Reflectie

Alles over reflectie fotografie

De reflectie van een bergketen in een blauw meer of de wolken die langsdrijven in een hoge wolkenkrabber, reflectie fotografie is een creatieve en interessante manier van fotograferen. De kijker wordt gedwongen om beter te kijken naar de foto. Vaak is niet in één oogopslag te zien hoe de foto in elkaar zit en het levert prachtige dynamische plaatjes op. Hierdoor veranderen ‘gewone’ foto’s in kunstwerken.

Toch is het fotograferen van reflecties complexer dan je in eerste instantie zou denken. In deze blog leggen we het graag voor je uit.

Wat is een reflectie?

Een reflectie is de weerkaatsing van een onderwerp. Hoe een reflectie zichtbaar wordt ligt aan de hoeveelheid licht. Als je je eenmaal verdiept in reflectie fotografie zul je opmerken dat reflecties overal te vinden zijn.

Reflecties in water

Bij reflecties fotografie denk je al snel aan reflecties in water. Het is een onderwerp dat misschien het meest bekend is, maar daardoor niet minder interessant.

Reflecties in water kunnen de bekende bergreflecties zijn in mooie blauwe meren, maar kunnen ook de reflecties zijn van gebouwen, bomen of personen in waterplassen.

Reflecties in spiegels

Wie heeft er niet een reflectie 'selfie' gemaakt via de spiegel. Doe je stap opzij en je kunt prima een reflectie foto maken van je omgeving zonder dat je jezelf (en je camera) vastlegt. Fotografie via een spiegel maakt het mogelijk om eindeloos creatief te zijn.

Neem bijvoorbeeld eens een spiegel mee de natuur in en speel met de reflectie van je omgeving.

Reflecties in glas

Voor reflectie fotografie in glas is de lichtinval en de hoek waarin je fotografeert belangrijk. Door via glas te fotograferen geef je de foto een extra dimensie wanneer je vastlegt wat er zowel achter het glas als voor het glas gebeurt. Reflecties in glas kunnen ook de bekende wolken of andere gebouwen in de ramen van de wolkenkrabber zijn. Dit is perfect voor architectuurfotografie.

Reflecties in metaal

Dit zijn reflecties in bijvoorbeeld kerstballen, liftdeuren of de chromen velgen van een auto. Door de vorm van het object waarin je de reflectie terugziet kan het beeld gebogen en vervormd zijn.

Dit kan mooie beelden opleveren en bijna een fisheye effect geven.

Reflecties via gladde oppervlakken

Gladde oppervlakken zijn de hoogglans keukenkastjes, de bovenkant van een piano of tegels.

Deze reflecties zijn niet zo voor de hand liggend als bijvoorbeeld water reflecties, maar zeker de moeite waard.

Creatief met reflectie fotografie 

Interessante composities

Afhankelijk van je onderwerp kun je met reflectie fotografie je creativiteit volledig benutten. Door bijvoorbeeld de foto op z’n kop te keren (180 graden, dus reflectie boven) krijg je een vervreemd maar dynamisch beeld.

Een leuke manier om te spelen met reflectie fotografie is om verschillende elementen zoals binnen en buiten te combineren. Blaadjes op een wateroppervlak gecombineerd met een reflectie van een groot gebouw kan het beeld heel anders maken dan andere mensen hebben gezien die dag. Of een foto van een interieur via een raam met een reflectie van een boom achter jou, de fotograaf.

Met reflectie fotografie ben je bezig met een beeld creëren in plaats van het simpelweg vastleggen van een situatie. Hierdoor kun je oneindig creatief zijn. Gebruik horizontale en verticale reflecties maar vergeet vooral niet de zijwaartse reflecties.

Tips voor reflectie fotografie

Waar moet je op letten bij reflectie fotografie?

