. Ik volg eigenlijk m’n gevoel en bewerk tot ik tevreden ben met het resultaat.

Tips om te starten

Als je wil beginnen met fotograferen is het belangrijk om uit te zoeken wat je het liefst fotografeert. Kies vervolgens je body en lenzen uit aan de hand van deze keuze.

Als je vervolgens aan de slag gaat, is het helemaal geen must om altijd volledig manueel te werken. De andere standen op je camera zijn er om je te helpen en ook dan kun je gewoon een goede maken. Je hebt ook niet altijd de tijd om je camera perfect in te stellen. Daarnaast is een goede foto ook niet altijd technisch perfect. Het maken van een foto gaat vooral om hoe je iets vastlegt en het verhaal achter je beeld. Fotografeer dan ook niet wat mensen willen zien, maar wat je zelf graag ziet. Maak dan foto’s die je zelf mooi vindt en trek je niet te veel aan van wat anderen denken.

 

Steven Goethals

Steven Goethals

Steven Goethals

 

Als je de basis onder de knie hebt, is het natuurlijk een kunst om jezelf te verbeteren en te blijven leren. Wat voor mij goed werkt hiervoor, is bij een mooie foto van een andere fotograaf, proberen te achterhalen met welk materiaal het is genomen en wat de instellingen waren. Als het gaat om een specifieke techniek verdiep ik me hier graag in, zodat ik het later eens kan toepassen.

Pas deze tip gelijk toe! Voor mijn favoriete foto van het meisje van de Mbororo-stam gebruikte ik mijn Canon EOS R6 in combinatie met de 50mm-lens. Dit waren mijn instellingen:

  • Diafragma: f/1.2
  • ISO100
  • Sluitertijd: 1/1000 sec.
Ga jij ermee aan de slag?

Stel, je hebt nog helemaal geen ervaring met fotografie, kom dan eens langs in één van onze winkels. Er zijn zoveel gepassioneerde medewerkers die je graag op weg willen helpen.

"Maak foto’s die je zelf mooi vindt en trek je niet te veel aan van wat anderen denken."

Waar kun je mij vinden?

Instagram: @stevengoethals_photograph

 

< Ontmoet al onze experts