Nikon Wildlife fotografie

7 tips en tricks voor het fotograferen van wildlife

Ga aan de slag met de tips van wildlife fotograaf Jan-Joost Snijders

Jan-Joost Snijders is wildlife fotograaf en werkt al jaren met Nikon-apparatuur. Jan-Joost vindt het een uitdaging om creatief om te gaan met de omstandigheden zoals ze zijn.

"Vaak observeer ik op het moment zelf de omstandigheden. Hoe valt het licht? Wat doet het dier? Is er interactie met andere dieren? Al die omstandigheden bepalen hoe ik mijn foto maak. Het is soms onmogelijk om dat van tevoren al te bepalen. Dit zorgt er soms voor dat ik met een foto thuiskom die ik niet van tevoren in mijn hoofd had, maar waar ik wel heel tevreden mee ben."

Wil meer weten over hoe Jan-Joost te werk gaat of zelf aan de slag gaan? Jan-Joost neemt je bij de hand en deelt 7 tips and tricks, zodat jij je wildlife fotografie naar een hoger niveau kunt tillen.

Geduld | Laag standpunt | Gedrag | Apparatuur | Locaties | Respect | Omgeving  | Werk van Jan-Joost 


wildlife fotograferen tips

Tip 1: Heb geduld

In de wereld van wildlife fotografie is geduld je beste vriend. Niet jij, maar de dieren bepalen waar, wanneer en óf ze zich laten zien. Neem daarom de tijd om af en toe stil te staan, rond te kijken en geluiden in je op te nemen. Vaak loont het om af te wachten, het gedrag te bestuderen en te hopen dat het dier iets doet wat je foto spannender en unieker maakt. 

Uitleg bij de foto: Neushoorns zijn dieren die zich nergens toe laten dwingen. Door hun slechte zicht, maar goede gehoor zijn ze snel afgeleid en wantrouwig met mensen in de buurt. Het vogeltje (een Afrikaanse spreeuw) en de neushoorn zijn onafscheidelijk. De interactie tussen hen wilde ik hoe dan ook vastleggen. Daar was wat geduld voor nodig...

Wildlife fotografie

Tip 2: Kies voor een lager standpunt

Als je op safari gaat, zit je vaak in een hoge auto. Probeer zo laag mogelijk plaats te nemen of, nog liever, een eigen lage auto te huren. Door in een lage auto te zitten kom je meer op ooghoogte met de dieren die je fotografeert. Dit creëert meer verbinding met het dier en zorgt voor een extra dimensie. Wanneer je te voet dieren fotografeert, is het interessant om liggend te fotograferen.

Uitleg bij de foto: Ik maakte dit beeld vanaf een lager standpunt dan de vos zelf. Door ervoor te gaan liggen, creëer je een ander perspectief. Dat is de moeite waard. Daardoor valt je foto net wat meer op en krijg je een pakkender beeld.

Fotograferen wildlife tips

Tip 3: Verdiep je in het gedrag van dieren

Vrijwel alle dieren hebben een voorkeur om gedurende de dag of juist in de nacht actief te zijn. Wanneer je op zoek bent naar een specifiek dier, dan is het handig om te weten wanneer hij actief is. Daarnaast hebben sommige dieren bepaalde periodes dat zij zich beter en vaker laten zien. Denk bijvoorbeeld aan de bronstijd van het edelhert in september. Verder is het handig als je weet welk geluid het dier maakt. Vaak begeef je je in een dichtbegroeide omgeving waar je zicht beperkt is, dan is je gehoor dus een belangrijke leidraad.

Uitleg bij de foto: Wat jan-van-genten kenmerkt is het gedrag dat ze laten zien als hun partner terug komt nadat deze gezocht heeft naar voedsel. Ze nemen uitgebreid de tijd elkaar te begroeten door een soort dans te doen met elkaar. Door hier van op de hoogte te zijn, kun je de dieren op een interessante manier vastleggen. Jan-van-genten zijn enkel in de zomermaanden van april tot augustus te vinden op Helgoland (eiland ten noorden van Duitsland).

wilde dieren fotograferen

Tip 4: Ken je apparatuur door en door

Dieren hebben de neiging om zich vlug bedreigd te voelen door mensen. Wanneer je het dier in beeld hebt, wil je daarom snel, met de juiste instellingen, dit moment vast kunnen leggen voordat het weer verdwenen is. Je moet dus direct kunnen anticiperen. Hoe snel beweegt het dier en welke sluitertijd past hierbij, hoe zit het met de belichting en welke compositie kies je? Allemaal keuzes die je binnen een seconde moet kunnen maken en zo snel mogelijk, blindelings, moet kunnen instellen op je camera.

Uitleg bij de foto: Al dagen was ik op zoek naar deze familie. De moeder is schuw en probeert haar jongen continu te beschermen voor alle mogelijke gevaren en dus ook voor mensen. Ik had welgeteld denk ik 1 seconde om op het juiste moment de blik van zoveel mogelijk familieleden vast te leggen. 2 seconden na het maken van de foto ging moeder ervandoor samen met haar kroost.

wildlife vastleggen tips

Tip 5: Verken locaties en houd rekening met de stand van de zon

Verdiep je van tevoren in de locatie waar je op zoek gaat naar dieren. Meestal is er al informatie te vinden op welke specifieke plek dieren zich regelmatig laten zien. Dieren hebben vaak een voorkeur voor bepaalde plekken. Zo heeft elk luipaard wel een favoriete boom of rots waar deze regelmatig te vinden is.

