Geheugenkaart

Alles over geheugenkaarten

De digitale content groeit elke dag. Geheugenkaarten helpen je die content vast te leggen, te bewaren en te delen. Deze exponentiële groei van informatie zorgt voor miljoenen flashgeheugenproducten die elke dag door fabrikanten worden vervaardigd. Van camera's tot USB-drives, de kwaliteit en prestaties van geheugentechnologie worden met de dag sneller en betrouwbaarder.

Snelheid | Klasses | Overzichtstabel | Capaciteit | Verschillende kaartjes | Advies

Wat zegt de snelheid over een kaartje?

Er zijn op het gebied van geheugenkaarten verschillende snelheidsniveaus beschikbaar. Deze snelheden worden meestal uitgedrukt in MB per seconde, maar soms ook cd-romsnelheden. Hierbij staat 1x gelijk aan 150 kB/s. Sommige camera's hebben hogesnelheidskaarten nodig om alle processen soepel te laten verlopen. Denk hierbij aan burstshots waarbij veel opnames snel achter elkaar weggeschreven moeten worden. Ook is het bij het maken van 8K of 4K-video’s belangrijk dat je een hoge schrijfsnelheid hebt.

Schrijfsnelheid vs. leessnelheid

Let erop dat er een verschil in schrijf- en leessnelheid zit, waarbij de maximale schrijfsnelheid altijd wat lager zal zijn dan de maximale leessnelheid. Schrijfsnelheid zegt iets over de snelheid waarmee bestanden op het kaartje geschreven worden. Leessnelheid gaat juist over de snelheid waarmee de foto’s van het kaartje overgezet kunnen worden naar de computer.

Soms worden schrijfsnelheden uitgedrukt in cd-romsnelheden. In dit overzicht zie je wat dat betekent in MB per seconde.

Schrijfsnelheid MB/s
1x 0,15
33x 5
66x 10
200x 30
500x 75
1000x 150

Welke snelheidsklasses zijn er?

Het classificatiesysteem bestaat uit een getal, geschreven in een letter C. Er bestaan momenteel 6 klasses: Class 2, Class 4, Class 6, Class 10, UHS Class 1 en UHS Class 3. Deze klasses staan voor de minimale gegarandeerde dataoverdrachtssnelheid die een kaart kan halen. Ultra High Speed is de nieuwe definitie voor nog snellere SD-kaarten. UHS Class 2 heeft als vereiste dat het altijd sneller moet zijn dan het maximum van UHS Class 1. In 2016 kondigde de SD Association een nieuwe standaard aan: de video-snelheidsklasse. Hierbij wordt de minimale schrijfsnelheid aangegeven.

Schrijfsnelheid Snelheidsklasse UHS Snelheidsklasse Video snelheidsklasse
90 MB/s     V90
60 MB/s     V60
30 MB/s   U3 V30
10 MB/s Class 10 U1 V10
6 MB/s Class 6   V6
4 MB/s Class 4    
2 MB/s Class 2    

Als je gaat filmen is het belangrijk om te kijken naar de schrijfsnelheid. Hoe groot je videobestanden zijn hangt sterk af van je camera en bijvoorbeeld de bitrate. Daarom is een eenduidig antwoord moeilijk te geven, maar onthoud het volgende:

  • SD/HD: Tegenwoordig kan je met bijna elke kaart in SD en HD filmen.
  • Full HD: Kies minimaal 30-40 MB/s, tenzij je veel slowmotion doet – dan is hoger aan te raden.
  • 4K: Gebruik een kaart die minimaal 90-150 MB/s kan wegschrijven. Voor professioneel gebruik adviseren wij minimaal 150-200 MB/s.
  • 8K: Voor deze grote resolutie heb je minimaal een schrijfsnelheid van 250-300 MB/s nodig, maar vaak ook sneller. Hierbij raden wij aan te werken met een (externe) SSD-schrijf als opslagmedium.

Wil je er zeker van zijn welke schrijfsnelheid past bij jouw camera en wensen, loop dan gewoon eens binnen in een van onze winkels. Daar zoeken we het graag samen met je uit.

Hoeveel GB heb ik nodig?

Je wilt natuurlijk niet dat je opeens geen foto's of video's meer kunt maken omdat je geheugenkaartje vol is. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel je ongeveer kwijt kunt op je kaartje. Aan de hand van ons overzichtje kan je zien hoeveel foto's je ongeveer kunt maken in JPG. Let op: de genoemde aantallen zijn slechts een indicatie. Dit kan natuurlijk verschillen per camera en per foto. Ook zijn je foto's aanzienlijker groter als je deze schiet in RAW.

Formaat 10MP 20MP 40MP
16GB 4500 2250 1100
32GB 9000 4500 2250
64GB 18000 9000 4500

Welke verschillende kaartjes zijn er allemaal?

