Interview met lifestyle- en portretfotograaf Jurriaan Huting

De Nederlandse lifestyle- en portretfotograaf Jurriaan Huting is sinds 2005 professioneel fotograaf. Sinds hij in 2016 voor zichzelf begon heeft hij zijn eigen stijl ontwikkeld en zich gespecialiseerd in lifestyle- en portretfotografie.

Wat of wie hij ook fotografeert, licht staat centraal. Jurriaan vindt het heerlijk om met licht te spelen en zijn beelden iets mysterieus te geven, zodat de kijker het verhaal bij de foto zelf kan invullen.

Jurriaan is sinds 2023 ambassadeur van Kamera Express. Hij vertelt ons meer over zijn passie voor licht en lifestyle- en portretfotografie. In 2023 gaf Jurriaan zijn eerste magazine uit en hij vertelt hier graag meer over. Je kunt het magazine ook bekijken in onze winkels. Natuurlijk geeft hij ook een aantal tips, zodat je zelf aan de slag kunt!

Lifestylefotografie

Jurriaan fotografeert al heel wat jaren. Hij vertelt dat hij ongeveer tien jaar lang fotografeerde voor verschillende bedrijven, waaronder een uitgeverij. Hij begon in 2016 voor zichzelf. “Het was echt mijn beste keuze ooit dat ik voor mezelf ben begonnen. Het past heel goed bij mij”, vertelt Jurriaan. Inmiddels kan hij zich niet meer voorstellen dat hij ander werk zou doen. Fotografie hoort bij zijn leven. “Dat klinkt misschien wat zwaar, maar het is wel mijn manier van leven. Ik zie mijn werk als fotograaf niet als werk, het is gewoon wat ik doe. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ik het niet meer zou doen.”

“Toen ik voor mezelf begon, ben ik heel fanatiek aan de slag gegaan met het opbouwen van een portfolio”, vertelt Jurriaan. “Ik merkte na verloop van tijd dat ik energie kreeg van het samenwerken met mensen.” Dat is iets wat hij nog steeds graag doet. “Daarnaast spreken de beelden met mensen erop mij meer aan.”

Inmiddels heeft Jurriaan zijn eigen stijl ontwikkeld die hij zou omschrijven als lifestylefotografie. “Dat is natuurlijk best een overkoepelende naam, maar mijn beelden zijn geschoten in een soort filmische stijl met veel storytelling en verschillende mensen.”

““Het was echt mijn beste keuze ooit dat ik voor mezelf ben begonnen. Het past heel goed bij mij””

Veel experimenteren met licht

Als je de foto’s van Jurriaan bekijkt, valt het al snel op dat hij veel met licht experimenteert. “Ik vind het altijd heel mooi om met licht te spelen”, vertelt hij. “Met licht kan ik namelijk een stukje storytelling toevoegen aan mijn beeld.” Hij legt uit dat weinig of gericht licht een beeld mysterieus kan maken. “Dit zorgt ervoor dat de kijker vervolgens zelf invulling kan geven aan het beeld en het verhaal erachter.”

Wanneer Jurriaan een fotoshoot heeft, neemt hij daarom eigenlijk altijd zijn eigen licht mee. Met verschillende lampen en flitsers kan hij namelijk een foto precies zo maken als hij wil, ook als het bewolkt is buiten of een donkere ruimte. “Ik vind het belangrijk dat licht zo natuurlijk mogelijk oogt, maar ik vind het ook leuk om soms met licht te spelen.”

Hij vertelt dat hij ook werkt met gekleurde lampen of een projectorlamp. Als voorbeeld neemt hij een foto die hij recent maakte van een vrouw die lijkt te genieten in het avondzonnetje. “Maar er was op dat helemaal geen avondzon, dat effect heb ik zelf gecreëerd met mijn lampen”, legt Jurriaan uit. Met een zelfgemaakt frame voor zijn projector, maakte hij de illusie van ensuitedeuren. Vervolgens heeft hij warm licht geprojecteerd, waardoor het lijkt alsof de vrouw zit te genieten van het avondzonnetje. Om zulke effecten te kunnen creëren, heeft hij veel moeten oefenen. “Gelukkig vind ik het heel leuk om te experimenteren met licht en met kleuren. Ook zoek ik graag uit wat bepaalde lampen doen. Inmiddels kan ik met bestaand en eigen licht alles creëren zoals ik het voor ogen zie.”

“Gelukkig vind ik het heel leuk om te experimenteren met licht en met kleuren. Ook zoek ik graag uit wat bepaalde lampen doen. Inmiddels kan ik met bestaand en eigen licht alles creëren zoals ik het voor ogen zie.”

