Ontmoet Peter, verkoper in onze winkel in Arnhem en gespecialiseerd in stockfotografie

Peter Ruler

Peter Ruter werkt sinds 2014 als verkoopmedewerker in onze winkel in Arnhem. Hij heeft al jaren een passie voor fotografie. Tijdens zijn studie fotografie specialiseerde Peter zich in conceptuele fotografie en experimenteerde hij veel met stockfotografie. Nu, jaren later, is deze vorm van fotografie nog steeds zijn favoriet. Hij vindt het magisch om een verhaal te kunnen vertellen met een conceptuele foto.

Peter weet precies hoe het proces verloopt van het bedenken, plannen en in elkaar zetten van een scène en deelt hierover zijn tips & tricks.

Specialisatie | Gear en instellingen | Tips en tricks

‘’Zonder voorbereiding ben je nergens en ik streef altijd naar perfectie.’’

Specialisatie: conceptfotografie

Tijdens mijn studie fotografie heb ik mij gespecialiseerd in conceptfotografie. Ik kwam er toen achter dat ik het leuk vind om creatieve situaties te bedenken en te vertellen met mijn beeld. Het is geweldig om een verhaal te kunnen vertellen met een door mij bedachte scène.

Conceptfotografie is een erg breed begrip. Hieronder valt onder meer stockfotografie. Bij deze vorm van fotografie heb je natuurlijk als doel om je foto’s te verkopen, dus je gaat een concept bedenken waarvan je denkt dat hier vraag naar is. Als je geen opdracht hebt als fotograaf, maak je je eigen opdracht. Dan kun je toch aan het werk en dingen maken die je leuk vindt met een commerciële gedachte.

Als ik een mooi beeld tegenkom, kan dit mij triggeren en zorgen voor nieuwe inspiratie. Vaak spreekt de combinatie van het type beeld en het verhaal dat er verteld wordt mij aan. Maar ook een locatie kan inspirerend zijn. Zo heb ik ooit eens in het oude, leegstaande gemeentehuis van Arnhem gefotografeerd. De sfeer van het gebouw zie je dan toch terug in je foto’s. De shoot die ik toen gedaan heb, had als thema ‘film noir’, dus een jaren 30 stijl. Technisch gezien kwam daar veel bij kijken. De styling, het vinden van de juiste mensen die kloppen met het plaatje, maar ook het licht waren allemaal een uitdaging. Ik heb toen enorm veel onderzoek gedaan, onder meer dus naar welk licht het beste bij die stijl past. Zonder voorbereiding ben je nergens en ik streef altijd naar perfectie.

Peter Ruler

Peter Ruler

Gear en instellingen

Ik fotografeer met de Sony A7C, dit is een compacte systeemcamera met full frame sensor erin. Voor conceptfotografie kun je eigenlijk elke camera wel gebruiken. Dit hangt natuurlijk af van het verhaal dat je wilt vertellen. Bij conceptuele fotografie schiet je vrij langzaam dus snelheid is minder belangrijk. Een goede autofocus is wel prettig, zeker wanneer iemand net de houding aanneemt waar je naar op zoek bent.

‘’Licht is heel belangrijk om de juiste sfeer over te brengen met een stockfoto. In de nabewerking kun je dit soms net iets dramatischer maken.’’

Ik fotografeer graag met een groothoekobjectief 35mm, maar ook het beeld van een 24mm vind ik mooi. Als ik iets dichter op mijn onderwerp wil zitten, dan gebruik ik een 85mm- of 135mm-objectief. Voor mijn stijl van fotografie is dit een mooie set lenzen. Ik vind het wel altijd mooi om met dingen op de voorgrond te werken om zo het beeld wat spannender te maken. Dit werkt vooral goed als je een groothoeklens gebruikt.

Licht is heel belangrijk om de juiste sfeer over te brengen met een stockfoto. Dit licht maak je eigenlijk zelf door middel van flitsen. Ik werk het liefst zonder omgevingslicht, zodat ik helemaal vrij ben en precies het licht kan maken dat ik wil.

Ik doe het liefst zo min mogelijk in nabewerking, maar het kan wel nodig zijn om met nabewerking de finishing touch te maken, zodat het beeld bijvoorbeeld net iets dramatischer wordt. Wat je met je licht net niet te pakken hebt kunnen krijgen, kun je vaak nog wel bereiken door de juiste nabewerking.

SONY A7C ZILVER + FE 35MM F/1.8

Sony A7C zilver + FE 35mm f/1.8

SEKONIC L-308X FLASHMATE LICHTMETER

Sekonic L-308X Flashmate Lichtmeter

Bresser Paraplu goud/zilver 110cm wisselbaar

Bresser Paraplu goud/zilver 110cm

Jinbei Flitsparaplu Zwart / Zilver 85cm

Jinbei Flitsparaplu Zwart / Zilver 85cm

Tips en tricks

De belangrijkste tip die ik kan geven, is het maken van een goed plan. Houd bij het maken van je plan altijd het verhaal dat je wilt vertellen in je achterhoofd. Streef hierin ook naar perfectie, want anders heb je grote kans dat je een slechte voorbereiding gaat terugzien in je beeld. Neem in je plan mee met welke mensen je wilt werken, welke props je wilt gebruiken, welke houdingen je wilt vastleggen en natuurlijk het licht.

‘’Maak voordat je gaat schieten een plan van aanpak en streef naar perfectie.’’

Zoals ik eerder al aangaf is het goed om na te denken over het soort licht dat je wilt gaan maken. Dit kan heel zacht licht zijn of juist hard licht, maar je kunt ook nadenken over hoe het licht zich moet verspreiden. Zo kan licht heel plaatselijk zijn of je kunt gelijk grote gedeeltes pakken. Leg dit daarom goed vast in een lichtplan. Aan de hand hiervan kies je ook welke lichtvormers je gaat gebruiken, zoals bijvoorbeeld een paraplu of een softbox-set.

Flitsen is een eigen tak van sport. Het kan je daarom zeker helpen om hiervoor een cursus te volgen om nog beter te leren wat je kunt bereiken en hoe. Kamera Express biedt verschillende cursussen aan het op het gebied van verlichting en studiofotografie.

Bart Dooremalen

Een echte musthave voor flitsfotografie is een doorflitsparaplu en/of een reflectparaplu. Met deze items kun je al een hele hoop, terwijl het geen grote investeringen zijn. Een andere gadget die handig kan zijn, is een lichtmeter. Hiermee kun je precies meten waar welk licht is en hoe hard dit licht staat. Je kunt natuurlijk ook testfoto’s maken, maar met een lichtmeter ben je sneller bij je doel.

Waar kun je mij vinden

Instagram: @Peterruterphotography

Peter Ruler

Peter Ruler

< Ontmoet al onze experts