Er zijn verschillende geheugenkaartje. Bij aanschaf is het belangrijk om er op te letten welke geheugenkaart er in jouw camera moet. De meest gangbare kaart is de SD-kaart, maar er zijn ook microSD-kaarten, CF-kaarten en XQD-kaarten.

SD-kaarten

SD-kaarten SD-kaarten zijn geheugenkaarten die zijn opgebouwd met flashgeheugen. Ze kunnen worden gebruikt in draagbare elektronica zoals camera's. Dit kaarttype is gebaseerd op de MMC-kaart maar werkt veel sneller.

Het verschil tussen SDHC en SDXC

SD-kaarten van 4 GB tot 32 GB worden SDHC (SD High Capacity) genoemd. Deze hebben als voordeel dat ze een grotere capaciteit hebben en bruikbaar zijn in de meeste elektronische apparaten.

SD-kaarten van 64 GB tot 2 TB worden SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) genoemd. Deze zijn alleen te gebruiken in apparaten waarop dit expliciet vermeld staat.

microSD-kaarten

microSD-kaarten worden gebruikt in apparaten waarbij de afmetingen van een gewone SD-kaart een probleem vormen, zoals mobiele telefoons. Met een adapter zijn deze kleinere kaarten echter ook te plaatsen in een gewone SD-sleuf!

CF-kaarten

CompactFlash, afgekort CF, is een geheugenkaart voor verwijderbare gegevensopslag door middel van flashgeheugen. Deze CF-kaartjes worden vooral gebruikt in professionele camera's.

CFast

CFast werd in 2009 geïntroduceerd als opvolger van de CF-kaart. De kaart doet dienst als een snellere versie van Compact Flash. Belangrijk is wel dat hij vanwege andere connectoren niet gebruikt kan worden in camera’s die op CF werken.

XQD-kaarten

XQD-kaarten zijn de oplossing voor professionele fotografen voor wie snelheid zeer belangrijk is. Deze kaarten zijn ontworpen voor high-end camera’s, waaronder modellen van Nikon en Sony. Sommige uitvoeringen schrijven foto’s en video’s weg met snelheden tot wel 400 MB/s.

CFexpress

In 2016 werd de CFexpress aangekondigd. Deze kaart biedt het beste van de XQD en CFast in één. De CFexpress en XQD zijn cross-compatibel.

Een greep uit ons aanbod:

Bekijk alle geheugenkaarten

Welk geheugenkaartje moet ik kopen?

De allereerste en belangrijkste vraag tijdens je zoektocht naar het geschikte geheugenkaartje is: welk kaartje past er in mijn camera? Veel moderne camera’s vereisen een SD-kaart, terwijl sommige professionele spiegelreflexcamera’s werken op Compact Flash, CFast, XQD of CFexpress. Kijk daarom altijd eerst welk type kaartje geschikt is voor jouw camera.

Daarnaast moet je voor jezelf bepalen wat je wilt doen met je camera. Ga je vooral foto’s maken in normale modus, dan heb je natuurlijk niet per se het snelste kaartje nodig. Schiet je veel foto’s achter elkaar (in burstmodus), zoals bijvoorbeeld bij sportfotografie, dan loont het om een kaartje aan te schaffen dat de foto’s snel weg kan schrijven. Reken maar uit: als je 10 foto’s per seconde schiet, en elke foto is 10 MB, wil je graag dat dat met een snelheid van 100 MB/s gaat. Ook als je video’s gaat schieten in 4K of zelfs 8K kwaliteit doe je er verstandig aan te kiezen voor een snelle schrijfsnelheid.

Tenslotte is het belangrijk om na te denken over de capaciteit van de geheugenkaart. Ga je lang op pad en heb je tussendoor niet de mogelijkheid om foto’s op te slaan op je computer of een externe harde schijf, dan is het handig om met een groot kaartje van bijvoorbeeld 64GB of 128GB op pad te gaan. In ons overzicht kan je zien hoeveel foto’s je daar ongeveer mee kunt maken.Meer lezen

welke geheugenkaart

WELKE GEHEUGENKAART?

SD, microSD, CFast, enzovoort. Zoveel kaarten, maar welke heb jij nodig?

> Lees artikel

foto's overzetten naar computer

VERWIJDERDE FOTO TERUGHALEN

Oeps, je hebt per ongeluk een prachtige foto verwijderd. Wat nu?

> Lees artikel

foto's overzetten naar computer

FOTO'S OP JE COMPUTER ZETTEN

Vele wegen leiden naar Rome. Ook als het gaat om foto's overzetten naar je computer.

> Lees artikel

backup maken

HOE MAAK JE EEN BACK-UP?

Om te voorkomen dat al je foto's weg zijn, moet je back-ups maken. Maar hoe?

> Lees artikel