portretideeën

Alles over het fotograferen van reflecties

Maak van je foto's echte kunstwerken

Waar de ene fotograaf reflecties liever vermijdt, zoekt de ander ze juist op. Wij dagen je uit om eens aan de slag te gaan met het fotograferen van reflecties. Het is een creatieve en interessante manier van fotograferen. Leg bijvoorbeeld eens de reflectie van een bergketen vast in een blauw meer of de wolken die weerspiegelen in een wolkenkrabber. Wanneer je kijkt naar een foto met reflecties is één oogopslag vaak niet genoeg om te zien hoe de foto in elkaar zit. Leuke uitdaging toch? Door reflecties te fotograferen, veranderen je beelden in echte kunstwerken. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, daarom helpen we je graag op weg. 

Wat is een reflectie?

Een reflectie is de weerkaatsing van een onderwerp. Hoe een reflectie zichtbaar wordt, ligt aan de hoeveelheid licht. Als je je eenmaal verdiept in het fotograferen van reflecties zul je merken dat reflecties eigenlijk overal te vinden zijn. We geven een paar voorbeelden:

Reflecties in water

Wanneer je denkt aan het fotograferen van reflecties, denk je misschien al snel aan weerspiegelingen in water. Je kunt bijvoorbeeld een bergketen vastleggen met een reflectie in een prachtig blauw meer, waardoor de bergen er nóg imposanter uit zien. Je kunt er ook voor kiezen om in een stad op zoek te gaan naar waterplassen en daarin de reflectie van een gebouw, boom of persoon vast te leggen. 

Reflecties in spiegels

Wie heeft er niet een spiegelselfie gemaakt? Ook dit is een manier om reflectie te fotograferen. Je kunt ook eens de spiegel op de grond leggen, een stap opzij doen en een foto maken van de spiegel en je omgeving zonder dat je jezelf (en je camera) vastlegt. Je kunt hier eindeloos creatief mee zijn! Neem bijvoorbeeld eens een spiegel mee de natuur in en speel met de reflectie van je omgeving.

Reflecties in glas

Wanneer je een reflectie wilt vastleggen in glas is de lichtinval en de hoek waarin je fotografeert belangrijk. Door reflecties in glas te fotograferen, geef je de foto een extra dimensie. Je kunt bijvoorbeeld wolken vastleggen in het glas van een wolkenkrabber. Dit is perfect voor architectuurfotografie. Wil je jezelf uitdagen? Leg dan eens vast wat er voor én achter het glas gebeurt. 

Reflecties in metaal

Je kunt ook een reflectie fotograferen in bijvoorbeeld kerstballen, liftdeuren of de velgen van een auto. Door de vorm van het object waarin je de reflectie terugziet, kan het beeld gebogen en vervormd zijn. Dit kan mooie beelden opleveren en bijna een fisheye effect geven.

Reflecties via gladde oppervlakken

Je kunt er ook voor kiezen om een reflectie te fotograferen via een glad oppervalk, zoals hoogglans keukenkastjes, de bovenkant van een piano of tegels. Deze reflecties zijn niet zo voor de hand liggend als bijvoorbeeld weerspiegelingen in water reflecties, maar het is zeker de moeite waard om hier eens mee te experimenteren.

Laat je creativiteit de vrije loop 

Wanneer je aan de slag gaat met het fotograferen van reflecties ben je eigenlijk meer bezig met een beeld creëren in plaats van het vastleggen van een situatie. Hierdoor kun je oneindig creatief zijn! Wanneer je reflecties fotografeert, kun je je creativiteit volledig benutten. Keer je afbeelding bijvoorbeeld eens om, zodat de reflectie boven in het beeld zit. Hierdoor krijg je een vervreemd, maar dynamisch beeld! Je kunt ook spelen met het fotograferen van reflecties door te combineren wat voor én achter het glas zit. Maak bijvoorbeeld eens een foto van een interieur via een raam, terwijl je jezelf of je omgeving in de weerspiegeling ziet. 

Tips voor het vastleggen van reflecties

Waar moet je op letten bij het fotograferen van reflecties?

Wanneer je een reflectie vastlegt, is de compositie belangrijk en in het bijzonder de horizon van je foto en de symmetrie van wat je vastlegt. De bekendste compositieregel is dat de horizon niet in het midden van het plaatje geplaatst moet worden maar op een derde van de boven- of onderkant van het beeld. Deze regel kun je vergeten wanneer je reflecties fotografeert. Door de horizon namelijk in het midden te plaatsen krijg je een mooi symmetrisch plaatje, bijvoorbeeld wanneer je een bergketen fotografeert.

Voor het vastleggen van reflecties is licht heel belangrijk. Het mooiste zonlicht krijg je bij zonsopgang en -ondergang. Voor een goede reflectiefoto is het belangrijk dat het onderwerp (wat je wilt reflecteren) goed belicht is. Donkere objecten geven enkel een silhouet.



Wat zie je in de reflectie?

Wanneer je voor de spiegel staat of boven een waterplas hangt, zie je jezelf in de reflectie. Als je eens van positie verandert en een schuine invalshoek kiest, verandert het beeld compleet. Speel vervolgens eens met de invalshoek en je standpunt en kijk goed naar wat je terugziet reflecteren.
 
Als je niet goed weet wát je wilt reflecteren, zoek dan eens naar de interessante elementen om je heen. Dit kunnen schapenwolken zijn die in het water reflecteren of een persoon dat net langsloopt en reflecteert in een plas water.

Waar focus je op bij reflectiefotografie?

Scherpstellen gaat niet vanzelf bij het fotograferen van reflecties. De camera weet niet op welk onderwerp jij wilt focussen. Voor een camera kan het lastig zijn om scherp te stellen op de reflectie. Schakel daarom de camera naar manuele focus zodat je hier zelf controle over hebt. Mocht het toch nog lastig zijn, focus dan op de middenlijn tussen het onderwerp en de reflectie.

Lijn de foto goed uit. Als je kiest om de reflectie het hoofdthema van de foto te laten worden dan moet de foto goed uitgelijnd zijn zodat de reflectie ook daadwerkelijk het hoofdobject is. Gebruik hier eventueel een rasterweergave voor op de camera. Hierdoor hoef je er achteraf minder aan te sleutelen.


Wat heb je nodig voor reflectiefotografie?

Wanneer je reflecties gaat fotograferen, is het belangrijk om de instellingen van je camera aan de omstandigheden aan te passen. Gelukkig zijn er ook accessoires die je meer houvast geven wanneer je reflecties gaat fotograferen. Zo geven polarisatiefilters je meer controle over de welke mate waarin de reflectie zichtbaar is op de foto. Deze filter kan ervoor zorgen dat de reflecties verminderd worden in de foto. Maar je kan ook juist de reflecties versterken. Draai simpelweg het filter in de tegenovergestelde richting. Hiermee zorg je dat je juist alleen licht van de weerkaatsing vangt. Een filter kan wel de kleuren vervormen, maar dit kan je in de nabewerking weer aanpassen.

Je kunt er ook voor kiezen om ND-filters te gebruiken. Deze filters geven je de mogelijkheid om het wateroppervlak te egaliseren. Het is dan wel nodig om met een statief te werken in verband met de lange sluitertijd. ND-filters geven de foto’s een dromerige sfeer mee.

< Terug naar het overzicht