Dit is waarom je een nachtfilter gebruikt bij nacht- en astrofotografie

Nachtfilters zijn voor veel mensen onbekend, maar voor een astro- of nachtfotograaf zijn deze filters echt een musthave. Als je 's nachts fotografeert, wil je natuurlijk zelf de controle hebben over het licht. De grootste frustratie van astro- en nachtfotografen is daarom ongetwijfeld lichtvervuiling. Grote steden, snelwegen en lantaarnpalen stralen allemaal veel licht uit waardoor een foto vertroebeld. Om die reden gaan veel astro- en nachtfotografen naar een afgelegen plek, zoals een weiland of het strand, om in het donker te fotograferen. Heb je daar geen zin in? Dan biedt een nachtfilter de oplossing. 
 
Een nachtfilter heeft een paarse kleur en kan een grote hoeveelheid van deze storende lichtvervuiling tegengaan. Dit doet het filter door licht met een bepaalde golflengte, zoals het storende licht van lichtvervuiling, te blokkeren. Hiermee voorkomt een nachtfilter de typische oranje en gelige gloed die je zo vaak terugziet in astro- en nachtfotografie. Een ander voordeel van het gebruik van een nachtfilter, is dat het zorgt voor een scherper beeld met meer contrast en details. Een win-winsituatie dus! Houd bij het gebruik van een nachtfilter wel rekening met een lichtverlies van ongeveer 0.5 stops.
 

Nacht- en landschapsfotograaf Harmen Piekema heeft voor ons het NiSi Natural Night filter getest. Hij maakte de linkerfoto zonder nachtfilter en de rechterfoto met het nachtfilter van NiSi.

Harmen Piekema over het NiSi Natural Night filter: 

“Ik vind vooral de beelden die ik met het NiSi Natural Night Filter van het noorderlicht in Noorwegen heb gemaakt ontzettend gaaf! Het NiSi systeem werkt echt zo fijn. Het resultaat is ook erg scherp ook. Het is gewoon bizar hoe geel en lelijk de linkerfoto zonder gebruik van het Natural Night filter is.”

Nachtfilters zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zowel rond als vierkant. Als je kiest voor het vierkante formaat, plaats je het nachtfilter in een filtersysteem. Voor het gebruik van zo'n vierkante filter is dus wel een filterhouder nodig. Wij bieden verschillende merken nachtfilters aan, onder meer van NiSi en Benro. De specificaties kun je hieronder bekijken.

Het NiSi Natural Night filter

Zoals alle NiSi filters is ook dit filter gemaakt van de beste kwaliteit glas. Daarnaast is het filter voorzien van een dubbelzijdige en meerlaagse anti-reflectiecoating met een waterbestendige en oliebestendige Nano-coating. De NiSi Natural Night filters zijn beschikbaar met de volgende afmetingen:

  • 100mm x 100mm: voor de NiSi V5 Pro II 100mm filterhouder
  • 150mm x 150mm: voor de diverse NiSi ultragroothoek 150mm filterhouders en de nieuwe NiSi S5 150mm filterhouder voor ultragroohoekzooms van Tamron, Nikon, Sony en Sigma.
  • 180mm x 180mm: voor de NiSi 180mm filterhouder voor de Canon 11-24mm F/4.0

 

NiSi Natural Night filter 100x100mm

Het NiSi Natural Night Filter 100x100mm voor nacht- en astrofotografie is een exclusief filter voor de mooiste nachtfoto's. Het filter zorgt ervoor dat je in jouw foto's geen last meer heeft van ongewenste lichtvervuiling door bijvoorbeeld kunstmatige lichtbronnen.

NiSi Nachtfilter 100x100mm

NiSi Natural Night filter 150x150mm

Het NiSi Natural Night Filter 150x150mm voor Nacht- en Astrofotografie is een exclusief filter voor de mooiste nachtfoto's. Het filter zorgt ervoor dat je in jouw foto's geen last meer heeft van ongewenste lichtvervuiling door bijvoorbeeld kunstmatige lichtbronnen.

NiSi Nachtfilter 150x150mm

NiSi Natural Night filter 180x180mm

Het NiSi Natural Night Filter 180x180mm voor nacht- en astrofotografie is een exclusief filter voor de mooiste nachtfoto's. Het filter zorgt ervoor dat je in jouw foto's geen last meer heeft van ongewenste lichtvervuiling door bijvoorbeeld kunstmatige lichtbronnen.

NiSi Nachtfilter 180x180mm

 

 

Het Benro TrueNight filter

Ook het Benro TrueNight filter is gemaakt van uitstekend materiaal, namelijk hoogwaardig Schott optisch glas met Nano-coating om vuil, olie en vocht gemakkelijk te kunnen verwijderen. Ook dit filter is alleen te gebruiken met een filtersysteem. Het Benro Master Glass TrueNight filter heeft een afmeting van 100x100mm en wordt geleverd met een opbergetui.

Benro TrueNight filter 100x100mm

 

< Terug naar het thema nacht < Terug naar het thema astrofotografie