Sound on! Alles over audio

Hoe werkt een microfoon? | Welke microfoon? | Welke accessoires? | Tips van een pro

Als je in je vlog veel aan het woord bent, moet je natuurlijk goed verstaanbaar zijn. De kwaliteit van de audio is dan bijna net zo belangrijk als die van de video. Het liefst geef je de kijkers van je vlog een heldere toespraak zonder ruis en omgevingsgeluid. Maar hoe doe je dit precies? Nou, met een goede microfoon!

Vrijwel elke camera die kan filmen, neemt ook geluid op. Deze interne microfoon is over het algemeen niet de beste voor het opnemen van gericht geluid. Deze microfoons nemen geluid op van alles wat zich voor én rondom de camera bevindt. Je krijgt dus ook te maken met geluiden die je helemaal niet in je vlog wilt. In dit artikel over audio leggen wij je uit welke type microfoons er zijn én welke het beste zijn voor vloggen.


Hoe werkt een microfoon?

Voordat we laten zien welke microfoons geschikt zijn, gaan we eerst kijken naar hoe microfoons precies werken. Elke soort microfoon pikt geluid namelijk op een andere manier op. Hierdoor kan je voor iedere situatie weer een andere microfoon gebruiken. Hieronder staan de belangrijkste uitgelicht zodat je een beter beeld kan vormen bij de microfoons waar we het later over hebben.
Omni-directioneel

Een omnidirectionele microfoon pikt het geluid rondom de microfoon op, vanuit alle kanten tegelijk. Dit is hoe de ingebouwde microfoon van je camera werkt. Dit opnamepatroon is ideaal als je graag omgevingsgeluid wil en het geluid van alle kanten kan komen. Dit kan in interviews, maar ook bij het opnemen van bijvoorbeeld presentaties. Voor vlogs en films worden dit soort microfoons zelden gebruikt.

Bi-directioneel

Dit soort microfoon neemt het geluid van voren en achteren op tegelijk op. De zijkanten nemen dus geen geluid op. Dit is een ideale microfoon als je een gesprek of interview opneemt tussen twee personen en er maar één centrale microfoon is tussen de twee personen. Veel mensen in de radio- of podcast-studio gebruiken dit soort microfoons.

Lobar/uni-directioneel

De microfoons met een Lobar-oppikpatroon kan je heel goed richten. Je neemt daarmee audio op, direct voor de microfoon, een klein beetje erachter en de zijkanten minimaal. Dit is dan ook een richtmicrofoon (of shotgun) die veel gebruikt wordt op professionele filmsets. Hier wil je namelijk echt alléén het geluid van de acteur of een handeling opnemen en verder niks. Deze microfoons zijn lastig om mee te werken en zijn dan ook weggelegd voor de professionele geluidsman of -vrouw.

Cardoïde

Cardoïde microfoons nemen voornamelijk geluid aan de voorkant op, maar met een redelijk wijd bereik. Dit is de meest voorkomende soort microfoon en deze zie je dan ook het meeste terug bij interviews, zangers, muziekinstumenten, optredens en nog veel meer. Als je omgevingsgeluid niet erg vindt, dan is deze prima te gebruiken voor video.

Supercardoïde

Dit is de meest populaire soort microfoon bij filmmakers en ook voor vloggers. Net als de Lobar kan je erg gericht geluid opnemen, maar is er toch nog ruimte voor foutjes dankzij het iets bredere oppikpatroon. Ook dit soort microfoons worden vaak aangeduid als 'shotgun' of 'videomic'. Veel van deze microfoons kan je direct op je camera aansluiten en je neemt het geluid op waar je de camera naar richt. Ideaal dus.

Hypercardoïde

Hypercardoïde microfoons zitten een beetje tussen de normale cardoïde en supercardoïde in. Je pakt iets meer omgevingsgeluid op, maar kan toch wel een beetje richten. Meestal worden deze gebruik bij het opnemen van muziekinstrumenten.


Welke soort microfoon?

Nu je weet welke soort opnamepatronen er zijn, kunnen we kijken naar welk type microfoon het meeste geschikt is voor jouw vlog. Uiteraard is de microfoon die je uiteindelijk kiest afhankelijk van het type vlog die je maakt.

