Interview met portret- en commercieel fotograaf Luise Blumstengel
Luise Blumstengel is Duitse portret- en commercieel fotograaf. Ze staat bekend om haar emotionele foto's die veel aandacht trekken, niet alleen op social media.
Ze studeerde mediacommunicatie aan de universiteit van Chemnitz. Al in 2018 richtte ze haar eigen fotografiebedrijf op. Na een paar jaar te hebben gewerkt voor de succesvolle bruidsfotografen Julia & Gil, begon ze in 2021 echt voor zichzelf. Inmiddels is ze Young Ambassador bij de ‘bund professioneller portraitfotografen’ (bpp), is ze gepubliceerd in tijdschriften als COSMOPOLITAN of DigitalPHOTO en heeft ze voor talloze merken gefotografeerd. In februari 2022 won ze de eerste plaats in de fotowedstrijd ‘Schon Schön’ van Paul Ripke en Lina Tesch.
In dit interview vertelt ze over een bijzondere fotoshoot in Kaapstad: terwijl het in Duitsland sneeuwde, kon Luise profiteren van de zomerse temperaturen van Zuid-Afrika voor haar kenmerkende portretten met de Sony a7R V en de Sony GM 24-70mm II. Ze vertelt meer over welke eisen ze stelt aan haar camera en lenzen en welke uitdagingen er waren tijdens de opnames.
1. Wat zijn je eisen en wensen wat betreft camera's en lenzen?
Ik wil vooral op mijn camera kunnen vertrouwen. Dat betekent dat ik een goede en snelle autofocus nodig heb voor situaties in beweging en een snelle continu-opname zonder lange buffer om het perfecte moment te vangen. Wat voor mij ook essentieel is, is de elektronische zoeker. Mijn eerste echte camera was de Sony a55, dus ik werk al sinds 2011 met elektronische zoekertechnologie en ik kan me niet voorstellen dat ik op een andere manier zou werken.
Bij lenzen let ik vooral op de snelheid en dus het diafragma. Ik ben een grote fan van een zachte uitstraling van het beeld en een mooie achtergrondonscherpte. Daarnaast is een snelle en betrouwbare autofocus ook erg belangrijk voor mij.
2. Kun je ons iets vertellen over de speciale fotoshoot in Zuid-Afrika?
Samen met vier andere fotografen bracht ik de maand januari door in Zuid-Afrika en bracht zo de wintermaand door in de warmte. Het is altijd al een droom van me geweest om Kaapstad te bezoeken en het prachtige landschap te gebruiken voor fotografie. Een van de bijzondere dingen aan deze plek is de gouden zonsondergang boven zee. Dit is precies wat ik wilde vastleggen in combinatie met een model. Mijn foto's laten graag een emotionele en sensuele sfeer zien. Natuurlijk is dit bewust gecreëerd en gekozen. Ik vind het mooi als foto's een gevoel overbrengen en, in het beste geval, opvallen tussen de massa beelden die ons omringen. Het gaat dus niet om de perfecte foto, maar veel meer om de natuurlijkheid van de persoon voor de camera. Voor een fotoshoot heb ik geen exact beeld in gedachten. In plaats daarvan probeer ik me tijdens de shoot in te leven in de persoon en de omgeving.
Ik vond mijn model, Genna, via een Afrikaans modellenbureau. Haar natuurlijke uitstraling sprak me meteen aan en paste in mijn ogen perfect bij de setting en mijn stijl van fotograferen. Het strand ‘Sandy Beach’ was niet ver van onze accommodatie en overtuigde me uiteindelijk met de combinatie van duinen en strand.
Wat je niet ziet op de foto's is de steile klim en afdaling naar het strand en de duinen. Iedereen die wel eens lang in het zand heeft gelopen, weet hoe zwaar je benen na verloop van tijd worden. In combinatie met de klim was het echt een grote uitdaging. Onderaan ben je heel snel dankzij de aard van het zand. De weg omhoog duurt des te langer en werd een echte workout. Niet voor niets was er niemand behalve wij op dit strand.
Het mooie van fotografie is dat iedereen zijn eigen manier vindt om zich uit te drukken. Zelfs als we hetzelfde onderwerp op hetzelfde moment fotograferen met dezelfde apparatuur, zullen onze foto's anders zijn. Iedere fotograaf vertelt zijn eigen verhaal.
3. Hoe hebben de camera (Alpha 7R V) en de nieuwe G Master-objectieven je geholpen bij de opnames?
Voor de fotoshoot gebruikte ik de Sony a7RV en de 24-70mm GM II. Deze combinatie is mijn perfecte allrounder. Ik maak me absoluut geen zorgen over de betrouwbaarheid, beeldkwaliteit en snelheid van de camera. Dus op het strand kon ik me volledig concentreren op het fotograferen zelf en werd ik niet afgeleid door zaken als lange buffertijden of verkeerd scherpstellen. Dankzij de zoomlens hoefde ik op het strand niet van lens te wisselen en kon ik toch verschillende brandpuntsafstanden gebruiken. Vooral zand kan erg gevaarlijk zijn voor de lens en de camera, en daarom zou ik niet aanraden om vaak te wisselen, maar te kiezen voor één lens. Dankzij het diafragma van 2.8 kon ik met een scherptediepte werken ondanks de mogelijkheid om in te zoomen en heb ik een zeer goede lichtintensiteit.
4. Waarom zou je de camera en lenzen aanbevelen?
Ik raad de camera en lenzen aan elke fotograaf die in het veld werkt en betrouwbare en professionele apparatuur nodig heeft aan. Ik gebruik mijn apparatuur elke dag en hecht daarom veel waarde aan kwaliteit en duurzaamheid.
5. Heb je tips voor fotografen die een andere camera willen gebruiken?
Bij elke fotoshoot heb ik twee camera's bij me. De Sony a7RV en de Sony a7M4. Ik gebruik de a7RV als hoofdcamera voor het maken van foto's en de Sony a7M4 als reservecamera en/of voor video-opnamen. Als je niet het budget hebt voor de Sony a7RV maar toch een heel goede camera wilt kopen, zou ik zeker de Sony a7M4 aanraden. Hij is ook geweldig als hybride oplossing van foto en video.
6. Welke tip zou je andere professionals geven voor het gebruik van de Sony A7R V?
De Sony a7R V heeft met zijn 61 megapixels een zeer goede resolutie. Dit is een groot voordeel voor veel professionele fotoshoots. Voor mij betekent dit echter niet dat ik altijd met het ongecomprimeerde RAW-formaat fotografeer. Vooral bij opdrachten voor sociale media gebruik ik de verliesvrije compressie RAW L (60M) of M (26M). De foto's hebben nog steeds een zeer goede resolutie, de afbeeldingsgrootte is kleiner en ik bespaar opslagruimte. Als je hierover twijfelt, moet je een paar testfoto's (van dezelfde situatie) maken met de camera met de vijf verschillende bestandstypen. Dan kun je de foto's vergelijken op het gebied van onder meer beeldkwaliteit, beeldruis en bestandsgrootte.
Luise's foto's
Benieuwd naar meer werk van Luise? Bekijk hieronder een greep uit haar portfolio.