Emotie in journalistieke fotografie header

Wil je emotie vastleggen met je foto’s? Wij helpen je op weg

Veel fotografen willen emotie vastleggen met hun beelden, maar hoe doe je dit eigenlijk? We vertellen je hier graag meer over en geven ook een paar handige tips voor wanneer je zelf emotie wilt fotograferen.

Emoties in foto's | Handige tips

Emoties in foto's 

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden en veel foto’s vertellen een verhaal. Dit verhaal zie je door het onderwerp, de omgeving en de context, maar je kunt het beeld en ook voelen door de emotie die is vastgelegd.

Veel verschillende fotografen willen emotie vangen op beeld. Denk bijvoorbeeld aan pers-, portret- en documentairefotografen. Elke foto van deze fotografen vertelt een opzichzelfstaand verhaal. Zo legt een persfotograaf nieuwswaardige momenten vast. Vaak zijn dit enorm beladen en emotionele momenten. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een fotoreportage van een oorlogsgebied of natuurramp. Maar denk ook eens aan een trouwfotograaf. Deze fotograaf blijft meestal op de achtergrond van de bruiloft om de rauwe en emotionele momenten vast te leggen, zoals een traan van de bruid of een glimlach van oma. Ook sportfotografen fotograferen emoties. Ze zijn vaak op zoek naar het perfecte plaatje om de emoties van een wedstrijd over te brengen, zoals een foto van een teleurgestelde sporter of een beeld van juichend publiek.

Hoewel veel foto's emoties oproepen bij de kijker, hoeft het nog niet per se in de foto direct zichtbaar te zijn. Een beeld van hevige rellen in een stad kunnen je een gevoel van woede, angst of verdriet geven. Een close-up van twee trouwringen met een prachtig boeket zorgt al snel voor een glimlach. Dit komt omdat je jezelf kan inleven in de situatie. Misschien herinner je je eigen bruiloft of kan je de angst van rellen goed voorstellen. Dit is ook een manier van emotie vastleggen. Het is passiever, want je legt de emotie bij de kijker neer in plaats van door het direct te tonen in je foto. De vastgelegde situatie schept de emotie.

Om emotie in je foto terug te krijgen, zal je de emotie van het moment moeten tonen. Een foto waarbij emotie duidelijk zichtbaar is, laat vaak het gezicht van het onderwerp duidelijk zien. Expressie in het gezicht van iemand kan een verhaal vertellen en het is aan de fotograaf om dit verhaal op het juiste moment vast te leggen. Zichtbare emotie van een ander kan de kijker aangrijpen en op diens beurt een vergelijkbaar gevoel geven.


Hoe breng je echte emotie in beeld? Onze tips

Heel leuk en aardig, maar hoe fotografeer je nou die emoties? Daar hebben we een aantal tips voor.

Tip 1: Blijf als fotograaf op de achtergrond
Door als fotograaf op de achtergrond te blijven, beïnvloed je de emotie niet. Toch wil je het liefst dichtbij zijn om natuurlijk die emotie van mensen vast te leggen. Je kan daarom werken met zoom- of telelenzen en alles op afstand fotograferen. Je kan ook compacte, onopvallende apparatuur gebruiken, zodat je als fotograaf minder opvalt en dichtbij kunt komen om emotie vast te leggen.

Tip 2: Zoek het juiste moment
Wanneer je emotie wilt vastleggen, moet je op zoek gaan naar hét moment. Zoek daarvoor naar een situatie die wat vertelt over de gebeurtenis, maar die wel iets extra’s toevoegt. Zo houd je je beelden interessant.

Tip 3: Zet niets in scène
Het is van belang dat het beeld niet in scène gezet. Een beeld met emotie vertelt namelijk het échte verhaal van échte mensen. Fotografeer ook met respect en waardigheid voor de mensen die je vastlegt.

Tip 4: Kies je juiste gear
Wij raden aan om gebruik te maken van lichtsterke objectieven met een korte brandpuntafstand. Zo ben je altijd voorbereid op alle lichtomstandigheden en voorkom je erge ruis in je foto’s. Door de korte brandpuntafstand kun je echt tussen de mensen of actie staan. Op die manier kun je de kijker het gevoel geven dat ze ook aanwezig waren en de emotie van het moment laten voelen.

Tip 5: Maak eens een fotoserie
Bij sommige onderwerpen is het belangrijk om ze van meerdere kanten te belichten. Het werkt dan goed om er een (kleine) fotoserie van te maken. Samen vertellen de foto’s in een serie een groter verhaal zodat alle emoties goed worden overgebracht.


Tip 6: Gebruik een stille sluiter
Als je emotionele mensen fotografeert, maak dan, indien mogelijk, gebruik van de stille sluiter optie op je camera. Hierdoor val je minder op en raken de mensen niet afgeleid door het geluid van de sluiter. Ze blijven dan langer zichzelf, waardoor je als fotograaf meer tijd hebt om op zoek te gaan naar het perfecte moment dat het verhaal vertelt.

Tip 7: Kies het juiste standpunt
Wanneer je emotie wilt vastleggen, kun je het beste iets lager dan ooghoogte fotograferen. Hierdoor kijkt de kijker meer in het gezicht van de persoon die je fotografeert en vallen storende elementen op de achtergrond weg.

Deel jouw resultaat

Heb jij een prachtige foto met emotie gemaakt? Deel jouw foto dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.


Overzichtspagina