locaties herfst fotografie

De mooiste locaties om de sterrenhemel te fotograferen

Wil jij astrofoto’s maken? Wij vertellen je graag over de beste locaties voor astrofotografie

Er is ’s nachts meer dan genoeg te zien: een heldere Melkweg, een volle maan of gewoon een prachtige sterrenhemel. Wil jij op pad om de mooiste astrofoto’s te maken, maar weet je niet zo goed waar je heen kunt gaan hiervoor? Wij helpen je graag op weg! Wij hebben acht prachtige locaties voor je geselecteerd, waarvan 5 in België, één in Nederland, één in Duitsland en één in Luxemburg, waar je de mooiste ruimtefoto’s kan maken.

Baraque Michel

Om de beste foto’s van de sterren te maken, heb je natuurlijk een donkere locatie nodig. Hiervoor kun je in België onder meer naar Baraque Michel gaan. Dit is een berg van maar liefst 674 meter hoog in de Hoge Venen. Het is één van de hoogste punten van België! Door de hoogte en rustige ligging is er in de avonden weinig licht, dus de perfecte locatie om astrofoto’s te maken.

Vliegveld Oostmalle

Een voormalig NAVO-vliegveld is niet iets waar je gelijk aan denkt als je sterren wilt fotograferen, maar door de grote open vlakte bij vliegveld Oostmalle heb je veel open ruimte om te fotograferen. De natuurlijke omgeving van het vliegveld bestaat vooral uit heide- en bosgebieden. Het gebied wordt beschouwd als zeer belangrijk voor trekvogels en broedvogels, dus het vliegveld is zelfs nog leuk om vogels te spotten.

Het Vinne

Het Vinne is het grootste binnenmeer van Vlaanderen. Midden in de natuur vind je wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens en vogel- en schuilhutten. Provinciedomein Het Vinne is een uitgespreid natuurgebied met uitgestrekte landschappen, bomen én dus het grote binnenmeer. In deze omgeving is weinig licht, waardoor het ideaal is voor het maken van astrofoto’s.

De Blankaart

De Blankaart is natuurreservaat met in het midden een grote vijver. Aan deze vijver lag een kasteel dat helaas is gebombardeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar sinds 1925 staat er een nieuw kasteel die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Met veel uitkijkposten is er genoeg ruimte om je camera neer te zetten en de perfecte foto van de ruimte te maken.

Neufchâteau

In Neufchâteau staat het Observatoire Centre Ardenne. Dat is het enige astrologische observatorium in Wallonië die openbaar is voor het publiek. Het observatorium wordt geleid door astronomen die verschillende activiteiten organiseren. Zoals de Sterrennacht, de Nacht van de Duisternis en de Nationale Dag van de Astronomie. Ideaal om te oefenen met het maken van astrofoto’s!

Loonse en Drunense Duinen (Nederland)

Niet alleen in België heb je mooie landschappen om astrofoto’s te maken! Zo kun je in Nederland naar de Loonse en Drunense Duinen. Dit gebied wordt ook wel eens de Brabantse Sahara genoemd, door alle zandvlaktes, bos en heide. De wind kan er ongestoord waaien en dit zorgt voor steeds verschillende landschappen. Het is al meer dan 100 jaar een beschermd gebied waar weinig lichtvervuiling is: perfect om foto’s te maken van de ruimte!

Unesco-biosfeerreservaat Rhön (Duitsland)

Ook in Duitsland zijn veel plekken te vinden waar je de sterrenhemel kunt fotograferen, zoals het Unesco-biosfeerreservaat in Rhön. Dit reservaat wordt ook wel het ‘land van de eindeloze vergezichten’ genoemd. De bergen zijn tot wel 950 meter hoog. Ideaal om de ruimte te fotograferen! Doordat er voorzichtig om wordt gegaan met de buitenverlichting blijft het in het reservaat donker.

National Park de l’Our (Luxemburg)

Op het drielandenpunt met België, Luxemburg en Duitsland ligt het National park de l’Our. Middenin de Luxemburgse Ardennen stroomt rivier de Our. Het gebied bestaat uit uitgestrekte vlaktes, bossen en diepe valleien. Door de grote uitgestrekte vlaktes is er vrijwel geen lichtvervuiling, dus is het de ideale plek om de ruimte te fotograferen.