Welke camera?

Welke camera past het beste bij mij?

Wil je een camera kopen? Vind hier jouw perfecte match.

Je wilt graag een nieuwe camera kopen, maar je bent er nog niet uit welke het wordt. Wij helpen je graag door in dit artikel een aantal verschillende camera's toe te lichten. Zo kies jij straks de allerbeste camera.

Systeemcamera | Compact camera | Spiegelreflexcamera | Instant camera | Analoge camera | Middenformaat camera

Systeemcamera

Wist je dat een systeemcamera geen spiegel heeft? Alles gaat digitaal. Hierdoor zijn deze camera's vaak een stuk kleiner en lichter. Eén enkele sensor doet bij een systeemcamera al het werk. Hierdoor is de zoeker ook digitaal en zie je direct hoe je foto eruit ziet, nog voordat je deze maakt. Veel systeemcamera's hebben niet eens een zoeker en ben je dus aangewezen op alleen het LCD-scherm. Ook zit er geen spiegel in, wat deze type camera enorm snel maakt. Hierdoor maak je enorm veel foto’s achter elkaar én met bizar snelle sluitertijden.

Wanneer kies ik voor een systeemcamera?

Je kiest voor een systeemcamera omdat je de opties van een spiegelreflexcamera wilt, alleen dan in een compact en licht jasje. Ook de snelheid van de systeemcamera is een reden om voor dit toestel te gaan.

> Top 10 systeemcamera's | > Alle systeemcamera'sSysteemcamera keuzehulp

Weet jij nog niet zo goed welke systeemcamera bij jou past? Ontdek het met onze keuzehulp!


Compact camera

Een compact camera is zoals de naam al doet vermoeden een compacte camera. Hij is erg licht van gewicht dankzij de vaste lens en een relatief kleine sensor. Daarnaast is dit fototoestel dankzij het compacte formaat makkelijk mee te nemen tijdens stedentrips. De instapmodellen hebben enkel een automatische stand waardoor je niet allemaal instellingen hoeft in te vullen om een goede foto te maken. Dat scheelt jou tijd en werk!

Wanneer kies ik voor een compact camera?

Je kiest voor een compact camera omdat je op zoek bent naar een licht en compact model dat geschikt is voor een mooie snelle foto. Je wilt niet minuten bezig zijn met de instellingen en daardoor het perfecte plaatje missen. Ideaal om in je tas mee te nemen op vakantie.

> Top 10 compact camera's | > Alle compact camera's


Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera wordt vaak ook wel een DSLR-camera genoemd. Dit staat voor Digital Single Lens Reflex. Deze camera wordt gekenmerkt door de spiegel die er in zit. Het onderwerp dat je wilt fotograferen komt door de lens via de spiegel terecht in de zoeker waar je doorheen kijkt. Dit betekent dat je de onderwerpen op een analoge manier bekijkt, direct via de lens. Een ander kenmerk van de spiegelreflexcamera zijn de verwisselbare lenzen.

Wanneer kies ik voor een spiegelreflexcamera?

Je kiest voor een spiegelreflexcamera als je veel creatieve vrijheid wilt, door de verwisselbare lenzen kun je allerlei soorten foto’s maken. Daarnaast zijn de goede beeldkwaliteit en diverse mogelijkheden qua instellingen redenen om voor dit toestel te gaan.

> Top 10 spiegelreflexcamera's | > Alle spiegelreflexcamera's
Instant camera

Een instant camera wordt ook wel Instax of Polaroid camera genoemd. Misschien is het je al opgevallen, maar je ziet tegenwoordig steeds meer foto's die met een polaroid camera zijn gemaakt. Bij een instant camera komt er na het maken van een foto gelijk een afdruk uit de camera. Hier verschijnt dan na enkele minuten vanzelf de foto op. Onder de foto zit vaak nog een witruimte waar je zelf een tekst of datum op kunt zetten. Een instant camera kun je het beste gebruiken bij niet bewegende onderwerpen.

Wanneer kies ik voor een instant camera?

Je kiest voor een instant camera als je direct een afdruk van jouw foto wilt hebben als aandenken. Leuk voor bijvoorbeeld feestjes, bruiloften en vakanties.

> Top 10 instant camera's | > Alle instant camera's


Analoge camera

Heb je wat meer tijd en moeite over voor het creëren van jouw eigen unieke foto's? Kies dan voor een analoge camera. Met dit type toestel zit achter elke foto een gedachte. Omdat je fotografeert met een rolletje kun je niet honderden foto’s maken zoals met een digitale camera. Dit maakt het juist leuk en uitdagend om weer op de “ouderwetse” manier te fotograferen. Je geeft er je eigen draai aan door de manier van het ontwikkelen en afdrukken van jouw foto’s.

Wanneer kies ik voor een analoge camera?

Je kiest voor een analoge camera als je op een creatieve manier over elke foto nadenkt. Met deze camera krijgen jouw foto's een nostalgische uitstraling.

> Alle analoge camera's


Analoge cameraMiddenformaat camera

Middenformaat camera

Met een middenformaat camera leg je beelden op een groter negatiefformaat vast dan met een kleinbeeldcamera. Hierdoor is het mogelijk om in een hoge resolutie grotere afdrukken te maken. Doordat er een hoge kwaliteit sensor in deze camera zit, is hij zeer geschikt voor het maken van scherpe en gedetailleerde beelden. Deze camera is daarom geschikt voor productfotografie en het vastleggen van landschappen en bewegende objecten.

Wanneer kies ik voor een middenformaat camera?

Je kiest voor een middenformaat camera als je foto’s van extreem hoge beeldkwaliteit wilt. Bijvoorbeeld wanneer je jouw foto’s moet uitvergroten voor commercieel gebruik.

> Alle middenformaat camera'sMeer lezen

Wil je je graag nog wat meer verdiepen in de verschillende camera's, zodat jij een nóg betere keuze kan maken? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen en inspiratieblogs.

full frame vs cropsensor

FULL FRAME VS CROPSENSOR

Wat betekenen deze twee termen nou eigenlijk? We lichten je de verschillen beknopt toe.

> Lees artikel

welke spiegelreflexcamera

WELKE SPIEGELREFLEX-CAMERA?

Wij geven je 6 tips voor het kiezen van de juiste spiegelreflexcamera.

> Lees artikel

verschillen-systeem-en-spiegelreflexcameras

SPIEGELREFLEX- OF SYSTEEMCAMERA?

Wij leggen je uit wat de verschillen tussen deze 2 camera's zijn.

> Lees artikel

compact cameras

WAT VOOR COMPACTCAMERA HEB JE NODIG?

Je wilt een compact camera kopen, maar waar moet je dan op letten?

> Lees artikel