Bewegende dieren fotograferen

Bewegende dieren fotograferen

Je luie kat of langzame schildpad fotograferen is niet zo moeilijk, maar die snelle jachtluipaard of vliegensvlugge buizerd vastleggen op de gevoelige plaat is een ander verhaal. Naast de juiste apparatuur vereist dat ook de nodige skills. We helpen je op weg met enkele tips.

Praktische tips | Inspiratiefoto's | Beste lenzen voor dierenfotografie

Praktisch: weet welke foto je wilt maken

Het klinkt misschien stom, maar bedenk van te voren goed welke foto(’s) je wilt maken. Met bewegende dieren krijg je soms maar één kans. Die wil je niet verprutsen omdat je de verkeerde lens op je camera hebt zitten of je instelingen nog totaal verkeerd staan. Daarom enkele praktische dingen voordat we aan de hand van enkele inspirerende foto’s in de uitvoering duiken.

Lens

Wat de juiste lens is voor de job hangt uiteraard af van het soort foto die je wilt maken. Bij het vastleggen van beweging is de telelens bij uitstek geschikt. Omdat het perspectief van de foto klein is, springt de actie meer uit de foto. Denk maar eens na: bij een groothoekfoto spat de actie er vaak niet af. Daarbij komt ook nog eens dat je bij de meeste (wilde) dieren niet dichtbij kunt komen met een groothoeklens. Wil je meer weten over welke lens geschikt is voor verschillende soorten dierenfotografie, bekijk dan onze keuzehulp eens.

Camera

Een geschikte camera voor dierenfotografie is snel, heeft een accurate autofocus en biedt voldoende grip. Daarbij kom je al snel bij systeem- en spiegelreflexcamera’s uit, die je de mogelijkheid geven je instellingen zelf te kiezen en hem met de perfecte lens te koppelen. Bij bewegende dieren wil je vooral veel foto’s maken, daarom is het maximaal aantal foto’s per seconde erg belangrijk. Daarbij wil je natuurlijk niet dat de autofocus tussendoor de weg kwijtraakt. De systeemcamera’s van Sony en Canon beschikken bijvoorbeeld over het handige Animal Eye AF, waarbij de focus altijd op de ogen blijft. In haastige situaties wil je tenslotte dat de camera fijn en solide in de hand ligt, zodat je direct klaar bent om te fotograferen.

Instellingen

Omdat je snel moet reageren is het belangrijk dat je de controle hebt over de instellingen van je camera. Gebruik bij voorkeur niet een van de automatische standen, omdat deze nooit voor elke denkbare situatie geschikt kunnen zijn. Bij het bepalen van de instellingen is het wederom van belang dat je weet wat voor foto je wilt maken. Een panning shot vereist andere instellingen dan een 'bevroren' beeld. Meer daarover wanneer we kijken naar de inspiratiefoto's.

Geduld

Het moment doet zich opeens en is razendsnel weer voorbij. Soms moet je daarom wat geduld hebben voordat je het gewenste resultaat bereikt. Je eigen hond luistert misschien naar ‘zit’, een wild dier krijg je echt niet zo ver. Niet gelukt of het moment gemist? Geef het dan niet meteen op.

Inspiratie: hoe maak je een actiefoto?

Dit panning shot is gemaakt door met de camera mee te bewegen met de herten. De kunst is om de juiste sluitertijd te vinden waarbij je het jezelf niet onmogelijk maakt om het dier scherp in beeld te houden, maar wel een mooie bewogen achtergrond creëert. Tegelijkertijd moet je ook de juiste compositie bewaren.

De sluitertijd vormt de basis van je instellingen. Zet daarom je camera op shutter priority modus. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de andere instellingen. Een vaste sluitertijd die altijd werkt kunnen we je helaas niet geven. Dit hangt teveel af van de snelheid van het dier, de afstand tussen jou en je onderwerp, de lichtomstandigheden en natuurlijk hoe onscherp je de achtergrond wilt. Een goede sluitertijd om mee te beginnen is 1/60 van een seconde. Kijk eerst wat dat met je shot doet en pas daarna je sluitertijd omhoog of omlaag aan.

Stel je camera in op burst modus, zodat je profiteert van het maximaal aantal foto's per seconde. Zo heb je meer kans dat het juiste plaatje er tussen zit. Voor extra stabiliteit kan je een monopod gebruiken. Let bij het fotograferen van bewegende dieren ook altijd goed op de compositie. Laat een open ruimte aan de kant van de foto waar het dier heen gaat. Dit maakt de foto een stuk prettiger om naar te kijken.

In tegenstelling tot bij het panning shot is de beweging in dit shot juist bevroren. Vooral als dieren op je af komen is dit vaak de beste optie.

Stel je sluitertijd zo in dat er geen beweging meer zit in het dier. Hiervoor zal je hem al snel moeten opschroeven naar een 1/500 of misschien wel 1/800, afhankelijk van de situatie. Dit vereist een groot diafragma om niet de ISO-waarde ongewenst omhoog te hoeven gooien. Gelukkig is dat ook wat we willen, want juist die onscherpte op de achtergrond (bokeh) zorgt ervoor dat het dier los komt van de achtergrond en er daardoor nog meer uitspringt. Het is daarom even spelen met de belichtingsdriehoek, maar houdt dit aan: snelle sluitertijd, groot diafragma, zo laag mogelijke ISO-waarde.

Een flinke telelens komt goed van pas bij dit soort foto's. Soms omdat je niet te dichtbij kunt komen, maar ook omdat het perspectief dan mooier is. Een monopod is daarbij geen overbodige luxe. Met een camera die kan scherpstellen op ogen, of specifieker dierenogen, ben je helemaal spekkoper. Let ook hierbij op de compositie. Is er misschien iets op de achtergrond dat je mooi kunt betrekken in de foto om het verhaal van de foto te verduidelijken? Tot slot, het dier komt op je af, waardoor je erop voorbereid moet zijn om uit te zoomen om de juiste compositie te behouden.

De beste lenzen voor dierenfotografie

Wil je aan de slag met dierenfotografie, maar weet je nog niet helemaal welke lens je nodig hebt? In onze keuzehulp helpen we je kiezen aan de hand van jouw wensen en budget.



Meer lezen

panning-shot

BEWEGING FOTOGRAFEREN

Bewegende onderwerpen fotograferen heb je zo onder de knie op deze tips.

> Lees artikel

belichtingsdriehoek

HET BELANG VAN DE BELICHTINGSDRIEHOEK

Houd de belichtingsdriehoek in de gaten, en je hebt altijd een goed belichte foto.

> Lees artikel

sluitertijd

WAT IS DE SLUITERTIJD?

De sluitertijd bepaalt een groot deel van jouw foto. Hoe bepaal je deze?

> Lees artikel

wintersport

WAT IS HET BOKEH-EFFECT?

Wat is bokeh en hoe creëer je het? Dat en meer lees je in dit artikel.

> Lees artikel