lichtende nachtwolken

Zo fotografeer je lichtende nachtwolken

6 tips om dit prachtige lichtspektakel vast te leggen.

Het is zomer! Dit betekent dat de temperatuur omhoog schiet, het langer licht is én dat de kans op lichtende nachtwolken groter is. Lichtende wat nou? Juist, lichtende nachtwolken. In deze blog leggen we uit wat dit is én hebben we een aantal tips om deze wolken op de foto te zetten.

Dit zijn lichtende nachtwolken  | Onze tips  | Deel jouw resultaat

Dit zijn lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken zien eruit als dunne, witblauwe wolken. Het lijkt wel alsof deze wolken lichtgeven. Lichtende nachtwolken bevinden zich op zo’n 80 kilometer hoogte, dit is gemiddeld vier keer zo hoog als ‘normale’ wolken. De stofdeeltjes in de lichtende nachtwolken reflecteren het zonlicht als de zon nét niet achter de horizon is tijdens zonsopkomst of -ondergang. Het lijkt dan alsof de zon onder is, terwijl deze hoge wolken nog de laatste zonnestralen opvangen. Hoewel de naam het wel doet vermoeden, geven lichtende nachtwolken dus geen licht.

De lichtende nachtwolken zijn meestal in de periode rond de langste dag van het jaar te zien. De kans om deze wolken te zien is het grootst vijf weken voor en na 21 juni. Deze periode geeft echter geen garantie. Lichtende nachtwolken zijn zeldzaam in Nederland en het is vrijwel niet te voorspellen wanneer we ze kunnen zien.

Onze tips om lichtende nachtwolken vast te leggen

Nu we weten wat lichtende nachtwolken zijn, kunnen we ons voorbereiden om de wolken vast te leggen. Lees dan ook vooral onze tips!

lichtende nachtwolken

Tip 1: Ga in de juiste periode op pad

Zoals we al uitlegden, zijn lichtende nachtwolken alleen te zien in de periode rond de langste dag. De grootste kans om deze wolken te fotograferen, is een week voor en na de langste dag van het jaar, ofwel 21 juni. Hoe verder je van de langste dag zit, des te kleiner de kans is dat je het ziet.

lichtende nachtwolken

Tip 2: Houd de lucht in de gaten

Het is heel moeilijk om lichtende nachtwolken te voorspellen. Als je deze wolken wilt vastleggen, is het verstandig om in deze periode elke avond even omhoog te kijken richting het noorden. Daar zal je de eerste tekenen van de wolken kunnen zien. Vaak is dit vanaf 22.30 uur.

lichtende nachtwolken

Tip 3: Kies het juiste tijdstip

Lichtende nachtwolken zijn zichtbaar aan het begin en einde van de nacht. Meestal kun je de eerste tekenen al zien vanaf 22.30 uur, rond zonsondergang. Het lichtspektakel duurt vervolgens ongeveer een uur. Ook ’s ochtends, rond zonsopkomst kun je lichtende nachtwolken zien. Dit is meestal tussen 3 en 4 uur in de ochtend.

lichtende nachtwolken

Tip 4: Bedenk waar je de wolken fotografeert

Het is vrij zeldzaam dat we lichtende nachtwolken zien en daarnaast zijn ze vrij kort te zien, soms slechts een halfuur. Daarom is het verstandig om alvast een mooie locatie te bedenken waar je snel heen kunt gaan, wanneer je de eerste tekenen van lichtende nachtwolken ziet. Let wel op, dat je de locatie fotografeert in de richting van het noorden, dat is de richting waar de zon beweegt.

lichtende nachtwolken

Tip 5: Zet je camera op een statief

Wanneer je lichtende nachtwolken wilt fotograferen, is het al grotendeels donker. Hierdoor gebruik je al snel een langere sluitertijd. Als je dan uit de hand fotografeert, is de kans groot dat er onscherpte is. Het is daarom verstandig om je camera op een statief te zetten. Je kunt vervolgens spelen met je sluitertijd. Je kunt beginnen met een sluitertijd van 5 seconden en opwerken naar 20 of wel meer seconden.

lichtende nachtwolken

Tip 6: Denk na over de compositie

Wanneer je je camera op een statief zet, heb je vaak wel iets langer de tijd om na te denken over de compositie. Het is bijvoorbeeld heel tof om de reflectie van lichtende nachtwolken in het water te fotograferen, maar je kunt er ook voor kiezen om een onderwerp, zoals een boom of een molen, op de voorgrond te zetten. Denk hier goed over na, want de compositie is wat jouw foto origineel maakt.

Deel jouw resultaat

Heb jij lichtende nachtwolken gefotografeerd? Deel je mooie foto’s met ons via ons Instagram-account. Gebruik de #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons vooral ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.