De shotgun/videomic

Deze microfoons plaats je direct op je camera. Ze passen op de meeste video-, spiegelreflex- en systeemcamera's en zijn aan te sluiten met een 3.5mm jack kabel. Het opnamepatroon is supercardoïde en dus kan je er goed mee richten. Als je vlogt, dan richt je de camera op jezelf óf op een ander onderwerp. Hier wil je dan ook direct de audio van opnemen en daarom is de shotgun microfoon erg geschikt voor je vlog. Hieronder hebben we drie enorm populaire videomics voor je geselecteerd, elk passend in een ander budget. De Rode Videomic NTG is een perfecte microfoon voor de iets gevorderde vlogger en heeft het beste van een shotgun en lobar microfoon samengevoegd.

Sennheiser MKE 400
 • Compact
 • Stabilisator
 • Gevoeligheid instelbaar
Bekijk hier!

Rode Videomic Pro+
 • Shockmount
 • Windbescherming
 • Highpass filter
Bekijk hier!

Rode Videomic Rycote
 • Rycote shockmount
 • Voor beginners
 • Lang ontwerp
Bekijk hier!
De lavalier

Lavalier microfoons zijn die kleine, bijna onzichtbare microfoons die presentatoren op televisie vaak dragen. Ze zijn vaak draadloos en je kan ze makkelijk op je kleding vast maken. Ook in films worden ze vaak gebruik door ze net onder de kraag van een acteur te verstoppen. Dankzij het omni-directionele opname patroon van deze kleine microfoons kan je goed stemgeluid opnemen. Vind je het niet erg dat deze microfoon zichtbaar is, of wil je geen grote microfoon op je camera? Dan is deze uitstekend voor je vlog. Let er wel op dat je vrijwel geen omgevingsgeluid opneemt met een lavalier.

Rode Wireless Go
 • Draadloos
 • Ingebouwde microfoon
 • Tot 7u batterij
Bekijk hier!

Rode Smartlav+
 • Voor smartphones
 • Goede kwaliteit
 • Ook voor camera's
Bekijk hier!

Saramonic Blink 500 B1
 • Draadloos
 • Uitbreidbaar
 • Ook voor smartphones
Bekijk hier!

 

Accessoires

Met alleen de microfoon op je camera ben je er meestal nog niet. In veel gevallen is het handig om bepaalde accessoires te gaan gebruiken. Als je veel buiten te vinden bent, heb je waarschijnlijk veel last van de wind. Veel microfoons worden geleverd met een schuimkap die al veel ruis voorkomt, maar met echt flinke wind werkt dit niet. Hiervoor zijn er deadcats. De naam klinkt misschien raar, maar dit zijn in feite enorm harige windkappen voor over je microfoon. Door de haren wordt de wind weg gefilterd en heb jij mooi geluid.

De microfoons hierboven hebben allemaal een 3.5mm jack-aansluiting die in de meeste camera's past. Iets professionelere microfoons hebben vaak een XLR-aansluiting met drie pinnen. Deze passen dan weer op de professionele camera's of externe audio recorders.

Gelukkig zijn er ook adapters voor deze aansluitingen naar 3.5mm, zodat je deze gewoon kan gebruiken op je DSLR- of systeemcamera. Niet elke XLR-microfoon kan gebruikt worden overigens, omdat sommige stroom moeten krijgen uit de camera in plaats van batterijen. Dit werkt dan vaak niet in combinatie met een 3.5mm adapter.

 

Tips van audio-specialist Peter Post

 • Het is heel belangrijk om de microfoon zo dicht mogelijk bij je onderwerp te hebben. Hoe minder ruimte er tussen de microfoon en het onderwerp zit, hoe minder last je hebt van het omgevingsgeluid. Daarom zijn lavalier microfoons enorm populair onder de vloggers.
 • Veel mensen maken de fout te denken dat Stereo altijd beter is dan Mono, terwijl beide types ieder een eigen functie hebben. Mono is voor vloggen beter, terwijl Stereo weer beter is als je jezelf als muzikant wil opnemen.
 • Zorg voor een windjammer als je buiten filmt. Voor elke microfoon biedt Rode een deadcat. Deze harige vriend zorgt ervoor dat je opnames niet worden overstemd door windruis.

Overzichtspagina