Wanneer je deze plekken hebt gevonden, kun je via Google Maps bepalen vanaf welke hoeken je kunt fotograferen en wat de stand van de zon is op elk moment. Zo weet je of je beter ’s ochtends of aan het einde van de middag deze locatie kunt bezoeken.

Uitleg bij de foto: Bij luipaarden is vaak het leefgebied bekend. Ze hebben ook regelmatig vaste plekjes waar ze rusten of prooien verbergen. Zo wist ik dat dit luipaard met de naam Motsamai deze rots regelmatig bezocht. De eerste acht keer dat we er langs reden, hadden we geen geluk. De negende keer zagen wij haar in eerste instantie niet, terwijl we wel dachten een luipaard te horen. Door geschreeuw van hyena’s wisten we dat er wat gaande was in de buurt. Geduld loont…

tips wildlife fotografie

Tip 6: Respecteer de natuur

In alle gevallen begeef jij je in de wereld van het dier. Respecteer dit en houd gepaste afstand. Laat het dier naar jou toe komen, vermijd snelle beweging en maak zo min mogelijk geluid. Je zult zien dat dieren zich minder snel bedreigd voelen en hopelijk hun natuurlijke gedrag laten zien. Op zulke momenten maak je de beste foto’s!

Uitleg bij de foto: Deze olifant zocht ons op. Hij had interesse in de auto en wilde even kennis maken. Door rustig ergens stil te gaan staan, heb ik een foto kunnen maken van deze olifant, terwijl hij zich op slechts enkele meters van ons bevond.

tips wildlifefotografie

Tip 7: Betrek de omgeving in je foto 

Met een flinke zoomlens in je hand ben je al snel geneigd volledig gebruik te maken van je zoombereik. Hierdoor eindigt je foto al snel in een portret. Niets mis mee, maar zoom af en toe eens bewust uit. Laat zien in welke omgeving het dier zich bevindt en laat het dier onderdeel zijn van deze omgeving. Hiermee creëer je vaak net een ander beeld.

Uitleg bij de foto: Voor mij is er weinig zo mooi en elegant als een rennende giraffe. Wat nog mooier is; een rennende giraffe op de mooie savanne met de kleuren van de ondergaande zon. De omgeving geeft een dimensie aan deze foto.


Nikon wildlifefotografie

Wie is Jan-Joost Snijders?

Jan-Joost Snijders is een 32-jarige fotograaf. Hij komt uit Maastricht, woont in Heerlen en reist regelmatig. Als klein kind had hij al een voorliefde voor dieren en de natuur. Zijn vader was al met fotografie bezig ver voordat Jan-Joost geboren werd. Het duurde even voordat Jan-Joost zelf ook met fotografie aan de slag ging. Pas op zijn 26e kocht hij zijn eigen camera om zijn eerste reis naar Zuid-Afrika vast te leggen. Vooral de combinatie van die twee bleek een gouden zet. Vrijwel direct was hij verslaafd aan het fotograferen van dieren en hij was onder de indruk van de prachtige Afrikaanse landschappen en levensstijl.

Het feit dat de dieren voornamelijk de baas zijn, vindt hij heerlijk. Het onvoorspelbare en nooit weten wat je precies gaat vastleggen geeft een ontzettende kick. Als wildlife fotograaf bevind je je telkens in een avontuur. Jan-Joost probeert zoveel mogelijk bezig te zijn met het fotograferen van dieren. Zijn voorliefde voor Afrika zorgt ervoor dat hij ook regelmatig op dat continent is te vinden. Daarnaast werkt hij voor diverse lodges in Afrika als wildlife fotograaf.

Naast wildlife is hij erg geïnteresseerd in landschaps- en astrofotografie. Zeker dat laatste is een uitdaging met alle lichtvervuiling in de omgeving.

Apparatuur

Jan-Joost Snijders werkt uitsluitend met Nikon-camera’s. Voor wildlife fotografie zorgt hij er altijd voor dat hij meerdere camera’s bij zich heeft. Zijn twee favorieten hierbij zijn de D500 en de D750. Daarnaast gebruikt hij soms een D7500.

Op deze drie camera’s gebruikt hij lenzen die samen zo goed als alle brandpuntsafstanden beslaan. Zo gebruikt hij zijn absolute favoriet, de Nikon 400mm f/2.8, graag in combinatie met de D500, een Nikon 300mm f/4 PF op de D750 en een Nikon 24-120mm f/4 op de D7500. Zo heeft hij voor zowel grote als kleine dieren, maar ook voor dichtbij en ver weg de juiste apparatuur bij zich.

Canon 7D mark II

Nikon D500 body
  • Weer- en stofbestendig
  • APS-C 20.8 MP-sensor
  • EXPEED 5-beeldprocessor 
Bekijk hier!

Nikon 400mm F/2.8E
  • Ultrasnelle telelens
  • Voor het Nikon AF-systeem
  • Brandpuntafstand: 400mm
Bekijk hier!

Nikon 300mm F/4.0E
  • Innovatieve lens
  • Met fluorcoat
  • Brandpuntafstand: 300mm
Bekijk hier!

Het werk van Jan-Joost:

Benieuwd naar meer werk van Jan-Joost? Een greep uit zijn portfolio:


Nieuwsgierig naar meer tips over dierenfotografie? Lees dan dit tips-artikel!

< Terug naar het overzicht