5-assige beeldstabilisatie

Wat is dan een 5-assige beeldstabilisator?
Iedereen beweegt. Bewust of onbewust bewegen je handen dus ook. Probeer maar eens een camera uit de losse hand volledig stil te houden. Daarnaast beweegt de camera zelfs al een beetje wanneer je de sluiterknop indrukt. Hierdoor kan het zijn dat bewegingsonscherpte krijgt in je beelden. Om dit te voorkomen is beeldstabilisatie een uitkomst. Deze compenseert de handbewegingen die je maakt met de camera door de sensor te stabiliseren. Je foto’s zijn zichtbaar scherper. Sony heeft een in-body beeldstabilisatie ontwikkeld die bewegingen compenseert vanuit vijf verschillende assen, namelijk:

  1. De X-as (horizontale bewegingen)
  2. De Y-as (verticale bewegingen)
  3. De Roll (rolbewegingen)
  4. De Pitch (verticale kantelbewegingen)
  5. De Yaw (horizontale kantelbewegingen)

De bewegingen worden door middel van een combinatie van sensoren, magneten en lagers in de body van de camera gedetecteerd en gecorrigeerd, zodat je scherp beeld krijgt. Uiteraard betekent dit niet dat je foto’s nu altijd scherp zullen zijn. Bij extreme bewegingen of erg lange sluitertijden kan het toch beter zijn een statief te gebruiken. De werking van de stabilisatie over de X-, Y- en Roll-as is niet afhankelijk van welke lens je gebruikt. Voor de Pitch en Yaw stabilisatie is informatie van de lens nodig. Als je een lens hebt die elektronisch met je camera communiceert hoef je niets te doen.

De camera weet dan automatisch hoever de lens van de sensor verwijderd is en kan daarop de beeldstabilisatie afstemmen. Heb je echter een lens die deze informatie niet kan doorgeven, kan je zelf de brandpuntsafstand handmatig instellen op je Sony camera.

Gebruik je in een bepaalde situatie toch liever een statief? Vergeet dan niet de beeldstabilisatie uit te zetten, anders zou de functionaliteit kunnen overcompenseren en heb je alsnog kans op onscherpe beelden.