The 1983 magazine

Jurriaans stijl en voorkeur voor een prachtige lichtinval komen helemaal terug in zijn werk én magazine. Het was altijd al zijn droom om ooit een magazine uit te mogen brengen. “Ik werkte een aantal jaren geleden bij een uitgeverij. Ik fotografeerde toen onder meer voor magazines en ik maakte het hele proces van het ontwerpen en uitbrengen van een magazine mee”, legt Jurriaan uit. “Ik dacht toen: Hoe vet zou het zijn om een eigen magazine te maken?”

Hij heeft veel nagedacht over het idee achter het magazine, de stijl en het thema. “Ik heb veel inspiratie opgedaan en eigenlijk zag ik als rode draad de jaren 80 terugkomen.” Hij vindt het een heel mooi thema. “Ik kom zelf uit 1983, en ik dacht: ‘hé, dat past in het thema’. Zo ontstond de stijl en de naam van het magazine. Ik heb het hele concept vervolgens daaromheen bedacht.” Na jaren aan voorbereiding kwam in 2023 Jurriaans eigen magazine, the 1983 magazine, uit. “Ik ben er echt enorm trots op.” Het voelde heel speciaal voor hem om uiteindelijk zijn eigen magazine in handen te houden. “Drukwerk voelt altijd heel speciaal en ik had natuurlijk lang gewerkt aan het magazine. Ik heb het een tijd lang alleen op mijn beeldscherm gezien en dan is het ineens gedrukt en gebonden.”

The beginning

Hij heeft bij het magazine ook andere fotografen en artiesten betrokken. “Ik heb een aantal internationale artiesten benaderd met de vraag of ze iets wilden maken voor het magazine.” Hij heeft het magazine gevuld met foto’s, illustraties, gedichten, korte verhalen en stukjes songtekst die passen bij het thema ‘the beginning’, ofwel, het begin. “Ik vind het echt supertof dat deze artiesten wilden meewerken aan het magazine.”

Zelf schoot Jurriaan natuurlijk ook veel beelden voor het magazine. Zo zijn er een paar shoots geweest voor het magazine die hij echt speciaal vindt, waaronder voor de cover van het magazine. “Het magazine heeft een knipoog naar de jaren ’80 door de filmische blik van de VHS. Ik ben er mee opgegroeid en vond het daarom leuk om die oude techniek terug te laten komen in een shoot. Uiteindelijk is het ook de cover van het magazine geworden.”

Jurriaans ultieme droom

Voor de komende jaren heeft Jurriaan meer dan genoeg plannen en dromen. “Ik zou het echt tof vinden om internationaal meer naamsbekendheid te krijgen. Ik heb altijd gezegd: mijn ultieme droom is om te exposeren in New York. Verder wil ik natuurlijk graag een tweede magazine uitbrengen. Die is zelfs al in de maak.”

Tips

Wil jij ook aan de slag met lifestyle- en portretfotografie? Lees dan eens deze tips van Jurriaan!

 1. Ga experimenteren. “Ik zou beginnende fotografen adviseren om vooral te gaan experimenten. Ontdek wat je leuk vindt als fotograaf en durf fouten te maken, daardoor leer je namelijk het meest.”

 2. Leer improviseren. “Het is belangrijk om als fotograaf te leren improviseren, zodat je leert omgaan met fotograferen in niet-vertrouwde situaties. Improviseren is een kunst. Je kunt dan gewoon ergens naartoe gaan om te fotograferen, zonder dat je van tevoren iets weet en je hebt dan nog steeds een mooi, geïmproviseerd, resultaat. Als je zover bent, hoef je je ook geen zorgen meer te maken voor een opdracht of belangrijke fotoshoot.”

 3. Kijk goed naar de belichting. “Als je meer wil leren over licht en belichting, is het belangrijk om eens te kijken naar de lichtbronnen waarmee je werkt. Werk je met natuurlijk licht, kunstlicht of flitslicht? Als je vervolgens nadenkt over welk effect zo’n lamp of licht geeft, kun je daar beter rekening mee houden als fotograaf. Door hier mee te spelen, leer je er ook meer over.”

 4. Investeer in kennis. “Je kunt als fotograaf veel leren van andere fotografen. Ga dus eens met een andere fotograaf op pad of sluit aan bij een cursus. Dit is echt waardevol.”

Het werk van Jurriaan

Website: https://huting.net/

Instagram: https://www.instagram.com/jurriaanhuting/

Apparatuur

Voor zijn foto’s gebruikt Jurriaan de volgende apparatuur: een Canon EOS R5 in combinatie met verschillende lenzen, waaronder een 50mm- en 24-70mm lens. Daarnaast gebruikt hij graag verschillende lichtopstellingen met onder meer flitslampen van Profoto, continulicht van Nanlight, lighttubes en reflectieschermen.

canon eos r5

Canon EOS R5

50mm

Canon RF 50mm F/1.2L USM

profoto

Profoto

reflectiescherm

Reflectieschermen

Jurriaans foto’s

Benieuwd naar meer werk van Jurriaan? Bekijk hieronder een greep uit zijn portfolio: