De Duurzame Klik – Een kijkje achter de schermen

Van productie tot in de winkel: bij Kamera Express willen we elke stap in het proces zo duurzaam mogelijk maken. Daarom denken we na over het duurzaam verpakken van onze producten, maar ook het duurzaam versturen van jouw pakketjes. Zo willen we het proces van producent tot klant zo duurzaam mogelijk maken.

Duurzaam verpakken | Duurzaam versturen

Duurzaam verpakken

Wist je dat wij verpakkingen gebruiken die biologisch afbreekbaar zijn? En dat wij geen papieren pakbon meer meesturen? We hebben al meerdere stappen gezet om onze producten zo duurzaam mogelijk te verpakken. Zo gebruiken we milieuvriendelijkere enveloppen en hergebruiken wij verpakkingsmateriaal.

Golfkarton

Wij gebruiken sinds september 2020 golfkarton in ons verpakkingsproces. Dit karton wordt gedeeltelijk gemaakt van papier- en kartonafval. Daarnaast is het volledig biologisch afbreekbaar en dus vele malen duurzamer en verantwoordelijker dan bijvoorbeeld plastic.

Papieren pakbon

Wist je dat wij geen fysieke, papieren pakbon meer versturen? Hierdoor besparen wij maar liefst 40.000 velletjes papier per maand. Het ordernummer staat nu vermeld op het verzendlabel en daarnaast ontvang je een digitale factuur, waardoor de pakbon niet meer nodig is.

Milieuvriendelijkere enveloppen

Wij hebben sinds februari 2022 de witte enveloppen ingeruild voor een milieuvriendelijkere bruine variant die FSC Mix gecertificeerd zijn. FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’. Dit keurmerk geeft de garantie dat tenminste 70 procent van het hout dat voor het papier is gebruikt, afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Beperking van ‘lucht’ verzenden

De ‘luchtzakjes’ die wij gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw product niet schuift of beschadigt in de post, zijn vervangen voor een groenere variant van Sealed Air. Deze zakjes bestaan voor 50 procent uit gerecycled materiaal. Bovendien hebben wij nu verpakkingsdozen van verschillende maten. Hierdoor verzenden wij een klein product niet meer in een te grote verpakking met onnodig veel luchtzakjes.

Hergebruik verpakkingsmateriaal

Wanneer wij producten weer retour krijgen, hergebruiken wij het verpakkingsmateriaal voor bijvoorbeeld een volgende verzending.

Duurzaam versturen

Nadat wij de pakketjes zo duurzaam mogelijk hebben verpakt, moeten ze ook nog op de post. Ook het versturen willen we zo duurzaam mogelijk doen. Zo maken we gebruik van bezorgingsdiensten die zich richten op verduurzaming, zoals Trunkrs, PostNL en DHL Parcel.

Fulpra vrachtfiets

Met onze Fulpra vrachtfietsen kunnen we producten vanuit ons magazijn gemakkelijk én duurzaam naar onze winkel op de Rietbaan brengen. Het is een vrachtfiets met elektrische trapondersteuning, zodat het ook comfortabel fietst voor onze bezorgers. Het is dé groene oplossing voor het vervoer van producten naar onze winkel in de buurt.

Trunkrs

Trunkrs heeft een duidelijke visie over duurzaamheid. De bezorgdienst heeft niet alleen als doel om haar eigen voetafdruk te verkleinen, maar ook om de hele keten te verduurzamen door gebruik te blijven maken van bestaande infrastructuren, hergebruik van materialen en onbenutte capaciteit van bedrijfswagens en gebouwen in te zetten.

Doordat Trunkrs verantwoordelijkheid neemt, maakt het bedrijf een positieve impact op mens en omgeving.

PostNL

De bestellingen van Kamera Express in Nederland en België worden verzonden via PostNL. PostNL werkt er hard aan om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zo zet de bezorgdienst zich in om zo groen, schoon en milieuvriendelijk mogelijk te zijn. PostNL gebruikt onder meer al ruim 2000 elektrische bestelbusjes en het bedrijf bezorgde in 2021 in 7 steden de pakketjes uitstootvrij. Niet alleen onderweg wil PostNL zo duurzaam mogelijk zijn, ook de sorteercentra zijn volledig uitstootvrij door het gebruik van zonnepanelen, zuinig energieverbruik en inkoop van duurzame energie met zogenaamde Garanties Van Oorsprong (Nederlandse). PostNL heeft in 2021 96 procent van alle post- en brievenbuspakketjes uitstootvrij bezorgd. De bezorgdienst heeft als doel om in 2030 alle brieven en pakketjes in de Benelux uitstootvrij te bezorgen.

DHL

De bestellingen van Photospecialist (Powered by Kamera Express) worden klimaatneutraal verzonden via DHL Parcel. DHL werkt hard aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door duurzame sorteercentra te bouwen, bezorgauto’s te laten rijden op HVO100-diesel en het elektrisch wagenpark steeds verder uit te breiden. Het doel van DHL is om in 2050 wereldwijd hun uitstoot teruggebracht te hebben naar nul. Daarnaast compenseert DHL-zendingen binnen de Benelux ook via Land Life Company. De grote voordelen van pakketbezorging via DHL zijn de elektrische voertuigen, CO2-neutrale cityhubs en het doel om de CO2-uitstoot terug te brengen naar nul.