Ontmoet Patrick, al zeven jaar onze vormgever en dol op vogels kijken

Patrick Haring

Patrick Haring werkt inmiddels al zeven jaar als grafisch vormgever op ons hoofdkantoor. Als senior is hij onder meer verantwoordelijk voor de huisstijl van Kamera Express en alle campagne-uitingen. In zijn vrije tijd is Patrick graag buiten met zijn verrekijker; hij is namelijk dol op vogelspotten. Het liefst staat hij voor dag en dauw op om vogels te kijken. Hij heeft al veel vogels gezien, maar kijkt met plezier terug op het moment dat hij een ijsvogel zag, al staat de zeearend ook hoog op zijn lijst met favoriete gespotte vogels. Als Patrick mag dromen, wil hij graag nog een blauwborst, jan-van-gent en papegaaiduiker zien.

Wil je zelf ook op pad om vogels te kijken met een verrekijker? Patrick vertelt je er graag meer over en geeft ook een aantal tips.

Specialisatie | Gear en instellingen | Bucketlist | Tips

“Toen ik voor het eerst op pad ging om vogels te kijken, ging er een wereld voor me open.”

Specialisatie: vogels kijken

Ik heb er altijd al van gehouden om de natuur in te gaan in mijn vrije tijd, maar ik lette nooit echt op de flora en fauna van de omgeving. Ik weet niet precies het moment dat ik interesse kreeg in vogels, maar het is er altijd al wel een beetje geweest denk ik. In coronatijd werd mijn interesse in vogels echt aangewakkerd. Je kent natuurlijk de mus en de merel wel, maar toen ik op een dag door een boekje over vogels bladerde, realiseerde ik me dat er bizar veel vogelsoorten rondvliegen. Het was toen voorjaar en de perfecte tijd om te beginnen met vogelspotten. Ik ben er daarom een keer op uit gegaan om te kijken wat ik kon ontdekken, gewoon bij mij in de buurt. De eerste vogels die ik spotte waren vrij standaard, koolmeesjes bijvoorbeeld. Maar ineens zag ik een vogel die ik nog niet eerder had gezien. Dus ik pakte het boekje erbij om te kijken wat het is. Als ik het goed heb onthouden, was het een zwartkop. Het is niet een bijzondere vogel, maar ook geen standaard tuinvogel. En dat gewoon om de hoek. Er ging een wereld voor me open.

Het liefst ga ik elke week wel op pad, maar het kan niet altijd. Ik ga meestal naar natuurgebieden in de buurt, want daar zijn vaak al toffe vogels te vinden. Zelfs in de stad kom je soms bijzondere vogels tegen. Zo zag ik laatst een grote gele kwikstaart in mijn woonwijk in Rotterdam. Je hoeft dus echt niet ver te reizen om vogels te spotten.

Inmiddels heb ik al veel verschillende vogels gespot met mijn verrekijker en ik heb ook een aantal favorieten. Zoals de gekraagde roodstaart. Dit is één van de eerste vogels die ik heb ontdekt en waarvan ik dacht ‘Wow, wat is dit? Hoe vet ziet deze vogel eruit?!’ Ik moest echt in mijn boekje opzoeken wat voor vogel het was. Een andere favoriet is de lepelaar. Ik ben opgegroeid in Alphen aan den Rijn en je hebt daar Avifauna, een vogelpark. Hier heb je veel verschillende vogels, zowel exotische vogels als vogels die gewoon voorkomen in Nederland, zoals lepelaars.

Toen ik als kind met mijn ouders op vakantie was, zagen we lepelaars. Net als in Avifauna. Ik herinner me dat ik dat zó speciaal vond. Ik dacht altijd dat die vogels alleen in dat park leefden en toen zag ik ze in het wild. Ook al is de lepelaar een veelvoorkomende vogel in Nederland, het voelt altijd nog een beetje speciaal als ik er één zie. Daarnaast vind ik roofvogels heel vet. De bruine kiekendief of een zeearend zijn gewoon imposant. Ze zien er ook super bruut uit. Ik vind het echt kicken om deze vogels in het wild te zien. Ik kan er echt van genieten.

Patrick Haring

Gear en instellingen

Patrick Haring

Toen ik begon met vogels kijken, gebruikte ik de oude verrekijker van mijn opa. Ik weet het merk niet meer, maar het was echt een joekel van een verrekijker van tientallen jaren oud. Het was natuurlijk zwaar en onhandig om mee te nemen en de lenzen waren ook wat doffer geworden door de jaren heen, maar in het begin vond ik het prima. Na een tijdje koos ik ervoor om een modernere verrekijker aan te schaffen, de Bushnell Legend 8x42. De 8 staat voor de vergroting en dus hoe ver je kunt kijken. De 42 staat voor de diameter van de lens en dus ook de lichtopbrengst. Hoe groter de lens is, des te helderder het beeld is.

“Als ik dan een vogel zie die ik niet gelijk herken, maak ik een paar notities zodat ik de kenmerken later kan opzoeken.”

