fotobewerking

Ontdek de wereld van fotobewerking: nabewerking voor beginners

We helpen je op weg met tips en tricks

Wanneer je begint met fotografie, verken je misschien ook wel de beginselen van nabewerking. In deze blog neemt onze expert Uli je bij de hand zodat je goed voorbereid kunt beginnen met het bewerken van je foto’s. Uli is al tientallen jaren fotograaf en bewerkt sinds 1995 zijn foto’s. Hij legt je aan de hand van een aantal vragen meer uit over fotobewerking.

Waarom zou je je foto’s bewerken?

Hoewel je het graag zou willen, zijn de foto’s die je schiet niet altijd gelijk perfect. Soms komen de beelden niet geheel overeen met de situatie die je met je eigen ogen zag. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo nemen onze ogen kleuren, helderheid en contrasten anders waar dan een camerasensor. Het kan ook voorkomen dat je de camera onbewust schuin hield, waardoor de horizon op je foto schuin is, of dat je niet voldoende hebt ingezoomd voor het onderwerp van je foto. Het is simpelweg ook mogelijk dat je liever het beeld in zwart-wit ziet. Dit zijn allemaal redenen om te kiezen voor het bewerken van jouw foto's. Daarnaast kan fotobewerking ook heel leuk en creatief zijn, omdat er veel mogelijkheden zijn binnen bewerkingsprogramma’s.

Wat zijn de belangrijkste verbeteringen die je kunt doen?

Wanneer je je foto’s gaat bewerken, zijn er veel mogelijkheden. Zo kun je klassieke verbeteringen doen, zoals het verwijderen van een sterk aanwezige kleur. Lijkt er een gele waas over je beeld te liggen? Dan kun je dat dus wegwerken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld de witbalans, het contrast en de helderheid corrigeren. Een andere interessante mogelijkheid is het verscherpen van foto’s en het verminderen van ruis. Het is ook mogelijk om rode ogen op een portretfoto weg te werken, een storend element weg te halen of door iets toe te voegen.

Tenslotte kun je in de nabewerking je beeld ‘eigen’ maken. Door te kiezen voor een bepaalde uitsnede, sfeer en kleurboventonen, kun je een eigen uitstraling creëren waar mensen je beelden aan kunnen gaan herkennen.

Welk programma kun je het beste gebruiken?

Dat hangt natuurlijk af van je budget en voorkennis. Betaalde bewerkingsprogramma’s zoals Adobe Lightroom, Photoshop, Luminar of Capture One zijn over het algemeen makkelijker in gebruik dan een gratis bewerktool. Welk programma je gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, dus dat zou je moeten uitproberen. De Adobe-programma’s zijn vaak redelijk beginner vriendelijk.

Wat is het verschil tussen Adobe Photoshop en Lightroom?

Inmiddels vervagen de verschillen tussen de twee programma’s steeds meer, maar van origine is Adobe Photoshop (Elements) een klassiek beeldbewerkingsprogramma, waar Adobe Lightroom eigenlijk een RAW-converter is. Inmiddels zijn in Lightroom steeds meer bewerkmogelijkheden en ook in Photoshop kun je tegenwoordig RAW-bestanden omvormen en editen. Laten we even inzoomen per programma.

Adobe Lightroom

Als we kijken naar de module ‘ontwikkelen’ binnen Lightroom, zien we daar een aantal overzichtelijke tools. Hiermee kan onder meer de witbalans, belichting, helderheid en contrasten aangepast worden.

lightroom

Zo ziet het er bijvoorbeeld uit als je de belichting aanpast:

lightroom

Links: volledige belichting – Rechts: geen belichting.

Je kunt hier individuele kleuren wijzigen, foto’s verscherpen, ruis verminderen, lijnen recht trekken en effecten toevoegen. Alles wat je hier kunt doen, is duidelijk afgebakend. Je kunt bij wijze van spreken niet ‘over de scheef gaan’. Het is met Lightroom echter niet mogelijk om lettertypen te verwerken in foto’s of om meerdere foto’s samen te voegen tot één beeld. Een voordeel van Lightroom is dat je elke bewerkingsstap ongedaan kunt maken, het is wat dat betreft best vergevingsgezind.

lightroom

Adobe Photoshop

In Photoshop heb je veel meer mogelijkheden, omdat je je afbeeldingen kunt opknippen in verschillende lagen. Hierdoor kun je de bewerking een stuk ingewikkelder maken als je dat wil. In tegenstelling tot Lightroom is er niet één gerichte toolset om je foto te bewerken. Zo ziet Photoshop met alle verschillende lagen er dan uit:

photoshop

Adobe Photoshop kent veel verschillende mogelijkheden, maar soms zijn de aanpassingen die je doet niet omkeerbaar. Het programma is wat dat betreft niet heel vergevingsgezind.

photoshop

Nu je de verschillen en mogelijkheden van de programma’s kent, kun je zelf een keuze maken over welk bewerkingsprogramma het beste bij je past. Wil je voornamelijk de basisaspecten, zoals belichting en contrast, aanpassen? Dan is Lightroom zeer geschikt. Ga je liever wat verder in de nabewerking en experimenteer je graag? Dan kun je Photoshop gebruiken.

Zijn er ook gratis bewerkingsprogramma’s die je kan gebruiken?

Ja, er zijn ook verschillende gratis bewerkingsprogramma’s. Zo heb je bijvoorbeeld de gratis RAW-converters RAW-Therapee of Darktable. Deze converters komen met uitgebreide bewerkmogelijkheden én er zijn veel YouTube-tutorials te vinden. Op het gebied van klassieke fotobewerking is GIMP een gratis programma met veel bewerkingsmogelijkheden. Het is helaas wel complexer om te leren gebruiken, maar voor beginners bestaan er veel video’s.

Waar kan ik meer leren over nabewerking?

In de Kamera Express Academy bieden we een gratis basiscursus nabewerking aan. Deze cursus biedt de eerste handvaten als je aan de slag wilt met nabewerking. Daarnaast bieden we in Duitsland ook cursussen aan voor beginners die meer willen leren over het bewerken in Adobe Lightroom. Vanaf 2024 zullen we hier ook cursussen aanbieden over Adobe Photoshop.