tulpen fotografie

Wil jij van fotografie je beroep maken? Dit zijn onze tips.

Met deze acht tips maak je van jouw passie je baan.

Als je al een tijdje fotografeert, zal er vast een moment zijn geweest dat je dacht ‘wauw, was dit mijn baan maar’. Misschien denk je er zelfs écht over om je eerste professionele stappen te zetten. Wil jij van je fotografiepassie je beroep maken? Wij hebben een aantal tips voor je.

Tip 1: Onderscheid jezelf

Er zijn heel veel fotograferen. Daarom is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van alle anderen. Bedenk bij jezelf wat je stijl is en wat je mensen wilt en kunt bieden. Door bepaalde stijlkeuzes te maken, laat je duidelijk zien wat een klant aan je heeft. Fotografeer je bijvoorbeeld liever in warme of koele tonen? Schiet je graag portretten of evenementen? Denk na over wat jouw beelden uniek maken.

Tip 2: Blijf realistisch

Wij zijn de eersten die toegeven dat fotografie niet een beroep is dat is weggelegd voor iedereen. De concurrentie is moordend, je inkomsten variëren per week en een groot gedeelte van je werkweek ben je meer ondernemer dan fotograaf. Sta er daarom bij stil dat je niet in één dag een professionele en succesvolle (fulltime) fotograaf bent. Blijf realistisch en houd je doel voor ogen!

Tip 3: Verdiep je in marketing

Een fotograaf is voornamelijk een ondernemer. Een groot deel van je werkweek zul je daarom niet bezig zijn met fotograferen, maar met ondernemen. Je bent namelijk afhankelijk van klanten die op de foto willen. Het kan daarom echt goed lonen om je te verdiepen in het ondernemerschap, zodat je leert hoe je klanten kunt werven en voor een continue stroom aan inkomsten kunt zorgen.

Tip 4: Laat jezelf zien

Wanneer je van fotografie je beroep wilt maken, is het belangrijk dat klanten je kunnen vinden. Hiervoor is sociale media je beste vriend! Er zijn zoveel verschillende socialemediakanalen, dat je overal een andere doelgroep kunt aantrekken. Zo kun je op Instagram je portfolio laten zien en in je Instagram Story bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen delen. Daarnaast kun je op LinkedIn een professioneel netwerk opbouwen.

Tip 5: Goede inzet loont

Als je je voor een klant goed hebt ingezet en prachtige foto’s hebt gemaakt, is de kans groot dat diegene je aanbeveelt aan diens kennissen. Deze mond-tot-mondreclame is de beste reclame die je kunt hebben! Behalve je volledig inzetten voor je werk en je klant, hoef je er verder niet veel voor te doen. Ideaal!

Tip 6: Blijf jezelf ontwikkelen

Fotografie is een beroep dat altijd in beweging is. Daarom is het aan te raden om jezelf ook te blijven ontwikkelen. Houd in de gaten wat de trends van dit moment zijn, dan kun je daar op inspelen. Daarnaast kun je een tutorial volgen op YouTube of cursussen (bijvoorbeeld van de Kamera Express Academy ) zodat je je fotografie naar een hoger niveau kunt blijven tillen.

Tip 7: Bouw een portfolio

Een portfolio biedt jou de kans om aan anderen te laten zien wat je maakt. Door je beste foto’s te verzamelen en te tonen, kun je mogelijk potentiële klanten overhalen om jou te kiezen als fotograaf. Een portfolio kun je bijvoorbeeld bouwen op sociale media, Instagram leent zich hier uitstekend voor, maar je kunt ook een website maken. Het voordeel van een website is dat je hier ook je kennis kunt delen en contactgegevens kunt plaatsen.

Tip 8: Laat je niet afschrikken

Natuurlijk zitten er veel haken en ogen aan het beroep van een fotograaf, maar als je het echt wil en je volledig inzet voor je passie, kan het bijna niet anders dan goedgaan. Laat je dus niet afschrikken en ga ervoor! Stel het lukt je niet om jezelf te kunnen onderhouden als fulltime fotograaf, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.