Het is daarnaast van belang om de verrekijker comfortabel af te stellen voor je ogen. Dit doe je door de brug van de verrekijker wijd te zetten. Als je er vervolgens doorheen kijkt, zie je twee afzonderlijke cirkels. Terwijl je door de verrekijker blijft kijken, beweeg je de brug dichter naar elkaar toe totdat de twee cirkels één beeld vormen. Dit is misschien even oefenen, maar als je je verrekijker eenmaal goed hebt afgesteld, kun je een stuk prettiger naar vogels kijken.

Een voordeel van mijn verrekijker vind ik dat het is aan te passen aan brildragers en niet-brildragers. Ik draag zelf een bril en ik zet de verrekijker daarom tegen mijn bril aan, maar ik zou er ook voor kunnen kiezen om het ‘oogcupje’ uit te draaien en de verrekijker in te stellen op de sterkte van mijn bril. Het nadeel hiervan vind ik dat je telkens je bril op en af moet doen, daarom zet ik de verrekijker tegen mijn bril aan terwijl het cupje ingeschoven zit.

Als ik op pad ga, heb ik naast mijn verrekijker mijn telefoon of een notitieboekje mee. Als ik dan een vogel zie die ik niet gelijk herken, kan ik een paar notities maken zodat ik de kenmerken later kan opzoeken. Heel soms huur ik een camera met telelens bij Kamera Express Rental , maar ik geniet er meer van om vogels te kijken door mijn verrekijker. Het is ook mogelijk om met je smartphone een foto te maken door je verrekijker heen. Je krijgt dan niet de beste foto’s, maar je legt wel vast wat je hebt gezien zodat je het later kunt opzoeken. Vaak heb ik ook mijn boekje met vogelsoorten mee, dat kan soms ook handig zijn.

Bushnell Legend 8x42

Bushnell Legend 8x42

Steiner Comfort Harnass System

Steiner Comfort Harnass System

HookUpz adapter voor verrekijkers

HookUpz adapter voor verrekijkers

De beste vogelgebieden van Nederland

De beste vogelgebieden van Nederland

Bucketlist

Ik houd op mijn telefoon een lijst bij met de vogels die ik graag nog eens wil zien, mijn ‘birdcketlist’. Zo zou ik graag eens de blauwborst, jan-van-gent en een kraanvogelspotten. Het lijkt ook heel tof om papegaaiduikers in het wild te zien, maar daarvoor zou ik toch echt naar het buitenland moeten. Misschien ga ik nog wel reizen voor het vogelspotten als ik zoveel heb gezien in Nederland dat het begint te vervelen. “Toen ik voor het eerst op pad ging om vogels te kijken, ging er een wereld voor me open.”

Tips om te starten

Als je begint met vogels kijken, zou ik aanraden om klein te beginnen. Ontdek eerst eens welke vogels in je achtertuin komen of in het park in de buurt. Meestal kun je op deze plekken al gave vogels zien, zolang je maar geduld hebt. Het is namelijk belangrijk om de tijd te nemen. Je kunt ervoor kiezen om in een paar uur een heel natuurgebied of park door te lopen, maar dan heb je de kans dat je vrijwel geen vogels ziet. Die horen je allang aankomen. Als je ergens komt, hebben vogels eerder door dat jij er bent, dan dat jij ze hoort of ziet. Het is daarom tof om één of twee uur op dezelfde plek te zitten. Je kunt dan één worden met je omgeving. Als vogels doorhebben dat je geen gevaar vormt, raken ze vertrouwt met jou in hun omgeving. Je kunt observeren wat ze doen en wie weet zie en hoor je wel dingen die je niet ziet als je gelijk doorloopt.

“Voor je op pad gaat naar een natuurgebied, kun je online kijken welke interessante vogels in dat gebied te vinden zijn.”

Als op pad gaat is het verstandig om goede schoenen of laarzen aan te doen. Als je door de blubber moet lopen, wil je dat liever niet doen op je sneakers. Dat is zonde. Je kunt het beste vogelspotten met zonsopgang of -ondergang, omdat vogels dan het meest actief zijn, maar het is dan vaak wel wat frisser. Het is dan wel lekker om warme kleding aan te hebben. Houd hierbij ook rekening met de kleur van je kleding. Het is handig om groene of bruine kleren te kiezen, waardoor je niet snel opvalt in de omgeving.

Voor je op pad gaat naar een natuurgebied, kun je online kijken welke interessante vogels in dat gebied te vinden zijn. Je hebt bijvoorbeeld de website waarneming.nl. Hier kun je zelf invullen wat je hebt waargenomen, en ook vinden wat anderen hebben gezien. Als je naar een natuurgebied gaat, kun je even opzoeken wat er de laatste maand is waargenomen in dat gebied. Het kan zijn dat het tegenvalt, maar de kans bestaat ook dat je allemaal te gekke dingen voorbij ziet komen. Ik vind het ook heel nice om toe te voegen wat ik zelf heb waargenomen, want je houdt op die manier ook bij wat je allemaal hebt gezien. Je hebt dan echt een lijstje van de vogels die je al hebt gespot en waar.

Patrick's foto's

Benieuwd naar meer werk van Patrick? Een greep uit zijn portfolio: