Interview met natuurfotograaf Claire Droppert

Claire Droppert is een Nederlandse natuur- en stiltefotograaf. Al van jongs af aan heeft Claire een passie voor beeld. Ze houdt ervan om de stilte vast te leggen en zoekt graag naar unieke, bijna surrealistische, landschappen. In haar werk is een rode draad van stilte, minimalisme en simpliciteit terug te zien. De afgelopen jaren is Claire in veel landen geweest voor haar werk en ze heeft in verschillende wereldsteden als New York, Parijs en Rotterdam deel mogen nemen aan foto-exposities. Ze heeft ook in opdracht voor onder meer Adobe, Canon en BMW gefotografeerd.

Claire vertelt ons graag meer over haar werk als natuurfotograaf en hoe ze de stilte vastlegt. Natuurlijk geeft ze ook tips zodat je zelf de stilte kunt fotograferen.

Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

“Ik heb als doel dat mensen meer dan één seconde stil staan bij een moment of een foto. Als ik dat voor elkaar krijg met mijn beelden, dan is voor mij de foto geslaagd.”

Claire Droppert

Fotograaf: Jurriaan Huting

Claire Droppert

Altijd met beeld bezig

Als kind kreeg Claire een oude camera van een familielid. “Ik vond het super interessant om een moment te bevriezen, zodat ik er later nog eens naar terug kon kijken.” Ze was gefascineerd door bliksem en vond het gaaf om tijdens een onweersbui een landschap vast te leggen. “Ik was een jaar of 13 en al mijn zakgeld ging destijds op aan het kopen en ontwikkelen van rolletjes”, blikt Claire lachend terug. Ze vertelt dat ze als kind graag cameravrouw wilde worden. “Het leek me interessant om televisieopnames van dichtbij mee te maken.” Toch ging ze een andere kant op en ze studeerde grafische vormgeving. “Hier kon ik mijn affiniteit met beeld en mijn creativiteit in kwijt.” Na haar studie werkte ze bij verschillende bureaus als vormgever en na verloop van tijd merkte Claire dat ze de aangeleverde beelden ook zelf kon maken. Na een tijdje sparen kon ze een hybride camera kopen en naast haar werk als vormgever ging Claire fotograferen. “Ik was eigenlijk continu met beeld bezig. Fotografie, concepten bedenken, ontwerpen, editen en vormgeving.”

 

Toen sociale media om de hoek kwam kijken, maakte Claire een Instagramaccount aan. Hier begon ze met het delen van haar beelden en inmiddels heeft ze ruim 300.000 volgers van over de hele wereld. “Op mijn Instagrampagina kun je de stilte als rode draad van mijn werk zien.” Claire vertelt dat ze van zichzelf best druk is. Ze woont en werkt in Rotterdam en mijn leven is soms best hectisch. “En toch zie je in mijn werk de rust en stilte als rode draad. Het is wel grappig dat het zich zo heeft ontwikkeld.”

Foto’s stralen rust uit

Claire vertelt dat ze in Hoek van Holland woonde voor ze naar Rotterdam verhuisde. “Als ik onderweg was naar mijn werk in Rotterdam maakte ik met mijn iPhone kiekjes van wat ik tegenkwam. Dit waren eigenlijk best rustige beelden. Deze foto’s deelde ik vervolgens op Instagram.” Van over de hele wereld kreeg Claire reacties dat haar foto’s rust uitstraalden. “Dan heb je toch weer die rode draad. Ik heb als doel dat mensen meer dan één seconde stil staan bij een moment of een foto. Als ik dat voor elkaar krijg met mijn beelden, dan is voor mij de foto geslaagd.”

