Veel fotografen kiezen de natuur als inspiratiebron. Goede natuurfoto’s zijn vaak zeer indrukwekkend,en voor natuurfotografen is het een geweldige uitdaging om met zulke foto’s thuis te komen. Hoe goed voorbereid je echter ook op stap gaat, zonder de juiste apparatuur en accessoires werkt het niet.

De specialisten van Kamera Express geven graag advies. Enthousiast geworden?
Vandaag besteld is morgen in huis!

Bij natuur- en macrofotografie moet je je terdege in je onderwerp verdiepen, waarschijnlijk nog meer dan bij andere soorten fotografie. Kennis van het landschap, de dieren, het weer en de daaruit voortvloeiende lichtval zijn vereist om tot goede resultaten te komen. Macrofotografie is bijzonder omdat je iets kunt laten zien wat met het blote oog niet (zo) te zien is. Dit vereist dan ook een speciale manier van werken. Sta je op het juiste moment op de juiste plaats, dan komt het op concentratie en reflexen aan. En je moet natuurlijk de juiste spullen bij je hebben en daarop kunnen vertrouwen. We zetten tien tips voor natuur- en macrofotografie voor je op een rij!

 

 

 

 

Tip 1
Om de wonderlijke wereld van macrofotografie optimaal vast te leggen, is een macrolens zoals de Tamron 90mm f/2.8 aan te bevelen. Deze lens met een 1:1 reproductiemaatstaf presteert uitstekend en is in staat kleine onderwerpen scherp en vol detail vast te leggen.

Tip 2
Jouw eigen lenzenset is met behulp van de Soligor DGII tussenringenset geschikt te maken voor macrofotografie. In het bijzonder korte telelenzen kunnen met behulp van deze tussenringen een reproductiemaatstaf van meer dan 1:1 krijgen. Het resultaat is een indrukwekkende vergroting op close-upafstand.

Tip 3
Soms is extra licht handig om onder lastige lichtomstandigheden toch nog voldoende scherptediepte te krijgen bij macroopnames. De Sigma EM 140DG macroflitser is speciaal ontwikkeld voor macrofotografie en stelt je in staat fijn gedetailleerde onderwerpen te fotograferen zonder hinderlijke schaduwen.

Tip 4
Stabiliteit is bij close-ups een must. Het Benro C2970T flex statief is een professioneel, duurzaam en lichtgewicht statief dat snel op te stellen en te verplaatsen is. Dit Benro macrostatief, met kantelbare middenzuil voor laag bij de grond fotografie, is compact en toch hoog genoeg instelbaar, en daarmee een onmisbaar accessoire voor macrofotografie.

Tip 5
Met de Vivitar 650-1300mm f/8-16 telelens kunt u onderwerpen op grote afstanden vastleggen. De aantrekkelijk geprijsde Vivitar telelens beschikt over 8 multi-coated elementen die ghosting en flare verminderen. Met de ingebouwde roterende statiefbevestiging kunt u deze lens eenvoudig bevestigen op een statief of monopod. 

Tip 6
Telelenzen met een zoomfunctie, zoals de Sony 70-400mm F/4.0-5.6 G SSM II, bieden flexibiliteit om bewegelijke onderwerpen in de natuur te fotograferen. De Sony 70-400mm telezoom heeft een hoge optische kwaliteit en staat garant voor scherpe beelden. De Super Sonic Wave Motor (SSM) zorgt geruisloos voor een zeer snelle autofocus.

 

Tip 7
Speciaal voor lenzen met een groot telezoombereik tot 400 mm adviseren wij de Jobu-Design JR 3 schommelkop. Het bijzondere van deze kop is het draagvermogen van 5 kilogram in verhouding tot het lage gewicht. Deze statiefkop is vastgedraaid spelingsvrij en maakt toch soepele draaibewegingen mogelijk.
Tip 8
Voor fotograferen met telelenzen, maar ook voor macrofotografie, geldt dat stabiliteit vaak allesbepalend is voor de fotokwaliteit. Het Gitzo GT3542 statief biedt hiervoor een oplossing. Sterk en stabiel, maar ook modulair zodat snel van configuratie kan worden gewisseld. Met het Gitzo GT3542 statief heb je de juiste basis!
Tip 9
Soms is het moeilijk (of zelfs onmogelijk) vanaf een bepaalde opnamepositie de camera te bedienen. De Hahnel Giga T Pro II afstandsbediening lost dit probleem op en biedt de mogelijkheid een camera van meer dan 100 meter afstand te bedienen. Zelfs programmeerbare instellingen zijn in alle combinaties te gebruiken. Nikon fotografen kunnen een gelijksoortig apparaat, de Nikon ML-3, inzetten. Afstandsbedieningen zijn tevens handig ter voorkoming van trillingen tijdens close-ups.
Tip 10
Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat uw  kostbare apparatuur veilig en optimaal beschermd wordt. De Lowepro Protactic 350 AW is daarvoor zeer geschikt: zelfs extreme weersomstandigheden worden geweerd dankzij de regencover. Het hele binnencompartiment van de Lowepro Protactic is volledig aanpasbaar en de verschillende draagmogelijkheden geven u een grote vrijheid tijdens het fotograferen.