Ontmoet Alex, onze assistent-bedrijfsleider in Capelle aan den IJssel en gefascineerd door water(fotografie)

Alex Plomp

Alex Plomp is de assistent-bedrijfsleider van onze winkel in Capelle aan den IJssel. Hij werkt inmiddels al 6 jaar bij Kamera Express en komt door zijn werk in de winkel in aanraking met veel verschillende soorten fotografie. Hij vindt het dan ook leuk om te experimenten als hij aan het fotograferen is. Op deze manier leerde Alex een paar jaar geleden waterdruppelfotografie kennen. Water fascineerde hem altijd al en dankzij deze vorm van fotografie ontdekte Alex wat hij er allemaal mee kan.

Hij neemt je graag mee op deze ontdekkingsreis en deelt zijn ervaring en handige tips, zodat je zelf kan gaan experimenteren met waterdruppelfotografie!

Specialisatie | Gear en instellingen | Bucketlist | Tips

‘’Water beweegt sneller dan je denkt!’’

Specialisatie: waterdruppelfotografie

Water heeft me altijd al gefascineerd. Ik vind het leuk om te zien hoeveel verschillende effecten en vormen water kan hebben. Zo heb je kleine dauwdruppeltjes aan grassprietjes, maar ook weerspiegelingen in grote meren of regenplassen. Als je water gaat fotograferen, zie je ook het verschil tussen warm en koud water. Je kan er echt eindeloos mee experimenteren. Druppel bijvoorbeeld eens wat kaarsvet in het water en je beeld ziet er opeens weer heel anders uit. Maar je kan bijvoorbeeld ook een hand vol met mandarijnpartjes in het water laten vallen voor een splash-effect. Ik vind vooral het ontdekken en experimenteren erg leuk aan waterdruppelfotografie.

Ik ben juist door te experimenteren bij waterdruppelfotografie terechtgekomen. Ik heb ooit een triggerset van Triopo gekocht, en die bleek mijn bestaande flitsset met High Speed Sync (HSS) te ondersteunen. Ik kwam hier eigenlijk toevallig achter, omdat ik een zeer korte sluitertijd gebruikte en mijn flitser werkte nog gewoon. Ik wist dat je bij het fotograferen van waterdruppels het beste resultaat krijgt met HSS, omdat je hiermee de flitstijd van je flitser heel kort kan instellen. Dat is handig, omdat je een zeer korte sluitertijd wilt gebruiken bij het fotograferen van waterdruppels.

Tijdens één van mijn eerste experimenten met waterdruppelfotografie heb ik gelijk één van de foto’s geschoten waar ik het meest trots op ben. Dit is een foto die is genomen onder de minst professionele omstandigheden die je kan bedenken. Dus zonder goed licht, zonder een macrolens maar met tussenringen, met behulp van een ovenschaal, gekleurd papier en een ballon met een gaatje erin waar af en toe een druppeltje water uit viel. Je kan natuurlijk een MIOPS Splash kit gebruiken om het makkelijker te maken, maar ik vind het zelf erg leuk om te kijken wat je kan maken zonder al die hightech gadgets.

Vaak bedenk ik van tevoren dat ik iets met water wil gaan fotograferen, maar vaak kom ik er dan achter dat het eigenlijk niet mogelijk is. Ik experimenteer dan verder, en vaak komt er dan iets heel anders uit dat wel werkt en er tof uitziet. Soms lukt het me wel om mijn doel in één keer vast te leggen, maar ook dan ontdek ik graag wat verder mogelijk is.

Alex Plomp

Gear en instellingen

Voor waterdruppelfotografie werk ik met mijn Nikon D750 en een macro-objectief. De Sigma-lens van 150 mm macro is een heel mooi objectief voor de details die je wilt vastleggen. Ik gebruik soms zelfs nog wel eens tussenringen, omdat ik dan nog verder wil vergroten.

Het is bij het instellen van je camera belangrijk om in gedachten te houden, dat water sneller beweegt dan je denkt. Daarom is een korte sluitertijd handig. Je kunt met wat geluk een goede foto maken in een 1000e seconde, maar als je het echt goed wilt doen dan werk je toch al snel aan een 4000e of een 8000e seconde. Je hebt bij het fotograferen van waterdruppels ook extra licht van een flitser nodig, en een hogere ISO-waarde.

Ik bewerk mijn foto’s vaak ook na in Lightroom. Het gaat dan vooral om de final touch, zoals bijvoorbeeld het egaal maken van de achtergrond. Hier zijn ook cursussen over bij de Kamera Express Academy.

MIOPS Splash Waterdruppel Kit met Houder

MIOPS Splash Waterdruppel Kit

Kenko macro tussenringenset (3x) voor Nikon

Kenko macro tussenringenset (3x)

Nikon D780 body

Nikon D780 body

Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM

Bucketlist

Het noorderlicht fotograferen staat hoog op mijn bucketlist, maar eigenlijk kan ik dit natuurfenomeen al afstrepen. Ik heb dit namelijk afgelopen zomer ‘per ongeluk’ gefotografeerd in Noord-Amerika. Ik maakte toen een landschapsfoto van een meer, om het water in de nacht vast te leggen. Ik gebruikte een Starscape filter van Hoya op mijn lens om de lichtvervuiling te verminderen. Door de lange sluitertijd zag in opeens een heel indrukwekkend groen en magenta noorderlicht op mijn foto, terwijl ik deze met het blote oog niet kon zien. Fantastisch!

Tips & tricks

Het is goed om in gedachten te houden dat de meest indrukwekkende waterfoto’s die je op het internet ziet, gemaakt zijn met professionele en dure apparatuur. Dit zijn dus geen foto’s die gemaakt zijn met huistuinenkeuken-materiaal. Stel hier je verwachtingen dus ook op af, vooral als je niet van plan bent om flink te investeren. Je kunt met een mooi macro-objectief, een interessante achtergrond en een dosis creativiteit al heel veel bereiken. Maak echt gebruik van je eigen creativiteit en stel de vraag: hoe kan ik het water een creatieve manier water fotografen? Experimenteer vooral!

Een waterdruppel is eigenlijk voor iedereen te fotograferen, maar veel lenzen kunnen niet voldoende scherpstellen op een waterdruppel. Zorg er dus voor dat je de juiste lens hebt. Een macrolens helpt natuurlijk enorm, maar mocht je die niet hebben dan kun je het ook proberen met tussenringen. Het gebruik van deze tussenringen is een interessante en betaalbare oplossing.

Licht is heel belangrijk bij waterdruppelfotografie. Als je een MIOPS-set gebruikt, is het verstandig om ook een HSS-rapportageflitser te gebruiken. Mocht je dat niet doen, dan kun je ook aan de slag met continulichtsets met statieven en softboxen. Het is belangrijk om goed licht te hebben of om te flitsen voor een goed resultaat waarbij het water van je beeld afspringt.

Water beweegt snel, dus je kan het beste werken met een korte sluitertijd. Als er voldoende licht is, wees dan niet bang voor een hogere ISO-waarde. Als het licht goed is, maar je wilt een bepaalde scherptediepte hebben met een macrolens, dan werkt een ISO-waarde van 1000 fantastisch. Dit geeft je veel speelruimte met je sluitertijden. Dit kan je enorm op weg helpen om je doel te bereiken.

Alex Plomp

Waar kun je mij vinden

Instagram: @alex_plomp

Alex Plomp

Alex Plomp

< Ontmoet al onze experts