Tegenwoordig woont Claire in Rotterdam, maar ze zoekt nog graag de rust op. Ze reist veel, maar ook in Nederland fotografeert ze graag. “Ik hou ervan om artistieke plekken en unieke, bijna surrealistische, landschappen te fotograferen.” Deze plekken kun je bijna overal vinden, zolang je maar goed kijkt. “Zo liep ik eens in Denemarken door de natuur, toen ik een grote plas water tegenkwam in een geel veld, prachtig. En op een ander moment kwam ik, ook in Denemarken, een bomenlaan tegen met allemaal verweerde bloesembomen. De bomen zagen er haast uit als suikerspinnen. Het zag er surrealistisch uit.”
Claire Droppert

 

Claire Droppert

Surrealistische beelden

Claire zoekt bewust naar dit soort surrealistische plekken als ze op pad is. “Als ik op pad ben, heb ik vaak mijn camera bij me. Je weet nooit wat je tegenkomt.” Claire fotografeert ook in opdracht. Zo maakte ze een foto van een steigerend paard in opdracht van Adobe. “Dit is één van mijn favoriete foto’s. Ik had een beeld van een wit, elegant en steigerend paard op het strand voor ogen en na wat organiseren, lukte het ook nog eens.”

Naast opdrachten voor onder meer Adobe, Canon en BMW, maakte Claire ook meerdere fotoseries als vrij werk, zoals ‘Gravity - Sand Creatures series’. Deze fotoseries zijn nog altijd in ontwikkeling en zijn eigenlijk per toeval ontstaan. “Ik was op het strand met mijn dochter, toen ze in het zand schopte. Het zand vloog door de lucht, in het zonlicht, en ik zag er allemaal vormen in.”

 

Claire vond dat heel interessant en op een later moment ging ze terug naar het strand, gewapend met haar camera, een statief én een schepje. Het duurde even, maar na verloop van tijd kreeg ze het gewenste resultaat. “In het opgegooide zand zijn eigenlijk beesten te zien die door de lucht zweven, net zoals je dat soms hebt bij wolken.” Zo kwam Claire op het idee van haar Sand Creatures fotoseries. “Ik denk dat dit de series zijn waar ik het meest trots op ben.”

Focus op stilte

“Ik zou mijn stijl omschrijven als simplistisch, minimalistisch en hopelijk ook origineel met een focus op stilte.” Ze legt uit dat ze geen cliché natuurfotograaf is, die alles wil vastleggen zoals het is. “Het bewerken van foto’s is voor mij echt de fun. Ik ga zo ver als nodig is in de nabewerking.” Claire vertelt dat ze soms wel onderdelen weg fotoshopt van de foto. “Zitten er prullenbakken of andere storende elementen in de weg op de foto? Dan haal ik ze weg. Staan de kleuren op de foto me niet aan? Dan pas ik ze aan. Ik vind het leuk om hiermee te experimenteren, maar dat hoeft natuurlijk niet bij alle foto’s.” Ze legt uit dat ze vooral vaak het licht, het contrast en de kleur van foto’s aanpast. “Soms vind ik het ook leuk om de randjes op te zoeken en dan maak ik van een edit echt een artwork. Dat zal ook wel de vormgever in mij zijn.” Ze vertelt dat ze soms ook zo min mogelijk aanpast, zoals bij de Sand Creatures serie. “De foto’s van die serie heb ik niet gefotoshopt. Ik kijk eigenlijk per beeld wat er nodig is.”

Claire heeft de afgelopen jaren veel foto’s mogen maken, maar er zijn ook foto’s die ze graag nog eens over zou willen doen. “Als ik foto’s terugzie die ik heb gemaakt met mijn oude camera, denk ik ‘jeetje, wat slordig en onscherp’. Ik heb met deze camera mooie reizen gemaakt, maar de kwaliteit van de beelden is minder goed dan ik nu zou kunnen maken.”
Claire Droppert

 

Zo reisde Claire eens naar Zwitserland voor een fotoserie, maar haar lens was net niet goed afgesteld op haar nieuwe camera. “Ik wilde de zonsondergang vastleggen vanuit de bergen, maar veel van mijn beelden waren net onscherp. Ik kwam thuis en dat viel wel tegen.” Een goede les voor de toekomst. Het zal niet snel meer voorkomen dat Claires gear niet goed is afgesteld.

