Creëer diepte in landschapsfoto’s

Tips voor de mooiste landschapsfoto's

Ken je dat weidse, grootse, uitgestrekte gevoel dat je kunt hebben tijdens een wandeling in de natuur? Je wilt dit gevoel vasthouden en delen met anderen, maar hoe breng je dit gevoel goed over op een foto? Wij geven je hieronder een aantal tips.

Compositie | Balans | Gelaagd beeld | Standpunt | Scherptediepte | Contrast

Diepte door compositie

Een goede compositie is belangrijk bij het maken van foto’s, maar bij landschapsfotografie is het een extra uitdaging. Het beeld in de foto is namelijk kleiner dan het totaal beeld zoals je het ziet met eigen ogen. Daarnaast is een foto een tweedimensionaal beeld en hierdoor heeft het geen diepte van zichzelf. Deze diepte kan je wel bereiken door bewust de juiste compositie te kiezen.

De balans tussen voorgrond en omgeving

Bij het bepalen van de compositie is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen de voorgrond en de omgeving. Het is dus goed om een voorgrond te kiezen waarmee je het beeld ruimtelijker maakt. Maar zonder object op de voorgrond blijft het beeld vooral vlak. Een eenvoudige manier om diepte te creëren in je landschapsfoto is het gebruiken van een rivier of weg. Het lijkt namelijk altijd net alsof een weg of een rivier je ergens heen brengt. Door hier mee te spelen in je compositie, creëer je direct diepte en neem je de kijker mee in het beeld.

Fotograferen is zoeken naar het juiste beeld en blijven uitproberen. Neem hier de tijd voor en schiet zoveel mogelijk variaties als je kan.

diepte-in-landschapsfotografie

Een gelaagd beeld

Wat een beeld nog interessanter maakt zijn lagen. Je deelt het beeld op in verschillende onderdelen: de voorgrond, het middenstuk en de achtergrond. Zowel op de voorgrond, het middenstuk en op de achtergrond moet iets te zien zijn. Zo neem je de kijker mee in de foto. Het moet natuurlijk wel bijdragen aan het uiteindelijke gewenste resultaat en thema van de foto. Bij een landschapsfoto zorgen bijvoorbeeld omgevallen bomen, struiken, een schuurtje of een waterlijn voor interessante lagen.

Door te kijken naar het landschap in lijnvormen, bereik je snel een aantrekkelijk beeld en neem je de kijker gemakkelijk mee in het beeld. Probeer maar eens de rij bomen, de slootjes in het weiland en de horizon te zien als lijnen. Lijnen geven automatisch diepte in je foto. Schaduwen doen dit overigens ook. Vooral bij een laagstaande zon krijg je vaak interessante schaduwen en lijnspel.

Kies het juiste standpunt

Het standpunt waaruit je fotografeert is zeer bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Over het algemeen kun je aanhouden dat een hoger standpunt meer overzicht geeft en een lager standpunt het gevoel dat je als kijker in het landschap staat. Het is dus erg afhankelijk van het soort landschap dat je fotografeert en het resultaat dat je wilt bereiken met je foto. Het is verstandig om meerdere opties uit te proberen zodat je later kunt kiezen uit het beste effect.

Je creativiteit inzetten is zeker nodig. Soms bereik je net meer hoogte door op een hek te klimmen en krijg je zo het perfecte plaatje.

standpunt1
standpunt2

Scherptediepte

De juiste scherptediepte instellingen kunnen ook bijdragen aan het gevoel dat je wilt bereiken en is een extra toevoeging aan de eerder genoemde punten. Door de scherptediepte op oneindig te zetten kun je de kijker meetrekken in het beeld. Gebruik bijvoorbeeld bloemen, planten of dieren in de wei op de voorgrond en focus op het gebied op de achtergrond. Alles op de voorgrond zal vervagen en een doorkijkje vormen naar het beeld op de achtergrond. Dit geeft een gevoel van diepte in het beeld. Je aandacht trekt naar de horizon. Maar dit kan ook een gevoel van afstand geven. Door juist te focussen op de bloemen, planten of dieren op de voorgrond en de achtergrond laten vervagen, zal je beeld een iets persoonlijker gevoel geven.

Diepte door contrast

Een landschap is vaak vol met kleur en verschillende tinten groen en blauw. Contrast brengen in het beeld kan je foto levendiger maken. Door te spelen met donker en licht creëer je tegelijkertijd diepte. Daarnaast kan contrast ook een natuurlijke lijnvormen geven. Je kunt ook de felheid van kleurtinten benadrukken. Met het contrast kun je ook eenvoudig diepte creëren in je beeld.

Het contrast is ook achteraf aan te passen door je foto te bewerken. Wil je daar meer over lezen? Dan kun je terecht op onze blog over het bewerken van foto’s in Photoshop.

Meer inspiratie

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan de volgende artikelen of inspiratieblogs.

zo-fotografeer-je-een-regenboog

EEN REGENBOOG FOTOGRAFEREN

Hij komt en is ook zo weer weg, maar met deze tips leg je de regenboog goed vast.

> Lees artikel

noorderlicht

HET NOORDERLICHT FOTOGRAFEREN

Enkele tips om het noorderlicht vast te leggen.

> Lees artikel

fotograferen-met-tegenlicht

FOTOGRAFEREN MET TEGENLICHT

Fotograferen met tegenlicht kan moeilijk zijn, maar niet met deze tips.

> Lees artikel

alles-over-reflectie-fotografie

FOTOGRAFEREN MET REFLECTIE

Een reflectie kan een foto dynamischer maken. Maar waar moet je op letten?

> Lees artikel


> BEKIJK MEER FOTOGRAFIETIPS