Bedreigde dieren vastgelegd met de Sony RX10 mark III

Sony en de European Outdoor Conservation Association (EOCA) bundelen hun krachten met een fotografieproject waarin natuurfotografen de meest bedreigde diersoorten van Europa in beeld brengen. Fotografen uit heel Europa deden mee, met als resultaat een fotoserie waarin u een glimp krijgt van Europa's meest bedreigde dieren, waaronder de papagaaiduiker, bizon en veelvraat. Ook Nederlandse fotograaf Gustav Kiburg heeft meegedaan met het project. In Denemarken fotografeerde hij de ijsvogel met zijn RX10 mark III.

"Als wildlife fotograaf is het hebben van een lichtgewicht camera als de RX10 III handig als het gaat om flexibiliteit. Ook de stille sluiter was erg bruikbaar, omdat de dieren zich hierdoor niet nerveus voelden of wegrenden." - Gustav Kiburg, Nederlandse wildlife fotograaf


Bij het fotografieproject van de EOCA waren fotografen uit heel Europa betrokken. Javier Alonso Huerta, een wildlife fotograaf uit Spanje, fotografeerde de ‘kleine trap’ in Spanje. Lassi Rautiainen, een bekende fotograaf uit Finland, fotografeerde de ‘veelvraat’. Markus Stähli, een natuurfotograaf uit Zwitserland, wist een bizon in Frankrijk vast te leggen. Tot slot, Sam Hobson, fotografeerde de Atlantische Papegaai in Skomer Island. Alle fotografen creëerden prachtige beelden van deze dieren in hun natuurlijke omgeving. Dit werd mogelijk gemaakt door het focusbereik van de Sony RX10 III.

Professionele natuurfotografen delen hun ervaringen met de RX10 mark III

Sam Hobson, benoemd tot Wildlife Photographer of the Year in 2014 en 2016, fotografeerde de papegaaiduiker op het eiland Skomer in Wales.

"Het gewicht is één van de grootste voordelen van de RX10 III. De meeste camera's voor natuurfotografie zijn zwaar en log, waardoor het soms lastig is op bepaalde plekken te komen of een bepaalde houding vast te houden. Als je de mogelijkheid hebt, kun je een dier het best op oogniveau vastleggen. Dit geeft direct een interessant beeld. Met de meeste camera's is dat lastig, maar met de RX10 III krijg je dit eenvoudig voor elkaar." 

Javier Alonso Huerta, een Spaanse natuurfotograaf, legde de kleine trapgans vast in zijn thuisland Spanje.

"De RX10 III van Sony heeft een verrassend krachtige zoom die perfect is voor natuurfotografie, omdat je verschillende soorten beelden kunt vastleggen. Maar het belangrijkst is nog wel de complete stilte van de camera. Dieren kunnen heel gevoelig zijn voor het geluid van de sluiter, maar met deze camera kun je in volledige stilte werken. Daardoor kun je met het grootste gemak beelden vastleggen die je met een andere camera nooit zou kunnen maken."

Lassi Rautiainen is een Finse natuurfotograaf. Hij legde de veelvraat vast in Finland.

"Een van de grootste voordelen van de RX10 III van Sony is het gewicht. Als ik mijn 600mm-lens bij me heb, kan ik normaal gesproken maar een paar honderd meter lopen omdat die zo zwaar is. Dankzij de RX10 III was ik veel flexibeler en had ik helemaal geen andere lenzen nodig. Dat was ideaal!" 

Zwitserse natuurfotograaf Markus Stähli fotografeerde de bizon in Frankrijk.

"De RX10 III van Sony is geweldig voor prachtige natuurfotografie. Deze fantastische camera heeft een adembenemende sensor, een uiterst flexibel zoombereik en een uitzonderlijke lens. De beelden zijn van zeer professionele kwaliteit die vergelijkbaar is met de kwaliteit van ontzettend dure apparatuur." 

Terug naar de overzichtspagina