Horizon en symmetrie is heel belangrijk bij reflectie fotografie. De bekendste compositieregel is dat de horizon niet in het midden van het plaatje geplaatst moet worden maar 1/3 van de boven- of onderkant van het kader. Voor reflectie fotografie geldt dit niet. Door de horizon in het midden te plaatsen krijg je een mooi symmetrisch plaatje.

Voor reflectie fotografie is licht heel belangrijk. Het mooiste zonlicht krijg je bij zonsopgang en zonsondergang. Voor een goede reflectie foto is het noodzaak dat het onderwerp (wat je wilt reflecteren) goed belicht is. Donkere objecten geven enkel een silhouet.

Voor reflectie fotografie in water is het belangrijk dat het windstil is. Op die manier krijg je de duidelijkste reflectie foto’s. Maar bewegend water kan in sommige gevallen juist bijdragen aan het effect en vervormen. Dit is voor elke situatie anders.Wat zie je in de reflectie?

Wanneer je voor de spiegel staat of boven een waterplas hangt zie je jezelf terug reflecteren. Verander van positie, neem een schuine invalshoek aan en het plaatje veranderd compleet. Verander vervolgens van invalshoek, van hoog en laag standpunt en kijk goed naar wat je terugziet reflecteren. Dat is je foto, jouw kunstwerk.
 
Zoek naar de interessante elementen om je heen. Dit voegt iets toe aan je foto. Dit kunnen schapenwolken zijn die in het water reflecteren of een persoon dat net langsloopt en reflecteert in een plas water.

Waar focus je op bij reflectie fotografie?

Scherpstellen gaat niet vanzelf bij reflectie fotografie. De camera weet niet op welk onderwerp jij wilt focussen. De reflectie is extra lastig voor de camera om op scherp te stellen.

Schakel daarom de camera naar manuele focus zodat je hier zelf controle over hebt. Mocht het toch nog lastig zijn, focus dan op de middenlijn tussen het onderwerp en de reflectie.

Lijn de foto goed uit. Als je kiest om de reflectie het hoofdthema van de foto te laten worden dan moet de foto goed uitgelijnd zijn zodat de reflectie ook daadwerkelijk het hoofdobject is. Gebruik hier eventueel een rasterweergave voor op de camera. Hierdoor hoef je er achteraf minder aan te sleutelen.


Welke instellingen gebruik je voor reflectie fotografie?

Polarisatiefilters geven je meer controle over in welke mate de reflectie zichtbaar is in de foto. Het kan zorgen dat de reflecties worden verminderd in de foto. Maar je kan ook met een polarisatiefilter reflecties juist versterken. Draai simpelweg het filter in de tegenovergestelde richting. Hiermee zorg je dat je juist alleen licht van de weerkaatsing vangt. Een filter kan echter wel de kleuren vervormen. Dit kan je later met een fotobewerkingsprogramma aanpassen.

ND-filters geven je de mogelijkheid om het wateroppervlak te egaliseren. Het is dan wel nodig om met een statief te werken in verband met de lange sluitertijd. ND-filters geven de foto’s een dromerige sfeer mee.

Voor water reflecties kan het handig zijn om met statief te werken en lange sluitertijd. Of je een statief nodig hebt is afhankelijk van het licht en de wind.

De daadwerkelijke instellingen van de camera verschillen per foto en omstandigheden. Het diafragma, sluitertijd, ISO en lichtmetingen moeten per geval worden aangepast. Lees onze andere blogs om meer te weten te komen over deze onderwerpen.


Reflecties zijn overal te vinden en stelt je in staat om indrukwekkende foto’s te maken. Het gaat om creativiteit, vindingrijk te zijn en vooral veel experimenteren. Reflectie fotografie geeft je de mogelijkheid om uit je comfortzone te stappen en je vaardigheden te verbeteren. En eenmaal bezig met reflectie fotografie zal je overal om je heen reflecties tegen komen en daarmee oneindig veel mogelijkheden voor een nieuw kunstwerk.

Probeer het eens uit!


Meer inspiratie opdoen?

Bekijk ook eens deze pagina's vol fotografietips:

Alle blogs