Extreme landschappen

Claires hoofddoel voor de toekomst is mooie beelden blijven maken. “Dat is misschien een beetje suf, want welke fotograaf wil dat nou niet, maar dat maakt mij niet uit. Ik wil mooie dingen blijven maken en bedenken. Ik hou ervan om te ontdekken wat mogelijk is.” Ze legt uit dat ze haar creatieve ei kwijt kan in haar werk als vormgever en fotograaf. Het maakt haar niet uit of ze in Nederland fotografeert of in het buitenland. “Als ik een land moest noemen waar ik nog graag heen wil, is dat Groenland. Het is daar zo prachtig. Ik hou van het abstracte en bizarre landschap dat je daar hebt.” Daarnaast zou ze graag eens in een woestijn fotograferen of op een zoutvlakte. “Ik vind extreme landschappen echt prachtig.”

 

Tips

Tips

Ben je zelf ook geïnspireerd geraakt en wil je aan de slag met natuur- of stiltefotografie? Lees dan vooral deze tips van Claire.

1. Neem de tijd.
“Als je aan het fotograferen bent, is het belangrijk om de tijd te nemen. Niet alleen omdat je dan de beste foto kunt maken, maar als je de tijd neemt geniet je ook meer van waar je bent. Het is zonde als je alleen een foto hebt van een mooie plek en niet het moment tot je hebt genomen.”

2. Kijk achterom.
“Deze tip wil ik met klem benadrukken. Kijk achterom. Ik heb deze tip ooit zelf gekregen van een oud-docent, die zei: als je ergens bent en fotografeert, kijk achterom. Wie weet zie je iets waarvan je denkt ‘wow’. Dit was je anders niet opgevallen. Wees je dus bewust van de omgeving. Voor hetzelfde geld staat er een wild zwijn achter je.”

3. Denk na over de compositie.
“Als je stilte wilt vastleggen, is het licht, de ruimte en de compositie belangrijk. Ik zou vooral veel oefenen en op je instinct afgaan. Vaak willen fotograferen zoveel mogelijk vastleggen met één foto, maar daardoor wordt een foto druk en onrustig. Ik zeg altijd ‘less is more’. Hoe minder je ziet, des te beter je de stilte kunt benadrukken.”

4. Laat je zintuigen het werk doen.
“Wanneer je rondloopt in een landschap kun je je zintuigen het werk laten doen. Wat valt jou op? Waar word jij door aangetrokken? Dit kan van alles zijn: een moment, het licht, een geluid, of juist de stilte natuurlijk. Het is dus belangrijk om goed om je heen te kijken en te luisteren.”

5. Wees zuinig met de natuur.
“Als je op pad gaat om de natuur vast te leggen, is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de natuur. Laat geen rommel achter, kom niet op plekken waar je niet mag komen en voer geen dieren. Ga met respect om met de natuur.”

Het werk van Claire Droppert

Website: www.claireonline.nl

Instagram: @claireonline

Apparatuur

Voor haar foto’s gebruikt Claire de volgende apparatuur. De Canon EOS R, een 16mm-, een 100-400mm en een 24-105mm-objectief. Daarnaast gebruikt ze ook polarisatie - en ND-filters van PolarPro en Claire heeft altijd een licht statief van Leofoto in haar tas zitten.

Canon EOS R Body

Canon EOS R Body

Canon RF 16mm f/2.8 STM

Canon RF 16mm f/2.8 STM

Canon RF 24-105mm f/4L IS USM

Canon RF 24-105mm f/4L IS USM

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM II

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6

Claires foto's

Benieuwd naar meer werk van Claire? Bekijk hieronder een greep uit haar portfolio.