Ontmoet Cedric, verkoper in onze winkel in Brussel en gespecialiseerd in boudoirfotografie

Cedric Masson

Cedric Masson werkt sinds 2016 als verkoper en Leica-specialist in onze winkel in Brussel. Daarvoor werkte hij tien jaar in een laboratorium voor het ontwikkelen van analoge films en daarnaast was hij freelance studiofotograaf voor bedrijfs-, mode- en glamourportretten, newborn- en zwangerschapsfoto's en trouwreportages.

Momenteel is fotografie een grote hobby naast zijn werk in de winkel van Etterbeek. Hij geeft de voorkeur aan portret- en boudoirfotografie. Hij vertelt ons er graag alles over.

Specialisatie | Gear en instellingen | Tips

“Ik probeer me uit te drukken via dit citaat van Jean-François Jonvelle die zegt: "Alle vrouwen zijn mooi.”

Specialisatie: boudoir- en portretfotografie

Ik maakte mijn eerste portretten aan het eind van mijn studie in 1996. Mijn klasgenoten stonden voor mijn lens. Later, in 2002, ontdekte ik studiofotografie en raakte ik zeer geïnteresseerd in de techniek erachter. Met mijn foto’s probeer ik niet een speciale boodschap over te brengen, maar ik druk me wel graag uit met dit citaat van Jean-François Jonvelle: "Alle vrouwen zijn mooi." Op dit moment bestaan mijn foto’s dan ook voor 95 procent uit portretten van vrouwen.

In de loop der jaren heb ik 3 studio's gehad op verschillende locaties. Dit gaf me de gelegenheid om verschillende dingen uit te proberen voordat ik in 2014 besloot om volledig te stoppen met studiofotografie. Sindsdien richt ik me uitsluitend op portretten en sensuele fotografie in natuurlijk licht, zonder kunstgrepen, waarbij ik probeer een organisch beeld te creëren.

Ik vind dat een foto goed moet zijn als ik hem maak, daarom bewerk ik mijn beelden vrijwel niet. Ik doe hooguit een paar kleine aanpassingen, om bijvoorbeeld kleine onvolkomenheden weg te werken, maar ik zal nooit alle details en imperfecties verwijderen. Persoonlijk gebruik ik Adobe Lightroom voor al mijn nabewerkingen.

Cedric Masson

“De beste manier om de verleiding te weerstaan als je in het hart van de speelgoedwinkel werkt, is door eraan toe te geven.”

Cedric Masson

Gear en instellingen

Mijn ouders hadden altijd fotocamera's bij zich, of het nu op vakantie was of tijdens een uitstapje in het weekend. Al snel kreeg ik ook het fotovirus te pakken en mijn allereerste camera was een Vivitar V2000 reflexcamera met een zeer slechte zoomlens. Ik kocht daarom in 1994 een veel betere 50mm Pentax K-mount. In de loop der jaren is er een enorme lijst camera's en objectieven bijgekomen. En zoals ik wel vaker zeg: ‘De beste manier om de verleiding te weerstaan als je in het hart van de speelgoedwinkel werkt, is door eraan toe te geven.'

Hoewel ik vroeger Leica-apparatuur gebruikte, gebruik ik op dit moment een Canon R3 met de volgende objectieven: de RF 28-70mm f/2, de RF 70-200mm f/2.8, de RF 50mm f/1.2 en de Sigma 105mm f/1.4. Daarnaast heb ik een Fujifilm GFX met de objectieven GF 23mm f/4, GF 45mm f/2.8 en GF 80 mm f/1.7

Maar van alle merken en soorten objectieven die ik heb geprobeerd, is de 50mm primelens mijn favoriet. Ik raad deze dan ook aan als iemand begint met portretfotografie, vanwege de veelzijdigheid die deze lens biedt.

Canon EOS R3

Canon EOS R3

Canon RF 28-70mm F/2L USM

Canon RF 28-70mm F/2L USM

Fujifilm GFX 50S II

Fujifilm GFX 50S II

Lichtvervormers

Lichtvervormers

 

Cedric Masson

Persoonlijk respecteer ik geen van de vaste regels die studenten leren tijdens hun studie fotografie. Als ik mijn beeld samenstel, moet ik het mooi vinden en ik neem de foto pas op het moment dat ik tevreden ben met wat ik in de zoeker van de camera zie. Techniek en ervaring doen de rest.

“Er bestaat geen toverformule voor geslaagde foto's, daarom kent elke foto zijn eigen specifieke instellingen.”

Wanneer ik fotografeer met natuurlijk licht geef ik de voorkeur aan de diafragmaprioriteit-modus, maar er bestaat natuurlijk geen toverformule voor geslaagde foto's, daarom kent elke foto zijn eigen specifieke instellingen.

Als ik met kunstlicht moet werken, geef ik de voorkeur aan grote lichtvormers (diffusers of reflectieschermen). Dit is praktischer voor een zacht en homogeen licht.

Tips om te starten

Als ik één advies zou moeten geven, zou dit hetzelfde zijn als het advies dat ik ook geef als verkoper in de winkel: de objectieven zijn belangrijker dan de body. Daarnaast raad ik aan om zo vaak mogelijk je camera te pakken en gewoon te gaan fotograferen.

Het voordeel van het opbouwen van een verzameling van hoogwaardige objectieven is dat je deze lange tijd zult behouden. Het zijn de body's die in de loop van de tijd evolueren en meegaan met je behoeften.

Waar kun je mij vinden

Website: www.massofocus.com | Instagram: @massofocus (portraits - boudoir) | Instagram: @cedsdailyshots (street photography + ambiant)